گیاه زعفران در کنار خواص بیشماری که دارد از نظر اقتصادی هم, گیاه ارزشمندی است. انتخاب بهترین روش کاشت زعفران همیشه از دغدغه های علاقمندان به پرورش این محصول بوده است. در این مطلب به معرفی روش های مختلف کاشت زعفران و چگونگی انتخاب بهترین روش میپردازیم.
معرفی روش های کاشت زعفران
گیاه زعفران با استفاده از دو روش کاشته میشود. روش سنتی و روش مدرن
روش کاشت سنتی همان روشی است که سال هاست کشاورزان از آن استفاده میکنند. محصول به دست آمده در این روش کیفیت بالایی دارد اما در روش مدرن در هزینه ها و مصرف آب و کود و غیره صرفه جویی زیادی میشود و یک روش بهینه است.
کاشت سنتی زعفران
کشت زعفران به روش سنتی باید در مناطق گرمسیر انجام شود. گیاه زعفران برای گذراندن دوره ی رشد خود به زمستان ملایم و تابستان گرم و خشک نیاز دارد. این گیاه در برابر سرما مقاوم است اما در دوره ی رشد یعنی اواخر اسفند تا شروع بهار نباید در معرض سرمای شدید قرار بگیرد. همچنین رطوبت زیاد هم برای این گیاه آسیب زننده است.
بیشتر بخوانید: انواع کاشت زعفران
در کاشت سنتی کشاورزان در ابتدا زمین مورد نظر را با کود حیوانی کوددهی میکنند. بعد از آن در ماه مرداد و شهریور شروع به کاشت پیازهای زعفران میکنند. خاک مناسب رشد زعفران خاک شن و رس است و زعفران فقط در این نوع از خاک گلدهی میکند. خاک باید زهکشی مناسبی داشته باشد و پی اچ آن بیشتر از ۷ باشد.در کاشت سنتی زعفران نوع خاک بسیار پر اهمیت است و بر کیفیت محصول نهایی اثر گذار است. شخم زدن خاک هم باید در فصل پاییز و یا زمستان انجام شود. نکتهی مهم دیگر برای کاشت زعفران انتخاب پیازهای مرغوب است. کیفیت و سلامت پیازها برای داشتن محصول خوب اهمیت زیادی دارد.
پیاز زعفران در تابستان در خاک کاشته میشود. عمقی که پیازها در آن قرار میگیرند حدودا ۲۰ سانتی متر است که باعث میشود از سرما و گرما محفوظ باشد. پیاززعفران بین ۵ تا ۷ سال گل میدهد و بعد از آن باید خارج شود و پیازهای جدیدی کاشته شود. در آغازپاییز ودر مهر ماه اولین آبیاری زعفران انجام میشود. ۲۰ روزبعد از این آبیاری اولین گل های زعفران رشد میکنند و از خاک بیرون میآیند.
بعد از رشد گل ها باید برداشت را آغاز کرد و این کار عموما در تا پایان آبان انجام میشود. زمان و نحوهی برداشت بسیار مهم است. برداشت زعفران از قبل طلوع آفتاب آغاز و تا ساعت ۹ صبح انجام میشود. بعد از این زمان گل ها بسته میشوند. برداشت زعفران فقط با دست قابل انجام است و سختی های زیادی دارد برای همین است که این گیاه قیمت بالایی دارد.
کشت سنتی زعفران معایبی نیز دارد مثل هزینه ی بالای کاشت و برداشت محصول نسبت به کشت گلخانه ای, شیوع بیماری ها و آفت های مختلف و گسترش آن در کل زمین تحت کشت و همچنین کم بودن محصول برداشتی در مقیاس معین نسبت به روش گلخانه ای. در این نوع کاشت مقابله با شرایط آب و هوایی پیش بینی نشده مثل سیل و یا خشکسالی نیز تعریف نشده است و ممکن است زیان بار باشد.
روش کاشت زعفران در گلخانه
در مناطقی که کم آبی وجود دارد و یا شرایط آب و هوایی آن غیر قابل پیش بینی باشد؛ می توان زعفران را در گلخانه ها پرورش داد. در این روش صرفه جویی زیادی در هزینه ها میشود و میزان برداشت محصول به نسبت کاشت سنتی بیشتر است. کاشت زعفران در گلخانه خود انواع مختلفی دارد:
روش هیدروپونیک: در این روش ریشه های زعفران در خاک کاشته نمیشود بلکه در شرایطی خاص در محیط بسیار مرطوب نگهداری میشود و داخل موادی قرار داده میشود که میتواند رطوبت را مدت طولانی حفظ کند. در این روش محصول بهتری به دست میآید.
روش آیروپونیک: در این روش ریشه زعفران بصورت معلق در هوا است و با استفاده از اسپری به آن آب و مواد مغذی داده میشود. این روش نوعی باغبانی سرپوشیده است و در مصرف کود و آب و مواد مغذی دیگر صرفه جویی زیادی میشود.
روش کاشت زعفران در گلدان و یا باغچه
این روش کاشت زعفران اجازه میدهد تا در فضای کوچکی زعفران پرورش دهید. ابتدا باید پیاز زعفران تهیه شود. بعد از آن گلدان مناسبی تهیه کنید که خاک خشک و نرم داشته باشد. اگر خاک سفت بود آن را زیر و رو کنید. پیازها را در عمقی بکارید که حدود ۵ سانتی متر خاک روی آن ها را بپوشاند. هفته ای یک یا دو بار گلدان را آبیاری کنید. وقتی پیازها شرو به گلدهی کردند میتوانید آن ها را برداشت کنید.
بیشتر بخوانید: کود شوک کا ۶۰
با مطالبی که گفته شد به این نتیجه می رسیم که بهترین روش کاشت زعفران روشی است که متناسب با نوع خاک و شرایط اقلیمی منطقه انتخاب شود. انتخاب بهترین روش کاشت زعفران برای دستیابی به محصول با کیفیت بسیار کمک کننده خواهد بود.
بدون دیدگاه