استان تهران از نظر اقلیمی و آب و هوایی شرایط مناسبی برای کاشت زعفران دارد. برای کاشت زعفران در این استان از روش های مختلفی استفاده میشود. اما راه اندازی گلخانه زعفران در تهران چه شرایطی نیاز دارد؟
آشنایی با شرایط آب و هوایی و اقلیمی تهران
شرایط دمایی عامل مهمی در پرورش زعفران است. میزان دما بر روی دورهی رشد و زمان کاشت و برداشت زعفران تاثیر زیادی دارد. زعفران گیاه مناطق گرمسیری است؛ مناطقی که در آن ها تابستان گرم و خشک و زمستان با سرمای ملایم است. بر اساس آمارها, میزان دما در تهران در بیشترین مقدار ۴۲ درجه بوده است. این دما برای زعفران مشکل ساز نیست و قادر به تحمل آن است.
همچنین در پاییز و زمستان سرمای زیر صفر درجه اتفاق می افتد که برای گلدهی زعفران ضروری است. در این استان سرما دیرتر از مناطق سردسیر شروع میشود و باعث میشود گلدهی زعفران در آذر ماه شروع شود. بر اساس اطلاعات میزان بارش ها هم در تهران مناسب است و برای کشت زعفران در وسعت زیاد بسیار مفید خواهد بود و تعداد دفعات آبیاری را کاهش میدهد.
بیشتر بخوانید: کشت زعفران در گلخانه خوزستان
انواع روش های کاشت زعفران در تهران
برای کاشت و پرورش زعفران در استان تهران سه روش متداول وجود دارد. کاشت خاکی یا همان روش سنتی, کاشت گلخانه ای و کاشت زعفران در منزل
در روش کاشت سنتی پیازهای زعفران را یک بار در زمین میکارند و تا ۷ سال ازآن ها محصول برداشت میکنند. این روش از اصلی ترین روش های کاشت زعفران است. در حدود ۲۰۰ هکتار از زمین های کشاورزی تهران زعفران کشت میشود و بازدهی آن حدود یک تن زعفران بوده است. ورامین, شهریار, ری و اسلامشهر از جمله شهرستان های فعال در کاشت زعفران استان تهران هستند.
گلخانه زعفران در تهران
کاشت زعفران در گلخانه در بسیاری از مناطق تهران انجام میشود. مهم ترین عامل در این نوع کاشت کنترل شرایط دمایی و رطوبت است. گلخانه زعفران میتواند فضایی بزرگ و یا حتی یک اتاق از منزل شما باشد. همچنین شما به زمینی نیاز دارید که بعد از برداشت هر سال پیازها را به آن جا منتقل کنید تا سال بعد دوباره استفاده شوند.
در مقیاس بزرگ تر نیاز به تجهیزات مختلفی است. مثل دستگاه های کنترل کننده دما, مه پاش برای تامین رطوبت, بخاری و کولر و همچنین قفسه برای قرار دادن پیازهای زعفران.
بعد از فراهم کردن محل مناسب و تجهیزات مورد نیاز, باید پیاز زعفران تهیه شود. پیازها باید مرغوب و سالم باشند و بیماری و آفت نداشته باشند.
روش های کاشت زعفران
برای شروع کاشت دو روش وجود دارد که می توان از آن ها استفاده کرد.
- کاشت هیدروپونیک
- کاشت آیروپونیک
قبل از آغاز کاشت پیازهای زعفران را مدتی در انباری نگهداری کنید تا جوانه بزنند. در روش هیدروپونیک پیازهای جوانه زده را روی سینی هایی قرار میدهند. در این سینی ها محلولی از مواد مغذی جریان دارد. پیازها از این محلول تغذیه شده و رشد میکنند. سینی ها در طبقه هایی قرار میگیرند تا زمان گلدهی فرا برسد.
در روش آیروپونیک یا هوا کشت پیازهای زعفران را بصورت معلق نگه میدارند و با استفاده از اسپری کوددهی و آبیاری را برای آن ها انجام میدهند.
همان طور که گفته شد در هیچ کدام از روش ها از خاک استفاده نمیشود.
کاشت گلخانه ای بسیار بهینه و مقرون به صرفه است و همچنین بازدهی بالا دارد و میزان محصول بسیار بیشتر از کاشت سنتی است.
هزینه ها و درآمد گلخانه زعفران در تهران
ایجاد گلخانه زعفران در تهران در سال های اخیر افزایش داشته و افراد زیادی به این کار روی آورده اند. برای تخمین هزینه ها و درآمدهای حاصل از کشت گلخانه ای زعفران لازم از تجربه های کسانی که مشغول به این کار هستند استفاده کرد. نکته مهم این است که اگر قبل از شروع کار آموزش دیده باشید بسیار موفق تر خواهید بود. برای تخمین هزینه ها یک گلخانه ۱۰۰ متری را در نظر می گیریم و بر اساس آن بررسی را شروع میکنیم. از مهم ترین هزینه ها خرید پیاز زعفران است. برای گلخانه با وسعت صد متر حدود ۵ یا ۶ تن پیاز زعفران نیاز است. بر اساس قیمت های سال ۱۴۰۰ هزینه خرید پیاز حدود ۱۰۰ میلیون تومان میشود. خرید تجهیزات موردنیاز گلخانه هم که قبلا در مورد آن گفته شده حدودا ۴۰ میلیون تومان میشود.
آبیاری و کوددهی هم هزینه اندکی دارند. مواردی که گفته شد کاملا تخمینی هستند و هزینه ها به موارد زیادی بستگی دارد.
بیشتر بخوانید: زمانبندی کود دهی درخت پسته چگونه است؟
درآمد حاصل از گلخانه هم دو بخش است. یکی درآمد حاصل از پیازها و دوم درآمد حاصل از کاشت زعفران. پیازهای زعفران در طول رشد یا بزرگ تر میشوند و یا تکثیر میشوند. با فروش پیازها میتوانید به سود خوبی برسید. همچنین محصول دریافتی در این روش بازدهی خوبی دارد چرا که از حداکثر فضای گلخانه استفاده میشود.
استان تهران دارای یک درصد از زمین های زراعی کل کشور است و سالانه حدود ۶ میلیون تن محصول کشاورزی مختلف تولید میکند. مسئولان به دنبال افزایش و توسعه کشت محصولات صادراتی مثل زعفران هستند .
بدون دیدگاه