مراحل کشت برنج و استفاده از کود مخصوص باردهی

چرا باید مراحل کشت برنج و استفاده از کود مخصوص باردهی برای آن را بدانیم؟ در کنار گندم، برنج یکی از مهم ترین و پرطرفدارترین غذاها در کشور ماست. به علاوه کیفیت بالای این محصولات در ایران باعث می شود سالانه حجم قابل توجهی از آنها به کشورهای خارجی صادر شود. به همین دلیل امروزه استفاده از توصیه های کود مناسب برای برنج بسیار مورد توجه کشاورزان قرار گرفته است. زیرا دانستن اینکه چه کودی، کی و چه مقدار به برنج بدهیم باعث رشد بهتر و سالم محصول و افزایش برداشت آن در پایان کار می شود.

علاوه بر این، برنامه کود برنج باعث صرفه جویی در خرید کود و کاهش آلودگی آب و خاک می شود. خاک مناسب برای کاشت برنج را بشناسید خاک هر گیاهی بستر مناسبی برای تغذیه و رشد آن است. به همین دلیل باید مطابق با نیاز و خواسته گیاه باشد. بنابراین قبل از کاشت و کوددهی برنج باید بهترین خاک برنج را برای آن در نظر بگیریم.

از آنجایی که نوع کاشت برنج غرقابی است، خاک باید سنگین و رسی آهکی باشد تا نفوذپذیری کمتری داشته باشد و شرایط غرقابی را بهبود بخشد. بهترین PH برای آن 5.5 تا 6.5 است. اما در خاک هایی با PH 7 نیز به خوبی رشد می کند. آخرین نکته ای که در تنظیم برنامه کود و غذا برای برنج باید در نظر بگیرید این است که شوری خاک باعث آسیب به محصول و اختلال در جذب کود می شود.

 عناصر مهم کوددهی برنج کدامند؟

عناصر مختلف بر رشد هر گیاه تأثیر می گذارد. این عناصر که در کودهای شیمیایی وجود دارند به دو قسمت ریز مغذی ها یا ریز عناصر و درشت مغذی ها یا درشت عناصر تقسیم می شوند. مهمترین آنها عناصر ماکرو، یعنی نیتروژن، فسفر و پتاسیم هستند. هر یک از این مواد تأثیر متفاوتی در مراحل مختلف رشد گیاه دارند. بنابراین پس از شناخت خاک، مهم ترین نکته در کوددهی برنج، شناخت عناصر و مواد مهم در کشت برنج است. این مواد علاوه بر رشد بیشتر و بهتر برنج، به کیفیت محصول و جلوگیری از بروز بیماری ها نیز کمک می کند.

مراحل کشت برنج و استفاده از کود مخصوص باردهی

  •  نیتروژن

یکی از عناصر مهم در رشد برنج نیتروژن است. این عنصر عامل اصلی تشکیل پروتئین در ساقه، برگ و دانه برنج و مبدع پروتوپلاسم است. همچنین زمانی که این عنصر در کوددهی برنج گنجانده شود، فتوسنتز در گیاه را بهبود می بخشد. همین موضوع باعث افزایش کربوهیدرات در دانه برنج می شود. کمبود این ماده باعث کاهش تعداد پنجه ها و عدم رشد مناسب آنها می شود. به طور کلی برنج نیتروژن را به دو شکل آمونیوم و نیترات به خوبی جذب می کند. اما بهتر است در ابتدای فصل رشد به برنج نیتروژن آمونیوم داده شود. در سایر مراحل رشد به راحتی می توانیم از نیتروژن نیترات برای رشد برنج استفاده کنیم.

بیشتر بخوانید: آیا با افزایش دوز کود رشد گیاه افزایش می یابد؟

  • فسفر

 فسفر نیز یکی از مهمترین عناصر در رشد برنج است. اگرچه مقدار نیتروژن مورد نیاز برنج کمتر است، اما نقش عمده ای در تشکیل هسته پروتوپلاسم در برنج دارد. در نتیجه با افزودن فسفر هنگام کود دهی برنج، رشد سلول ها و در نتیجه رشد و پنجه زنی برنج را افزایش می دهیم. همچنین این عنصر باعث تولید نشاسته در دانه های گیاه و انتقال بهتر کربوهیدرات ها می شود. همچنین برنج هایی که فسفر کافی دریافت می کنند در برابر بیماری ها مقاومت بیشتری دارند. نازک شدن برگ ها و ساقه ها، ضعیف شدن ریشه ها، کاهش تعداد پنجه ها و دیر رسیدن بذرها از نشانه های کمبود فسفر در خاک برنج است. لازم به یادآوری است، مصرف زیاد فسفر باعث جذب روی می شود.

  •  پتاسیم

پتاسیم همچنین نقش بسیار موثری در رشد و کیفیت بذر برنج و پیشگیری از بیماری های آن دارد. کود دهی برنج با پتاسیم باعث تسریع فتوسنتز و تقویت دیواره سلولی و افزایش مقاومت ساقه ها می شود. به همین دلیل کمبود این ماده باعث شکستن ساقه برنج و بیماری های مختلف می شود. استفاده از پتاسیم همراه با سیلیکون باعث افزایش وزن دانه ها، بهبود رنگ و بوی گیاه و تقویت دیواره سلولی می شود. از مهم ترین علائم کمبود پتاسیم در برنج، بروز لکه های قهوه ای مایل به قرمز در برگ های پایین و سیاه و پوسیدگی ریشه است. کود دهی برنج قبل از کاشت: این مرحله بهترین زمان برای استفاده از کودهای اوره و کود مرغی است. این کوددهی باید با محلول پاشی انجام شود.

مراحل کشت برنج و استفاده از کود مخصوص باردهیکوددهی برنج در مراحل مختلف

  •  کود دهی برنج هنگام نشاءکاری: برای اینکه برنج در هنگام نشاکاری به زمین اصلی با حداقل شوک و بیماری به رشد خود ادامه دهد، بهترین کود در این مرحله اسید هیومیک است.
  •  کود دهی پس از پنجه زنی: در این مرحله برای پنجه زنی بیشتر، کوددهی برنج باید بیشتر بر اساس عناصر روی، فسفر و نیتروژن باشد. کودهای NPK با فسفر بالا بهترین گزینه در این مرحله هستند.
  • کوددهی در طول رشد ساقه: پتاسیم نقش عمده ای در این مرحله از رشد برنج دارد. زیرا باعث افزایش مقاومت ساقه می شود. بنابراین بهترین زمان استفاده از کودهای مایع با پتاسیم بالا برای برنج است.
  • کودهای مورد نیاز هنگام ظهور خوشه: از آنجایی که برنج در این مرحله به تمام عناصر کلان کود نیاز دارد، بهترین کود سه کود کامل برنج بیست و بیست است.
  •  کوددهی برنج برای پرکردن بذر: در این مرحله پتاسیم برای پر شدن دانه برنج و نیتروژن برای افزایش رشد و مقاومت آنها بسیار مهم است. همچنین دادن کودهای نیترات کلسیم توصیه می شود.

بیشتر بخوانید: زمان کوددهی یونجه

دانستن مراحل کشت برنج و استفاده از کود مخصوص باردهی به شما کمک می کند که ضمن آشنایی با مراحل کاشت برنج بدانید که چه موقع برای کود دادن مناسب است. کوددهی به موقع می تواند تاثیر عالی روی باردهی داشته باشد.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]