کاشت و پرورش زعفران از نظر اقتصادی سود زیادی دارد. آب و هوا و اقلیم ایران برای کاشت این گیاه بسیار سازگار است به همین دلایل پرورش زعفران علاقمندان زیادی دارد. در این مطلب آموزش کاشت زعفران, نگهداری و برداشت آن را میخوانید.
روش های مختلف کاشت زعفران
چند روش برای کاشت و تکثیر زعفران وجود دارد که هر کدام ویژگی ها و مزیت هایی دارند و با توجه به محیط و آب و هوای منطقه انتخاب میشوند. به طور کل ابن روش ها به دو دسته ی کاشت گلخانه ای و کاشت خاکی و سنتی تقسیم میشود.
کشت خاکی یا سنتی زعفران
این روش همان روش معمول کشاورزان است که سال هاست با آن زعفران پرورش می دهند. اولین کار برای آغاز کشت, آماده سازی زمینی مناسب است. خاک این زمین باید خاک لومی_ شنی باشد. ویژگی های این نوع خاک به گونه ای است که می تواند رطوبت را حفظ کند و مواد مفذی را به گیاه منتقل کند. گام بعدی شخم زدن زمین است. زمین را باید تا عمق ۴۰ سانتی متری شخم زده و روی آن کود گاوی پوسیده ریخته شود و دوباره با خاک مخلوط شود.
بیشتر بخوانید: بهترین روش کاشت زعفران
بعد از آن زمین را مسطح کنید تا پستی و یا بلندی نداشته باشد. در اقدام بعدی باید پیاز زعفران مرغوب تهیه کنید. اواخر خرداد تا شهریور زمان خوبی برای خریدن پیاز است. انتخاب پیازی که سالم و با کیفیت باشد مهم ترین مرحله ی کاشت زعفران است. بعد از آن که پیازها خریداری شدند باید در سریع ترین زمان کاشته شوند چرا که ماندن آن ها در هوای آزاد باعث بیماری و آفت شان میشود. کاری که قبل از قرار دادن پیازها در خاک باید انجام شود ضدعفونی کردن آن هاست. برای این کار از قارچ کش ها استفاده کنید و با قرار دادن پیازها در آن از سلامت آن ها مطمعن شوید.
حالا زمین و پیازها آماده برای کاشت هستند. اغلب پیاز را با دو روش در زمین می کارند: روش کپه ای یا چاله ای و روش ردیفی
در روش اول چاله ای به عمق ۲۰ سانتی متر حفر میشود و تعداد ۳ الی ۱۵ عدد پیاز در آن قرار می دهند و روی آن را با خاک میپوشانند. روش دوم روش جدیدتری است و در آن به ازای هر هکتار حدود ۱۰ تن پیاز در ردیف های منظم کاشته میشود. این روش برای کشت زعفران در ابعاد بالا بسیار مناسب تر است.
عموما تا آخر شهریور ماه کاشت پیازها به پایان می رسد. بعد از آن و در مهر ماه اولین آبیاری را انجام میدهند. گلدهی زعفران به آبیاری بستگی دارد و مرحله ی مهمی است.
سله شکنی اقدامی قبل از گلدهی است که کمک می کند گل ها راحت تر از خاک خارج شوند و علف های هرزهم ازبین بروند. این کار با دستگاهی به نام تیلر کشاورزی با تیغه افقی انجام میشود.
بعد از آبیاری اولیه ۳ هفته زمان لازم است تا گل ها رشد کنند و آماده برداشت شوند.
برداشت زعفران تنها با نیروی انسانی و دست امکان پذیر است که کار دشواری است. برداشت زعفران ها باید به محض رویش گل ها انجام شود.
کشت گلخانه ای زعفران
کاشت زعفران در گلخانه روش مدرن و جدیدی است که در آن با روش های مختلف و متنوعی زعفران را پرورش میدهند. کار و درآمد حاصل از این کار افراد زیادی را جذب کرده است تا به این کار بپردازند. کاشت زعفران در گلخانه اگر اصولی و با مهارت انجام شود به اندازه کاشت سنتی میتواند سودآور باشد. در شرایط فعلی اقتصادی احداث گلخانه کار هزینه بری است اما اگر به درستی صورت بگیرد درآمد حاصل مطلوب خواهد بود. از مزایای آن بهینه بودن وکم ریسک بودن آن است اما به مهارت و تجهیزات خاصی نیاز دارد.
روش کاشت گلخانه ای خود شامل دو مدل است. هیدرو پونیک و آیرو پونیک
در هر دوی این روش ها از خاک استفاده نمیشود بلکه با استفاده از رطوبت و هوا زعفران را پرورش میدهند. در روش آیرو پونیک پیاز زعفران به شکل معلق نگهداری میشود و کم کم رشد میکند. در روش هیدروپونیک پیاز زعفران را در مواد خاصی نگهداری میکنند که قادرند رطوبت را طولانی مدت نگه دارند. پیازها در این رطوبت رشد می کنند و گل میدهند.
کاشت زعفران در گلدان
یکی از روش های جذاب کشت زعفران , کاشت آن در گلدان و در خانه خودتان است. برای این کار نیاز به پیاز زعفران و گلدان مناسب دارید. بقیه مراحل آن شبیه همان کشت خاکی است و تفاوتی ندارد و به همان مراقبت ها نیاز دارد. با این کار می تولنید در مقیاسی کوچک زعفران مصرفی خودتان را برداشت کنید و لذت ببرید.
بیشتر بخوانید: کود کامل 10Xshock برای نخل
برای آموزش کاشت زعفران, بهتر است از متخصصان این حوزه هم کمک بگیرید تا نتیجه ی مطلوب تری دریافت کنید مخصوصا در کاشت گلخانه ای که نیاز به مهارت و آموزش دارد و همین طور در بخش کوددهی و آبیاری زعفران هم باید اطلاعات کافی داشته باشید.
بدون دیدگاه