قارچ کش فسفیت پتاسیم
قارچها گروهی بسیار بزرگ و متنوع از میکرو ارگانیسمها هستند، قارچهای گیاهی در واقع سلولهایی هستند، که حاوی هستههایی با پیوند غشایی بوده و تهی از کلروفیل هستند، که ازدیاد و تکثیر آنها بر روی ساختار گیاه سبب اختلال رشد و بیماریهای گیاهی میشود. برای کنترل قارچها لازم است سایر گیاهان را با استفاده از سم و قارچکشها تیمار کرد.
قارچکشها ترکیبات شیمایی هستند، که باعث از بین رفتن قارچهای گیاهی میشنود، برخی از انواع قارچکش بدون از بین بردن قارچها و تنها با کنترل آنها عمل میکنند.
بنابراین به جهت کنترل بیماری گیاه وبه منظور افزایش باروری آن و همچنین افزایش طول دوره انبارداری محصول ، لازم است که قارچکشها نیز به عنوان یکی از راههای دفع آفات وارد عمل شوند. در واقع قارچکشها برای کاهش آلودگیهایی که همزمان با بیماریهای گیاهی اتفاق میافتد مورد استفاده واقع میشود.
معرفی کلی فسفیت پتاسیم
این ترکیب یک ماده بسیار کاربردی در کشاورزی است که محرک رشد ، ضد قارچ و تقویت کننده مکانیسم دفاع طبیعی گیاهان در برابر عوامل بیماریزای قارچی و باکتریایی است، که بر پایه فسفیت پتاسیم برای محلولپاشی و کود آبیاری تولید شده است. شیوه عمل فسفیت در کنترل بیماریهای گیاهی مرتبط با تاثیر مستقیم برروی عامل بیماریزا میباشد.
به عبارت دیگر فسفیت پتاسیم نوعی سم سیستمیک علیه عوامل خاکزاد و هوازاد بوده که به صورت دو طرفه از بالا به پایین و از پایین به بالا حرکت کرده و دارای خاصیت پیشگیری، ایمن سازی و مداوا کنندگی میباشد.
فرمول شیمیایی فسفیت پتاسیم H2ko3p است، فسفات تنها در فرآیند تولید انرژی ATP و فتوسنتز دخیل است، و یکی ازعوامل آلودگی محیطی بر اثر استفاده بی رویه از کودهای فسفاته است. ولی فسفیت علاوه بر تحریک رشد رویشی و زایشی گیاه منجر به کنترل طیف گستردهای از عوامل بیماریزای قارچی به ویژه قارچهای خانواده Oomycete میگردد.
فسفیت با دارا بودن یک اکسیژن کمتر ار فسفات در ساختار شیمیایی خود سرعت حرکت بیشتری دارد و طی زمان کوتاهی در تمام اندام گیاه منتشر میشود. فسفیت پتاسیم دارای دو عنصر فسفر و پتاسیم در ساختار خود تحمل گیاه را در برابر تنشهای محیطی مانند: خشکی افزایش میدهد و پتاسیم موجود در آن باعث شادابی گیاه و تقویت دفاعی گیاه با ضخیم کردن دیواره گیاه میشود.
انواع ترکیبات آلی فسفردار
فسفر با فرمول P عنصری ضروری است، که برای تمام موجودات زنده استفاده میشود، در درختان برای رسیدن به رشد طبیعی و بلوغ نیاز مبرم به فسفر دارند. فسفر نقش اساسی در فتوسنتز، تنفس سلولی، ذخیره و انتقال انرژی، بزرگ شدن سلول و بسیاری دیگر از فرآیند موجود در گیاه را دارد شکل طبیعی فسفر در خاک به صورت آپاتیت (منبع اصلی فتوسنتز) در خاک هایی که PH بین ۶ تا ۷ دارند قابل دسترسی است ، زیرا ذرات رس تمایل بیشتری دارند که فسفر را در خاک نگهدارند یا به تثبیت آن بپردازند به همین خاطر در خاک های لوم رسی مقدار فسفر بیشتر به صورت ارگانیک وجود دارد.
امروزه عنصر فسفر هرگز به صورت شکل ساده مورد استفاده قرار نمیگیرد و میتواند به صورتهای مختلف: فسفیدها، فسفین، آلدهیدهای فسفر، فسفریک، فسفات و فسفیت یافت میشود، اما مهمترین شکلهای عنصر فسفر در کشاورزی به شکل فسفیت و فسفاتها است.
مقایسه کارکرد فسفیت و فسفاتها در گیاهان
فسفیت با فرمول pi,po3 یک شکل احیا شدهی فسفات با فرمول شیمیایی pi,po4 میباشد، که وضعیت اکسیداسیونی فسفر در فسفیت ۳+ و در فسفات ۵+ است. استفاده از فسفیت در دنیای امروز مطرح تر بوده و ترکیبات فسفیتی به شکل کودسم، بیومحرک و سایر شکلهای قارچکش سیستمیک در بازار موجود است.
فسفات کاملا اکسید شده فرم پایدار فسفر در طبیعت بهشمار میآید، اما فسفیتها بعد از افزودن به خاک تحت تحولات و تغییراتی به تدریج به فرم پایدار تبدیل میشوند، با این وجود میکروارگانیسمها قادر به جذب فسفیت و تبدیل آن به فسفات هستند.
عمر اکسیداسیون فسفات به فسفیت ۳ الی ۴ ماه است، اما اگر ترکیب فسفیتدار در فصل رشد گیاه به خاک داده شود آسانتر از فسفات به فسفیت در اختیار گیاهان قرار میگیرد.
همچنین تحقیقات نشان داده است که فسفیت در غلظت مناسب میتواند سبب تحریکاتی در گیاه شود، که به دنبال کاربرد فسفات در گیاه رخ نمیدهد، و میتوان با محلول پاشی فسفیت کمبود فسفات را برای گیاهان جبران کرد.
معرفی قارچ کش فسفیت پتاسیم
این کودسم کاملا ارگانیک و طبیعی بوده و با استفاده از آن کشاورز از استفاده از هر گونه کود و سم شیمیایی که موجب آلودگی زیست محیطی وبیماری در گیاهان میشود، بینیاز میکند. ترکیبات حاوی فسفیت موجب اختلال در متابولیسمهای فسفر و تجمع پلی فسفات و پیروفسفات درون عامل بیماریزا میگردد، که مهمترین عامل موثر در بهم ریختن واکنشهای آنابولیستی و تجمع پیروفسفات میباشد، فسفیتها سلولهای دیواره سلولی قارچها را تحریک به تولید مواد دفاعی فیتوالکسین بر علیه عوامل بیماریزا و خود قارچها میکند.
در واقع فیتوالکسینها ترکیبات ضد میکروبی با وزن کم هستند، که به مقدار قابل توجه توسط سلولهای سالم مجاور سلولهای مرده و آسیب دیده پدید میآیند، و در زمانی که غلظت آنها به حد مناسبی برسد، با ایجاد تغییراتی در ساختمان دیواره سلولی موجب میشود گیاه موقعیت بهتری نسبت به مقاومت در برابر قارچها را داشته باشد و در نهایت میزان آلودگی کم میشود.
مزایای استفاده از قارچ کش فسفیت پتاسیم
قارچ کش فسفیت پتاسیم در مقایسه با سایر سموم و قارچکشها محدودیت زمانی کمتری جهت اثر گذاری پس از محلولپاشی را دارد، و زمان آن تنها ۴ ساعت پس از محلولپاشی است و دوره کارنس آن صفر است.
این قارچکش عاری از هرگونه ترکیب سمیک و دارای درجه سمیت بسیار کم و هیچ گونه اثر مخربی بر روی انسانها و حیات وحش میباشد. در اثر استفاده از آن هیچگونه پسماندی در طبیعت به جای نمیماند، این محصول حاوی کمترین میزان فلزات سنگین است و در بستههای یک لیتری و پنچ لیتری عرضه میگردد.
سم کود فسفیت پتاسیم توان دفاعی گیاه را در برابر بیماری های قارچی و باکتریها افزایش میدهد و رشد پاتوژنهای گیاهی را متوقف کرده و از اسپورزایی قارچ جلوگیری میکند. و به سرعت در اندامهای گیاه منتقل شده و به سمت بافتهای آلوده حرکت میکند.
همانطور که گفته شد قارچکش یا کودسم فسفیت پتاسیم علاوه بر فسفیت دارای مقادیر پتاسیم بوده که موجب افزایش وزن و گسترش ریشه و تعداد گل و میوه در درختان و زودرسی محصولات کشاورزی میشود.
قابلیت اختلاط قارچ کش فسفیت پتاسیم با کودها و سموم شیمیایی
ترکیب فسفیت پتاسیم میتواند یک هفته قبل و یا دو هفته بعد از مصرف سموم مسی استفاده گردد. ترجیحآ با سولفور گوگرد وترکیبات غنی از آمونیاک و کلسیم ترکیبات قلیایی شده اسید هیومیک غلیظ و روغنهای معدنی ترکیب نگردد.
البته این کود و سمها را میتوان به صورت جدا در کنار این قارچکش استفاده کرد اما باید باهم ترکیب نشوند برای اطلاعات بیشتر درباره استفاده همزمان میتوانید با کارشناسان سایت تماس بگیرید.
کشاورزی پایدار و مصرف فسفیت پتاسیم
امنیت غذایی یکی از فاکتورهای اصلی تامین کننده سلامت فرد و جامعه است، و ضامن توسعه و پیشرفت جامعه محسوب میشود، امروزه با استفاده بی رویه از سموم دفع آفات و کودهای شیمیایی مردم از کشاورزی متکی به مواد شیمیایی فاصله گرفته اند و به سمت کشاورزی که بر پایه کود های زیستی و دفاع طبیعی نباتات است، روی آوردهاند.
قارچکش کاملا ارگانیک فسفیت پتاسیم با داشتن حداقل درصد سمیت و بدون وجود مواد شیمیایی سبب کنترل کردن آفات و عوامل بیماریزا بهصورت طبیعی ساخته شده است، که موجب شده کشاورزی ارگانیک یکی از راهبردهای کشاورزی پایدار در جهان امروز شود.
میزان و زمان مصرف قارچ کش فسفیت پتاسیم در انواع گیاهان
بهترین زمان کارایی و مصرف آن از اردیبهشت ماه تا اواخر مرداد ماه است. برای پیشگیری از بیماری های قارچی ۲ لیتر در هکتار و هنگام بیماری ۳ لیتر درهکتار محلولپاشی شود و تکرار آن باید یک ماه بعد صورت گیرد.
برای پیشگیری از بوته میری و پوسیدگی ریشه، باید در مراحل ابتدایی بلافاصله پس از سبز شدن و مرحله انتقال نشا استفاده شود. جهت کنترل بیماری گموز در دوتا سه نوبت مقدار ۲.۵ لیتر در هزار روی برگ و تنه درختان محلول پاشی شود و تکرار بعد از یک ماه انجام شود. برای مصرف بهعنوان کود برای درختان میوه همراه با آبیاری ۶ تا ۱۰ لیتر در هکتار و به صورت محلولپاشی ۵/۱ تا ۵/ استفاده شود.
در گیاهان زراعی همراه آبیاری ۶ تا ۱۰ لیتر در هکتار و بهصورت محلولپاشی ۳ تا ۴ لیتر در هکتار مصرف شود، و در زمان انتقال نشا به صورت آغشته کردن ریشه و به میزان ۵ سیسی در یک لیتر آب مصرف شود. در صورت کلی اگر به شکل محلول پاشی از این قارچ کش استفاده شود، به صرفهتر است و مقدار کمتری از محلول مصرف میشود. و همچنین سرعت نتیجهدهی با محلولپاشی سریعتر است و ممکن است یک روز طول بکشد تا نتیجه حاصل شود در صورتی که با آبیاری زمان بیشتری طول میکشد.
با تشکر از توجه شما جهت افزایش سطح علمی و تجربی آل کود ما را از نظرات، پیشنهادات و بخصوص انتقادات سازنده خود بهره مند سازید.
بدون دیدگاه