پسیل پسته

یکی از مواردی که سبب خوشمزه و جذاب شدن آجیل عید و شب یلدا می شود،پسته خوش خنده می باشد که در عین کوچک بودن بسیار خوش طعم می باشد و طرفداران سفت و سخت خود را دارد. معمولا پسته از طریق کاشت دانه و نهال آن تکثیر پیدا می کند و پس از چند سال بار می دهد. متاسفانه این ماده غذایی خوشمزه توسط آفت جدی تهدید می شود که هر ساله خسارات فراوانی به کشاورز می دهد. در این مقاله سعی بر معرفی این آفت مزاحم پسیل پسته و راه های مبارزه با آن خواهیم پرداخت.

پسیل پسته هر دو نوع پسته وحشی و اهلی را مورد حمله قرار می دهد. هر ساله این آفت معظل بسیار بزرگی برای باغداران محسوب می شود و بعنوان مهم ترین و مشکل ساز ترین آفت باغ های پسته شناخته شده است. باغداران هر سال هزینه های سرسام آوری جهت مبارزه با این عامل مزاحم خرج می کنند و به دلیل خراب کردن پسته ها سودهای اقتصادی کمتری عاید شان می شود.

حشرات پسیل پسته در دو گونه تابستانه و زمستانه یافت می شوند اشکال تابستانه این حشرات به رنگ زرد روشنی دیده می شوند و نوع زمستانه تیره تر می باشد. پسیل های تابستان گذران در اواسط اردیبهشت ماه فعالیت خسارت بار خود را از سر می گیرند وبه باغات پسته وارد می شوند و تا مهر ماه حضور خواهند داشت.

پسیل های زمستانه در بین علف های هرز، شکاف ها و ترک های زمین، قسمت زیرین برگ های پای درخت و پوستک درختان به حیات خود ادامه می دهند تا اینکه در درجه حرارت محیط و رطوبت با آغاز فصل بهار شرایط مناسبی جهت ورود آن ها به باغ پسته را فراهم می کند.

حشرات در فصل بهار و همزمان با رویش و باز شدن برگ های پسته شروع به تخم گذاری می کنند. پس از جفت گیری حشرات ماده زمستانه، از آن ها تقریبا ۵۰ تخم به وجود می آید که پس از۳ الی ۴روز از نسل زمستان گذران و ۲ تا ۳ روز در نسل های بعدی از پسیل خارج می شوند.

پسیل پسته

تخم ها پس از باز شدن برگ و جوانه ها روی آن ها از طریق جفت گیری ریخته می شوند و به صورت تکی یا گروهی در شکل های مختلف نظیر نیم دایره و مارپیچ در سطح رگبرگ و برگ ها قرار می گیرند. هرچه برگ درختان پسته باریک تر، نازک و پهن باشند، حشرات کامل را بیشتر به سوی خود جذب می کنند.

در سال هایی که سرمای زودرس باغات را تحت تاثیر قرار نمی دهد، حداکثر تخم گذاری و تولید پسیل به وقوع می پیوند زیرا شرایط محیطی مانند درجه حرارت و رطوبت موردنیاز فراهم می شود.حشرات زمستان گذران نسبت به گونه تابستانه قدرت پرواز و آلودگی بالاتری دارند‌.

پس از پایان یافتن رشد رویشی درخت پسته، مقاومت آن بالا می رود زیرا مغز پسته نیز تشکیل شده و به سمت تکمیل فرایند تولید بار می رود. در این مواقع اگر حشرات به درخت حمله کنند سبب پوکی مغز و ریزش برگ و جوانه خواهد شد.

حشرات پسیل پسته از شیره پرورده آن تغذیه می کنند و از طریق مکیدن شیره از آن استفاده می کنند. پسیل ها خرطوم خود را به بافت هایی نظیر برگ پسته وارد کرده و شیره آن را می خورند پسیل پسته عمل تغذیه خود از درخت را با نشانه ای بروز می دهد این آفت عسلک با میزان قابل توجهی را پس از تغذیه از خود دفع می نماید که در اثر ارتباط با هوا خشک شده زیرا رطوبت خود را از دست داده و به رنگ سفید در می آید. به دلیل این عمل  این آفت به نام شیره خشک نیز شهرت دارد. در برخی از باغات پسته شدت این معظل به حدی می رسد که بخش اعظم تنه،شاخ و برگ درختان عسلک می بندد.

از خسارات مهم و جدی پسیل پسته می توان به تشکیل نصفه و ناتمام مغز و گاهی پوکی مغز پسته اشاره کرد. هم چنین این آفت سبب ریزش میوه های کوچک، کاهش استحکام و ضعیف شدن درخت و در موارد شدید منجر به ریزش برگ های پسته خواهد شد.

وجود خرطوم در پوره های پسیل به آن ها کمک می کند تا شیره موجود در برگ های پسته را بمکند و مواد پروتئینی موجود در شیره گیاهی را تغذیه کرده و مواد قندی را دفع می نمایند. مواد قندی حاصل از عمل پوره های پسیل خشک می شود و گرد و خاک را به سمت خود و درخت جذب می نمایند و ظاهر درخت را کثیف و آلوده نشان می دهند.

ضرر حاصل از فعالیت پسیل پسته در دو زمان از سال نسبت به دیگر مواقع غوغا می کند. در خرداد ماه هجوم پسیل بر باغات پسته سبب ریزش جوانه ها، برگ ها، ضعف عمومی درخت و افزایش درصد پوکی مغز ها می شود؛ در مرداد ماه نیز باعث می شود پسته ها بسته و ناخندان شوند

در صورتی که تدابیری جهت مبارزه با پسیل ها اندیشیده نشود، جمعیت آن ها شدیدا افزایش یافته و تا نسل های چندین ساله نیز دست از سر درخت بر نمیدارند.

پسیل پسته

مقابله با پسیل پسته:

۱)پاشیدن ماده ای به نام کائولین بر روی برگ و شاخه های درخت پسته جهت جلوگیری از تغذیه و رشد پسیل ها

۲)به دام انداختن حشرات پسیل با استفاده از کارت های زرد چسبناک

۳)استفاده کم خطر و به اندازه از سموم جهت کاهش اثرات منفی بر جمعیت زنبورهای دشمن پسیل و نیز بالتوری سبز

۴)سم پاشی

نتیجه گیری:

پسیل پسته از مهم ترین و نگران کننده ترین موضوعات مربوط به باغات پسته تلقی می شود. هر کدام از پسیل های ماده می توانند ۵۰ تا ۶۰ تخم بگذارند که پس از بلوغ اندازه آن ها بزرگ شده و خسارات جبران ناپذیری بر درختان پسته وارد می سازند. پسیل پسته خرطوم خود را بر برگ ها و مناطق شیره دار وارد کرده و از شیره گیاهی تغذیه می کند بعد از این عمل شیره سفید رنگی از خود دفع می کند که در موارد شدید بخش اعظمی از درخت را می پوشاند. پسیل ها در اوایل فعالیت خود در فصل بهار سبب ریزش برگ، شاخه و ضعیف شدن درخت می شوند و سپس باعث پوکی مغز یا نصفه ماندن آن می شوند.

با تشکر از توجه شما جهت افزایش سطح علمی و تجربی آل کود ما را از نظرات، پیشنهادات و بخصوص انتقادات سازنده خود بهره مند سازید.

آل کود

5/5 - (2 امتیاز)
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]