گل پشم
گل پشم از جمله گیاهان دارویی ارزشمند است که از خواص بیشماری برخوردار میباشد.
همان طور که میدانید بسیاری از گیاهانی که در کوه و دشتها یافت میشوند دارای خواص دارویی هستند و چه در پزشکی کهن و یا پزشکی نوین از آنها برای طیف گستردهای از بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد.
در واقع وجود گیاهان دارویی در طبیعت برای بشر یک نعمت بزرگ به حساب میآید، وجود انواع گیاهان دارویی توانستهاند نقش مهمی را در پیشگیری و درمان بسیاری از امراض ایفا نمایند از این رو انسان نیز هر چه که به طبیعت نزدیکتر شود میتواند سالمتر زندگی کند و بیشتر عمر نماید.
هر گیاهی در هر منطقهای رشد نمیکند چرا که کاملا بستگی به نوع آب و هوا و همچنین خاک منطقه دارد. همچنین گیاهان دارویی نیز در یک فصل خاصی از سال میرویند و این طور نیست که در تمام روزهای سال بتوان از آنها استفاده کرد.
در کشورمان گیاهان زیادی وجود دارد که از خواص بیشماری برخوردارند که در این بخش از مقاله قصد داریم به طور اختصاصی در مورد گل پشم صحبت کنیم؛ این که دقیقا این گیاه چیست؟
از چه خواصی برخوردار است؟ برای درمان کدام بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد؟ در کدام منطقه رشد میکند؟
و سوالات بیشماری در این زمینه. از این رو پیشنهاد میکنیم تا پایان این مقاله ما را همراهی بفرمایید.
کلیاتی در مورد گل پشم
گل پشم در مناطق مختلف کشورمان اسامی گوناگونی دارد؛ در غرب کشور از جمله استانهای لرستان، کرمانشاه و ایلام گل پشم را پشمینه یا کلکینه، در زبان ترکی توکلیجه و در زبان فارسی چای کوهی و چای چوپان مینامند.
چای کوهی با نام علمی Stachys lavandulifolia از دسته گیاهان چند ساله یا پایا به حساب میآید که در ارتفاعات 1900 تا 3300 از سطح دریا رویش میکند.
رشد این گیاه به صورت پراکنده است و معمولا کمتر به صورت تراکمی دیده میشود. گیاه گل پشم از تیره نعنائیان و سرده سنبله است.
این گیاه دارای طبیعتی گرم و خشک میباشد که بیشتر در مناطق کوهستانی همچون استانهای غرب کشور، استان کرج، دامنه کوههای البرز، چالوس و مازندران رشد میکند. گل پشم در قاره اروپا و آمریکا نیز به فراوانی یافت میشود و به نام سنت جونز نیز شهرت دارد. در آن سوی مرزها از خواص گل پشم برای درمان برخی از بیماریها استفاده میکنند.
در کشور انگلیس از روغن استحصال شده این گیاه به عنوان دارویی کاربردی برای درمان زخم مورد استفاده قرار میگیرد.
این گیاه از نظر ریخت شناسی و شکل ظاهری دارای ساقهای کرکدار و به رنگ سبز و متمایل به خاکستری است. گلها در گل پشم به صورت خوشهای با رنگی صورتی، ارغوانی و سفید هستند که از کرک پوشیده شدهاند. موسم و رویش این گیاه در فصل بهار است.
آشنایی با خواص دارویی گل پشم
گل پشم به واسطه ترکیبات خاصی که دارد در زمره گیاهان دارویی قرار گرفته است ؛ از این گیاه ارزشمند علاوه بر آرامبخش و نشاط آور بودن و همچنین تقویت اعصاب برای درمان طیف وسیعی از بیماریها از جمله موارد زیر به کار گرفته میشود:
- تقویت پوست
یکی از مهمترین خاصیت گل پشم تقویت پوست بدن به ویژه درمان سوختگی است. در قسمت وسط برگ-های این گیاه، هایپرسین که مادهای قرمز رنگ است وجود دارد، که برای درمان زخم و سوختگی بسیار مفید میباشد.
همچنین گفته میشود که گل پشم پودر شده میتواند جای نیش حشرات را نیز التیام ببخشد.
- درمان افسردگی
از دیگر خواص مهم چای کوهی، درمان افسردگی است. همان طور که اشاره کردیم این گیاه ماهیتی نشاط آور و آرامبخش دارد و برای درمان افسردگی و بیماریهای اعصاب دمنوشی مفید و موثر میباشد.
گل پشم از طریق مهار آنزیم، مکانیزم اثر خود را بر روی درمان افسردگی میگذارد.
- درمان بیخوابی
درمان بیخوابی از دیگر خواص استفاده از دم کرده چای کوهی است. افرادی که دچار اختلال خواب هستند و به سختی به خواب میروند، میتوانند به هنگام خوابیدن دمنوش گل پشم را برای منظم کردن خواب، میل کنند.
- سلامت کلیه و مثانه
دم کرده گل پشم بسیار مدر یا ادرار آور میباشد طوری که موجب شستشو و رفع عفونت دستگاه مجاری ادراری میگردد؛ از این رو برای سلامت کلیه و مثانه گزینهای ایدهآل است.
- درمان میگرن
همانطور که اشاره کردیم گل پشم دارای خواصی آرامبخش است از این رو برای آن دسته از بیماریهایی که با اعصاب فرد در ارتباط هستند، بسیار موثر میباشد.
این گیاه به دلیل ماهیت آرامبخشی، خوشبو بودن و همچنین داشتن خواص ضد التهابی برای درمان میگرن و انواع سردرد مفید است.
- ضد انواع سرطان
گل پشم، اکسیدانی بسیار قوی محسوب میشود و به دلیل داشتن خواص ضد التهابی میتواند نتیجهای اثر بخشی بر روی جلوگیری از پیشرفت و بروز انواع سرطان داشته باشد.
نتایج تحقیقات نشان میدهد که این گیاه به واسطه دو ترکیب پامي فرين ايي و متوکسي ساکورانتين تا حد زیادی میتواند مانع از رشد و تکثیر سلولهای سرطانی دهانه رحم شوند.
- افزایش وزن
گیاه پشم برای آن دسته از افرادی که لاغرند و در پی افزایش وزن هستند میتواند انتخابی مناسب باشد چرا که اشتها آور است. این خواص موجب شده تا میل به خوردن توسط فرد افزایش پیدا کند .
- درمان بیماریهای ویروسی
این گیاه در از بین بردن ویروس نیز موثر بوده است.
بیماریهای بسیاری در دنیا وجود دارد که دارای منشا ویروسی هستند که از آن جمله میتوان اشارهای به ایدز نمود.
مصرف دم کرده گل پشم در افرادی که با بیماری ایدز دست و پنجه نرم میکنند موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میگردد.
تقویت حافظه، خاصیت خلط آوری، درمان قاعدگی، رفع خستگی، درمان بیماریهای مفصلی، جلوگیری از خونریزی مغز، رفع کم خونی و تقویت قوای جنسی از دیگر خواص استفاده از دمنوش گل پشم میباشد.
مضرات گل پشم
این گیاه دارویی در کنار خواص بیشمار، یکسری مضرات نیز دارد؛ از جمله این که به صورت گرم و خشک است که میتواند موجب خون آلود شدن ادرار شود، به همین جهت مصرف زیاد آن برای افراد گرم مزاج توصیه نمیگردد.
دمنوش این گیاه برای زنان باردار میتواند سقط جنین را در پی داشته باشد.
کلام پایانی
در این مقاله سعی نمودیم که شما عزیزان را با خواص دارویی گل پشم بیشتر آشنا کنیم؛ همان طور که اشاره نمودیم این گیاه از خواص بیشماری برخوردار است که از آن میتوان برای درمان طیف وسیعی از بیمارها مورد استفاده قرار داد.
با تشکر از توجه شما آل کود
بدون دیدگاه