از مهم ترین بخش های مربوط به مراقبت و نگهداری از درختان و گیاهان، تامین مواد مغذی موردنیاز آن ها است. کوددهی عملی است که این نیاز گیاهان را برطرف میکند. کودها انواع بسیار مختلفی دارند که در این مقاله قصد داریم به معرفی بهترین کود کامل مایع بپردازیم.
نقش کوددهی در زندگی گیاهان
گیاهان در طول دوره رشد خود به انواع عناصر مغذی و ترکیبات مفید غذایی نیاز دارند تا بتوانند مراحل رشد و نمو خود را به خوبی طی کنند.
خاک و زمین های زراعی در بیشتر مناطق کشور از نظر عناصر مغذی ضعیف هستند و قادر به تامین نیازهای گیاهان نیستند.
ازاین جهت موضوع کوددهی برای گیاهان اهمیت زیادی دارد و باید به شکل منظم انجام شود، در غیر این صورت نتیجه مطلوبی از کاشت گیاه به دست نخواهد آمد.
از مهم ترین عناصری که گیاهان و درختان به آن ها نیاز دارند، عناصر درشت مغذی یا ماکرو هستند.
عناصر ماکرو شامل سه عنصر پتاسیم، فسفر و نیتروژن هستند که هر کدام مزایای بیشماری برای گیاهان دارند.
تاثیر این عناصر روی مراحل مختلف رشد یک گیاه مثل جوانه زنی، گلدهی و میوه دهی بسیار قابل توجه است.
بیشتر بخوانید: کود کامل مایع خارجی
این سه عنصر مهم و اصلی به مقدار کم در خاک هم وجود دارد اما اغلب شکل مولکولی آن ها به گونه ای است که گیاه قادر به جذب آن ها نیست و باید با کوددهی مناسب این عنصرها را برای گیاه فراهم کرد.
عناصر ریز مغذی دسته دیگری ازعناصر مورد نیازگیاهان هستند. عنصرهای بیشتری در دسته عناصر میکرو قرار میگیرند مثل منگنز، آهن، منیزیم، گوگرد و کلسیم.
نیاز گیاه به این عناصر نسبت به عنصرهای ماکرو بسیار کم تر میباشد اما همین مقادیر کم آثار زیادی روی گیاه بر جای میگذارند.
کود کامل مایع چیست؟
کود کامل نوعی کود است که شامل درصد بالایی از عناصر درشت مغذی در کنار عناصر ریزمغذی است که باعث میشود کود بسیار مفیدی برای گیاهان تولید شود.
نام دیگر کودهای کامل NPK است. همان طور که از نام کود مشخص است سه عنصر فسفر، پتاسیم و نیتروژن مهم ترین ترکیبات موجود در این کود هستند.
کودهای کامل را با فرمول های دقیقی تهیه میکنند و عنصرهایی که گفته شد را طبق این فرمول ها باهم ترکیب میکنند.
کودهای کامل در انواع مختلفی تولید میشوند که تفاوت آن ها در میزان عناصر به کار رفته در کود است. مثل کود کامل ۱۲۱۲۳۶ که شامل ۳۶ درصد پتاسیم، ۱۲ درصد فسفر و ۱۲ درصد نیتروژن است. مقداری از عنصرهای منیزیم، آهن، منگنز و کلسیم هم در این کود موجود است.
از نظر فیزیکی هم کود های کامل به شکل های مایع، پودری و گرانول تولید میشوند.
از نظر میزان مصرف، دو نوع مایع و پودری کاربرد بیشتری داشته و کودهای گرانول در موارد محدودی مصرف میشوند و تولید آن نیز کمتر است.
مزایای کود کامل مایع
کودهای کامل به دلیل داشتن مهم ترین و ضروری ترین عناصر مورد نیاز گیاه، مزایای زیادی هم برای گیاه به همراه دارند.
- افزایش رشد رویشی و زایشی گیاه
- تحریک گلدهی و میوه دهی گیاه
- افزایش ریشه زایی گیاهان و مقاومت ریشه ها
- افزایش کیفیت و کمیت محصول قابل برداشت گیاه
- افزایش مقاومت گیاهان در برابر آفات و بیماری های مختلف
- افزایش استحکام و مقاومت ساقه ها و برگ های گیاهان
- کود کامل مایع به دلیل شکل فیزیکی زودتر جذب گیاه میشود و بنابراین تاثیرات آن در زمان سریع تری قابل مشاهده است. همچنین این کود به راحتی و با روش هایی مثل محلول پاشی و کود آبیاری استفاده میشود.
- میزان انحلال این نوع ازکود در آب بسیار بالا بوده و همین موضوع باعث میشود به سرعت جذب گیاه شود.
از دیگر ویژگی این کودها این است که زمان استفاده با روش محلول پاشی آثاری از آن روی برگ های گیاه باقی نمیماند و به راحتی جذب برگ میشود.
بهترین کود کامل مایع
همان طور که قبلا هم گفتیم کودهای کامل یا NPK انواع بسیار مختلفی دارند که موارد مصرف و کاربرد آن ها با هم متفاوت است.
کود ۲۰ ۲۰ ۲۰ که دارای مقدار مساوی از عنصرهای ماکرو میباشد بهترین کود برای افزایش و تقویت شاخ و برگ گیاه به شمار میرود. شکل مایع این کود برای درختان میوه و صیفی جات فواید زیادی دارد.
کود ۱۰ ۵۲ ۱۰ دارای مقادیر بالا از فسفر است و نوع مایع آن در تحریک ریشه زایی گیاهان و تقویت ریشه ها نقش زیادی دارد.
کود ۱۲ ۱۲ ۳۶ مایع را کود مخصوص برای افزایش و تسریع گلدهی درختان و گیاهان میدانند که همزمان در افزایش مقاومت گیاهان هم نقش دارد.
کود ۱۸ ۱۸ ۱۸ مایع هم از بهترین کودهای کامل است که برای گیاهان گلدار آثار مفید قابل توجهی دارد و برای گیاهان زینتی ازآن استفاده زیادی میکنند.
بیشتر بخوانید: کود 10 52 10 برای درخت پسته
انتخاب بهترین کود کامل مایع بر اساس نوع گیاه یا درخت انجام میشود و مصرف آن باعث میشود تا در کوتاه ترین زمان ممکن کمبودهای غذایی گیاه موردنظر رفع شود.
کود کامل مایع شامل بخش زیادی از عناصر ضروری گیاهان است و گنجاندن آن در برنامه کوددهی گیاه آثار قابل توجهی برای گیاه به وجود میآورد.
پس بر اساس نوع نیاز گیاه و کمبودهای خاکی که در آن کشت صورت گرفته است بهترین کود کامل مایع را انتخاب کرده و در زمان مناسب با روشی درست آن را به مصرف گیاه برسانید.
بدون دیدگاه