سیب زمینی از محصولاتی است که نقشی پررنگ در سبد غذایی مرذم داشته و کشت و پرورش آن اهمیت زیادی دارد. کشاورزان اغلب به دنبال افزایش وزن و اندازه محصول سیب زمینی هستند و برای این کار از کودهایی مناسب استفاده میکنند. برای شناخت کود درشت شدن سیب زمینی و نحوه استفاده از آن این مطلب را دنبال کنید.
ویژگی های سیب زمینی
سیب زمینی یکی از انواع صیفی جات و ازخانواده سولاناسه است. گیاهانی همچون گوجه فرنگی و بادمجان هم جزو همین خانواده بوده و با سیب زمینی در یک دسته هستند. کاشت سیب زمینی برای اولین بار در کشور پرو انجام شده و سپس به اروپا و دیگر کشورها منتقل شده است. سیب زمینی دارای ارقام و گونه های مختلفی است مثل فورجا، آندی جنا و کورتیلوبوم.
ای گیاه در سبد غذایی مردم جزو پرمصرف ترین ها بوده و به همین علت کشورها به دنبال تولید و پرورش حداکثری این محصول هستند. کشورهای چین، هند و روسیه از بزرگ ترین تولیدکنندگان سیب زمینی هستند و ایران در این رتبه بندی در جایگاه سیزدهم قرار دارد.
بیشتر بخوانید: کود k60 برای سیب زمینی
کاشت سیب زمینی
برای شروع کاشت و پرورش سیب زمینی اولین کار انتخاب زمین مناسب است. سیب زمینی سازگاری بالایی دارد و در بیشتر زمین ها با ویژگی های مختلف امکان کاشت آن وجود دارد. اما برای بازدهی بیشتر و برداشت محصول با کیفیت تر باید بهترین نوع زمین را برای کاشت انتخاب کرد. آب و هوای مناسب برای رشد سیب زمینی هوای سرد است و به آب و هوایی خنک برای رشد نیاز دارد. دمایی بین ۱۲ تا ۲۰ درجه در شب و روز دمای مطلوبی برای رشد این گیاه است. خاک مناسب برای رشد سیب زمینی میتواند خاک های مختلف با هر عمقی باشند اما بهترین نوع، خاک لومی شنی است که پی اچ کمی اسیدی داشته باشد. این خاک نفوذپذیری و زهکشی خوبی داشته و اجازه میدهد ریشه سیب زمینی به راحتی رشد کند و گسترش یابد.
کاشت سیب زمینی معمولا زمانی انجام میشود که خاک در حال گرم شدن استگ. در کشور از اواسط اسفند کاشت سیب زمینی آغاز میشود و تا فروردین ماه ادامه پیدا میکند.
مراحل رشد سیب زمینی
برای موفقیت در کشت سیب زمینی لازم است با مراحل رشد آن آشنایی کافی داشته باشیم. این شناخت در مراقبت ها لازم مثل آبیارژ و کوددهی هم موثر است و کمک میکند تا با نیازهای گیاه آشنا شوید. رشد سیب زمینی شامل چند مرحله است:
اولین مرحله توسعه جوانه نام دارد و در آن جوانه ها رشد کرده و سبز میشوند. در این مرحله ریشه ها هم شروع به رشد میکنند.
مرحله رشد رویشی مرحله ای ست که در آن برگ ها و شاخه ها شروع به رشد کرده و کم کم از خاک خارج میشوند. در این مرحله همچنان ریشه در زیر خاک به رشد خود ادامه میدهد.
در مرحله سوم در انتهای استولون ها، غده ها شروع به تشکیل شدن میکنند.
پرشدن غده ها پنجمین مرحله رشد سیب زمینی بوده و غده ها که محل اصلی تجمع کربوهیدرات ها و مواد مغذی هستند، بزرگ و پر میشوند.
در مرحله اخر رشد سیب زمینی، فتوسنتز کاهش یافته و برگ ها و شاخه ها شروع به زرد شدن میکنند. با از بین رفتن این اندام ها قسمت ماده خشک غده ها به بالاترین میزان میرسد و پوست آن شروع به ضخیم شدن میکند.
شرایط نگهداری و مراقبت از سیب زمینی
از بین بردن علف های هرز، ازمراحل مهم بعد از کاشت سیب زمینی است که باعث میشود رشد گیاه بهتر شود.
سله شکنی برای یکدست شدن خاک و از بین رفتن کلوخ ها انجام میشود.
خاک دادن از اعمال مهمی است که برای این گیاه انجام میشود. بعد از این که ساقه ها حدود ۱۰ سانتی متر رشد کردند اولین مرحله خاک دادن انجام میشود که به رشد محصول بیشتر کمک میکند.
سیب زمینی به خشکی حساس است بنابراین باید آبیاری منظمی برای آن انجام شود.
کوددهی هم بخش مهمی از مراقبت های مربوط به این گیاه بوده که در ادامه مفصل تر از آن خواهیم گفت و همینطور درباره استفاده از کود درشت شدن سیب زمینی و معرفی آن.
کود درشت سیب زمینی چه نوع کودی است؟
سیب زمینی از گیاهانی است که مصرف مواد مغذی بالایی دارد به طوری که پس از دو بار کاشت در یک زمین، به اصطلاح زمین خسته میشود و دیگر ظرفیتی ندارد. کوددهی مناسب موجب تقویت زمین و خاک شده و ترکیبات معدنی و مغذی از دست رفته خاک تامین میشود. برای سیب زمینی از دو نوع کود حیوانی و شیمیایی استفاده میشود. نوع کودهای مصرفی و میزان مصرف هر کدام به نوع و رقم سیب زمینی کاشته شده و همینطور بافت خاک بستگی دارد.
همینطور کود موردنیاز گیاه در هر کدام از مراحل رشد متفاوت است و نمیتوان از یک کود از ابتدا تا انتهای رشد سیب زمینی استفاده کرد. از آن جایی که قسمت مهم و مورد استفاده سیب زمینی غده و زیر خاک است، بهتر است توجه بیشتر از بخش های هوایی به ریشه و بخش های زمینی باشد و کودها در این جهت استفاده شوند. بعد از گلدهی گیاه ۸۰ درصد از کودهای استفاده شده برای تامین مواد غذایی غده میشود.
بیشتر بخوانید: کود ۱۹۶۳ برای درختان انار
اگر عناصر مغذی به شکل کافی برای گیاه فراهم نشود غده ها رشد کافی نخواهند داشت و سیب زمینی ها درشت نمیشوند. برای این گیاه همه عناصر مهم هستند و تاثیر گذارند اما مهم ترین کودهایی که روی درشت شدن سیب زمینی موثرند، کودهای پتاسیم دار مثل پتاسیم سولفات پودری و مونو پتاسیم فسفات هستند. این نوع از کودها باعث انتقال مواد غذایی از بخش های برگ و ساقه به قسمت غده میشوند. در نتیجه کود درشت شدن سیب زمینی کودهای حاوی پتاسیم هستند که مزایای زیادی برای گیاه دارند.
بدون دیدگاه