کاشت زعفران در گلخانه در سال های اخیر رواج زیادی پیدا کرده است و در مناطق مختلف استفاده میشود. این روش کاشت مزیت های زیادی دارد. میزان برداشت زعفران در گلخانه به عوامل زیادی بستگی دارد. در ادامه با این روش و عوامل موثر بر آن آشنا خواهید شد.
کاشت زعفران در گلخانه
گیاه زعفران از گران قیمت ترین گیاهان دارویی و ادویه ای است که ازقدیم در ایران کشت میشود. با گذشت زمان کشت این گیاه همچنان رو به افزایش است و کشاورزان به دنبال کاشت زعفران با روش های جدید جهانی هستند. سودآوری بالای زعفران و همچنین خواص فراوانی که دارد باعث شده در همه کشورها محبوب باشد و همه به دنبال تولید آن باشند برای همین رقیبان زیادی برای زعفران ایرانی است. از این رو باید با استفاده از روش های به روز و جدید میزان تولید را بالا برد.
کاشت گلخانه ای زعفران را اولین بار فردی چینی انجام داد و آن را به عنوان یک روش موثر ثبت کرد. این روش کم کم در بقیه کشورها هم رواج پیدا کرد. این روش را راهی بهینه و مدرن برای پرورش زعفران میدانند. در روش گلخانه ای بدون استفاده از خاک زعفران را کشت میکنند.
بیشتر بخوانید: گل درخت پرتقال
اولین قدم برای شروع این کار آماده سازی محل گلخانه است. محیط گلخانه باید به شکلی باشد که نور خورشید مستقیما وارد آن جا نشود بنابراین این محل باید سرپوشیده باشد. قدم بعدی تهیه قفسه و طبقه هایی برای قرار دادن پیاز زعفران است. اگر قفسه ها و طبق ها ازجنس چوب باشند دوام بیشتری خواهند داشت. در مرحله بعد لازم است گلخانه با لوازمی تجهیز شود مثل اوسایل سرمایشی و گرمایشی و مه پاش. با این تجهیزات دما و رطوبت گلخانه کنترل و تنظیم میشوند.
با تهیه پیازهای زغفران و انتقال آن ها به محبط گلخانه کشت زعفران آغاز میشود. برای کاشت زعفران در گلخانه از دو روش استفاده میشود. اولین روش هیدروپونیک یا آب کشت است و بعدی ایروپونیک یا هوا کشت. هر دوی این روش ها مزایا و معایبی دارند کن کشاورز با دانش کامل باید آن ها را به کار بگیرد.
بعد ازکاشت پیازها در شهریور ماه, حدودا در ماه مهر پیازها جوانه میزنند. در کنار جوانه اصلی جوانه های فرعی هم رشد میکند که باید حذف شوند. از اواخر آبان گلدهی زعفران ها آغازمیشود. گلدهی بین ۱۵ تا ۲۰ روز طول میکشد و هر روز باید گل ها چیده شوند. این کارقبل از طلوع آفتاب و تا ساعت ۹ صبح باید انجام شود.
مزیت ها و اشکالات کاشت زعفران در گلخانه
از مهم ترین نکات مثبت کاشت گلخانه ای صرفه جویی در مصرف آب است. این نکته در کشوری مثل ایران که با کم آبی مواجه است موضوع مهمی است. مورد بعدی امکان انجام کشت گلخانه ای درمساحت های کم است. گلخانه میتواند حتی یک اتاق کوچک هم باشد. بازدهی محصول در این نوع کشت بسیار بالاست و همینطور کیفیت محصول, چرا که در این روش نور خورشید به شکل مستقیم وجود ندارد.
عملیات برداشت زعفران هم در این روش آسان تر انجام میگیرد. در کنار این مزایا کاشت گلخانه ای زعفران معایبی هم دارد. برای کاشت در مساحت های بالا، هزینه زیادی لازم است و تجهیزاتی که برای گلخانه نیاز است بسیار هزینه بر هستند. از طرفی در این نوع کشت پیازها باید وزن و اندازه بالا داشته باشند بنابراین هزینه خرید پیاز هم بالا خواهد بود و مورد مهم بعدی نیاز به زمین کشاورزی است که بعد از پایان برداشت پیازها را در زمین میکارند تا سال بعد دوباره استفاده کنند. این کار کشت گلخانه ای را دو مرحله ای میکند که خود هزینه ای برای کشاورز است.
عوامل موثر بر میزان برداشت زعفران در گلخانه
یکی ازمهم ترین عوامل تاثیر گذار بر روی زعفران برداشتی، اندازه و وزن پیازهای زعفران است. در کاشت گلخانه ای باید پیازهایی با وزن مشخص کاشته شوند تا به نتیجه مطلوبی برسد. وزن پیازها بهتر است بین ۱۲ تا ۱۵ گرم باشد. بعد از وزن و اندازه پیازها، سلامت آن ها نیز مهم است. کیفیت پیازها تاثیر مستقیمی بر راندمان تولید دارد. بعد از پیازهای زعفران شرایط محیطی گلخانه هم اهمیت بالایی دارد. پیازها در رطوبت زیاد دوامی ندارند. همچنین سرما و گرمایی مشابه مناطق گرمسیری برای رشد زعفران ها ضروری است. این موارد باید به طور مستمر با تجهیزاتی که گفته شد، کنترل شوند.
میزان برداشت زعفران در گلخانه به طور کلی از کاشت به روش سنتی بیشتر است و علت آن یکی استفاده از فضای حداکثری گلخانه است و بعدی شرایط محیطی گلخانه است که کاملا کنترل شده و آسیب های حاصل از باد و باران ناگهانی یا سرما و گرمای شدید پیش بینی نشده، وجود ندارد. این عوامل روی کیفیت زعفران کشت شده هم تاثیرات مثبتی دارد و یکی از بهترین انواع زعفران در این نوع کشت به دست میآید.
بیشتر بخوانید: جلبک دریایی برای زرشک
رعایت مواردی که گفته شد باعث میشود تا گلخانه شما بالاترین میزان برداشت را داشته باشد که ارتباط مستقیمی با درآمد شما دارد. در این صورت کاشت زعفران برای شما بسیار سودآور خواهد بود.
بدون دیدگاه