درختان میوه بعد ازکاشت به مراقبت هایی نیازدارند تا بتوانند به اندازه. کافی رشد کنند و میوه تولید کنند. بخشی ازاین مراقبت ها هرس کردن درخت است. درختان کیوی هم از این موضوع مستثنی نیستند و هرس کردن برای آن ها اهمیت بالایی دارد. برای آشنایی با بهترین زمان هرس کیوی این مطلب را دنبال کنید.
درخت کیوی چه ویژگی هایی دارد؟
درخت کیوی بومی کشور چین بوده و اولین بار در این کشور کاشته شده است. میوه این درخت تخم مرغی شکل است و پوستی قهوه ای رنگ و پرزدار دارد. قسمت گوشتی این میوه سبز رنگ و شفاف به همراه دانه های ریزاست. در عصر حاضر کشور ایتالیا اولین تولید کننده این میوه است و بعد از آن کشورهای شیلی و نیوزیلند هستند. نام کیوی هم از نام یک پرنده زیبا در نیوزلند گرفته شده است. ایران هم در رتبه چهارم تولیدکنندگان کیوی قرار دارد.
میوه کیوی سرشار از خاصیت است. این میوه دارای ویتامین ث فراوان و مفید برای گوارش است همچنین در پیشگیری از دیابت و بیماری های قلب و عروق نقش موثری دارد. این میوه روی سیستم ایمنی بدن تاثیرات مثبتی داشته و قدرت آن بیشتر میشود.
بیشتر بخوانید: نحوه چالکود درخت هلو
گیاهشناسی کیوی
کیوی درختی دو پایه است و گل های نر و ماده روی یک پایه میرویند. گرده افشانی درخت توسط باد و حشرات انجام میشود. گل های این درخت در ابتدا شیری رنگ هستند و با گذشت زمان طلایی رنگ میشوند. گل ها در اواخر فصل بهار شکوفا میشوند. برگ ها قلبی شکل هستند و در پاییز به طور کامل ریزش میکنند. میوه های درخت از اوایل آبان برای برداشت آماده میشوند.
شرایط لازم برای پرورش درخت کیوی
این درخت برای رشد و باردهی به مواد و عناصر مغذی مختلف نیازدارد. کمبود این عناصر موجب اخلال در رشد درخت و عدم تولید محصول کافی میشود. کوددهی به موقع و مناسب نیازهای درخت را رفع میکند و موجب رشد و باروری مطلوب آن میشود. درخت کیوی به عناصر اصلی و مهمی مثل پتاسیم، نیتروژن و فسفر نیاز دارد. استفاده از کودهای حاوی این عناصر مهم مزایای بسیار زیادی برای درخت دارد. شروع کوددهی برای این درختان باید یک سال بعد از کاشت درخت باشد و تا پایان فصل برداشت طبق برنامه ریزی منظم انجام شود.
خاک مناسب رشد درخت کیوی خاک های شنی لومی هستند. این نوع خاک نفوذپذیری بالایی دارد و زهکشی مناسب آن باعث میشود رطوبت مدت بیشتری حفظ شود. این رطوبت برای ریشه های درخت کیوی اهمیت زیادی دارد. قلیایی بودن خاک برای ریشه درخت کیوی آسیب زننده است بنابراین خاک باید کمی حالت اسیدی داشته و پی اچ آن حدود ۵/۵ باشد.
آبیاری یکی از ملزومات نگهداری گیاهان و درختان است. برای درختان کیوی هم این موضوع اهمیت زیادی دارد. آبیاری با افزایش باردهی درخت رابطه مستقیمی دارد. در فصل رشد و زمان تشکیل میوه ریشه درخت نباید در شرایط خشکی قرار بگیرد و رطوبت خاک باید به طور مداوم حفظ شود.
نور خورشید برای درخت کیوی بسیار مهم است و یکی از عوامل موثر در گلدهی درخت به شمار میرود.
تحمل دمایی درخت کیوی بین ۱۴ الی ۲۴ درجه سانتی گراد است. گرمای زیاد و همین طور دمای کم تر از ۸ درجه سانتی گراد برای این درختان آسیب زا است و مانع رشد کامل و باردهی آن ها میشود.
هرس کردن درخت کیوی
هرس کردن اصطلاحی است که به حذف شاخه ها اضافی درخت میگویند. این عمل برای تقویت درختان، فرم دهی شاخه ها و کمک به شاخه های قوی تر انجام میشود. هرس ریشه ها و هرس گل ها درختان میوه را برای میوه دهی بیشتر تقویت میکند.
درخت کیوی از درختانی است که شاخه های آن رشد زیادی دارند و ارتفاع درخت تا ۹ متر هم میرسد. به همین دلیل هرس منظم و سالیانه از اهمیت بالایی برخوردار است. هرس باید زیر نظر کارشناسان انجام شود.
بهترین زمان هرس کیوی
هرس کردن درخت کیوی در دو فصل انجام میشود. هرس تابستانه بهترین زمان هرس کیوی است. این مرحله از هرس کیوی زمانی انجام میشود که غنچه ها آماده باز شدن هستند و ۱۵ روز طول میکشد تا گلدهی آغاز شود. حذف قسمتی از شاخه هایی که میوه دارند و بریدن شاخه های ضعبف و درهم پیچیده و یا خشک در هرس تابستانه انجام میگیرد. از مزایای هرس کردن در این زمان ایجاد فضای بیشتر برای نفوذ نور خورشید است که باعث میشود درخت نور بیشتری دریافت کند و برای گلدهی و میوه دهی آماده شود. همچنین رشد شاخه ها افزایش پیدا میکند و درخت هم از نظر ظاهری فرم بهتری پیدا میکند.
هرس زمستانه نوع دیگری از هرس درختان کیوی است. این نوع هرس هم میتواند بهترین زمان هرس کیوی باشد. اهمیت هرس زمستانه بیشتر بوده و روی برداشت نهایی محصول تاثیر دارد. این هرس در چند مرحله انجام میشود و کاری تخصصی است و اگر به روش صحیح انجام نشود باعث کاهش تولید محصول و پیچ خوردگی شاخه ها میشود.
بیشتر بخوانید: کود زعفران مایع
این درهم تنیدگی شاخه ها موجب میشود همه قسمت های درخت نتوانند نور کافی خورشید را دریافت کنند. این هرس از آبان ماه تا بهمن انجام میشود و ابتدا باید شاخه های خشکیده و اضافه حذف شوند و سپس فرم دهی درخت انجام شود تا فضا برای ورد نور خورشید فراهم شود.
بدون دیدگاه