نارنج یکی از خوشمزهترین و خوشبوترین میوههایی است که امروزه در زمینههای مختلفی همچون عطر سازی، آشپزی، طب سنتی و… از آن بهره میگیرند. امروزه افراد زیادی اقدام به کاشت درخت نارنج میکنند زیرا این میوه لذیذ، خواص بیشماری دارد و فروش آن هم بسیار عالی است.
درخت نارنج برای رشد ایدهآل به نگهداری اصولی و دشواری احتیاج ندارد هر کسی میتواند با در نظر گرفتن چند نکته ساده، این درخت را پرورش دهد و محصولات مرغوب زیادی برداشت نماید. شما نیز اگر قصد انجام این کار را دارید، بهتر است تا انتهای مقاله همراه ما بمانید تا اطلاعات لازم را در جهت کاشت درخت نارنج را به دست آورید.
مراحل کاشت و پرورش درخت نارنج
به طور معمول کاشت درخت نارنج با استفاده از روشهای مختلفی میتواند صورت بگیرد اما بهترین روش، کاشت از طریق بذر است. برای کاشت بذر نارنج باید از میوههایی که به صورت رسیده و مرغوب هستند، استفاده کنید تا محصولاتی با کیفیت به بار بیاید و همچنین درختان پربارتری داشته باشید.
دقت داشته باشید بهترین زمان برای کاشت بذر نارنج، فصل بهار یا تابستان است. شما باید بذر نارنج را قبل از کاشت حدود 2 روز در آب خیس کنید و سپس پوست آنها را با احتیاط از هسته جدا نمایید. هنگام انجام این کار مواظب باشید صدمهای به بذر وارد نشود زیرا کیفیت بذر، تأثیر بسیار زیادی در کیفیت محصول نهایی دارد و اگر بذر آسیب ببیند، نمیتوانید درختان شادابی را پرورش دهید.
با کندن پوست هستههای نارنج، کمک میکنید سرعت جوانهزنی و رشد بذر تا حدود زیادی افزایش یابد. بعد از انجام این کار باید به صورت مجدد آنها را در آب قرار دهید تا رطوبتشان حفظ شود. پس از انجام این مراحل برای کاشت درخت نارنج از طریق بذر، باید یک گلدان با عمق مناسب تهیه کنید و بذرها را با فاصله از هم در آن بکارید.
بیشتر بخوانید: پرورش فلفل دلمه ای
گلدانی که برای کاشت بذر انتخاب کردهاید، باید از زهکشی مناسبی برخوردار باشد تا آب اضافی بدون مشکل از آن خارج شود و ریشه آسیب نبیند. هنگامی که بذر را در خاک قرار دادید، بهتر است با استفاده از سنگریزه روی آنها را به خوبی بپوشانید و روزی چند بار کار آبیاری را انجام دهید.
پس از گذشت چند ماه، جوانهها شروع به رشد میکنند و تبدیل به نهال میشوند. هنگامی که نهالها به رشد مطلوبی رسیدند، میتوانید گلدان آنها را تعویض نمایید و یا این که گیاه را به باغچه انتقال دهید تا رشد ریشه کاهش نیابد.
شرایط لازم برای نگهداری از درخت نارنج
- کود
درختان نارنج برای این که به رشد مناسبی برسند، نیاز به کوددهی و تغذیه دارند. به همین علت نیز شما باید هر چند وقت یک بار، کار تغذیه رسانی را به صورت صحیح انجام دهید و املاح مورد نیاز را در اختیار درخت قرار دهید.
قبل از کاشت درخت نارنج بهتر است یک آزمون خاک از زمین مورد نظرتان انجام دهید تا کمبودهای موجود در آن نمایان شوند و شما نیز بتوانید بستر عالیتری برای رشد ریشه نهال فراهم کنید. پس از مشخص شدن نتایج نتیجه آزمون میتوانید با استفاده از کودهای غنی، کار کوددهی را انجام دهید.
کوددهی درخت نارنج بهتر است با استفاده از کودهایی انجام شود که سرشار از نیتروژن، منیزیم، مس و ازت هستند زیرا این املاح کمک میکنند رشد درخت بهبود یابد و محصولات نیز با کیفیت بیشتری تولید شوند. سعی کنید کار کوددهی را بیش از حد و بدون برنامهریزی انجام ندهید زیرا در چنین شرایطی سلامت درخت به خطر میافتد و ممکن است رشد محصولات نیز کاهش یابد.
از جمله بهترین و عالیتری کودهای برای درخت نارنج، میتوان کود هیومیک اسید، کود جلبک دریایی، کود 10 ایکس شوک و کود سه بیست را نام برد. بنابر این به جای استفاده از کودهای شیمیایی ناخالص، سعی کنید از این کودهای کامل بهره بگیرید و با کمک آنها تمام نیازها و کمبودها را برطرف نمایید.
- آب
آبیاری بیش از اندازه و یا خشکی طولانی مدت خاک، برای درخت نارنج اصلا مناسب نیستند و هر دو این موارد موجب میشوند رشد درخت بسیار کاهش یابد. از این رو بهتر است یک فاصله زمانی مشخص برای آبدهی در نظر بگیرید و درختان را به موقع سیراب کنید تا رشد آنها دچار اختلال نشود و همچنین میوههایی مرغوب با وزن بالا تولید شود.
دقت داشته باشید آبیاری نامناسب درخت نارنج موجب تغییر رنگ برگها، پوسیدگی و خشکی ریشه، کاهش وزن محصولات، ایجاد آفات و بیماریهای مختلف، کاهش مقاومت درخت، ریزش برگها و آسیب دیدن شاخهها خواهد شد.
- خاک
برای کاشت درخت نارنج باید از خاکی بهره بگیرید که زهکشی عالی داشته باشد و بتواند آب را برای مدت مناسبی در خود نگه دارد. سعی کنید از کود پوسیده دامی در خاک مورد نظرتان استفاده نکنید زیرا اغلب درختان مرکبات کودهای حیوانی را نمیپسندند. بهتر است مقداری خاک برگ یا زغال به خاک مورد نظرتان اضافه کنید تا رشد ریشه چند برابر شود. همچنین اگر خاک زمین باغتان شور است، قبل از کاشت درخت حتما با استفاده از کودهای مناسب آن را اصلاح کنید.
- نور
برای رشد محصولات و میوهدهی مناسب، باید درختان نارنج را در مکانهایی بکارید که نور خورشید به صورت مستقیم به آن جا بتابد. در نظر داشته باشید اگر این درخت در طول روز به میزان کافی نور دریافت نکند، رشد میوهها بسیار کاهش مییابد و همچنین برخی بیماریهای قارچی به وجود میآید.
- هرس
برای جلوگیری از رشد شاخه و برگهای اضافه یا هدر رفتن انرژی درخت، میتوانید از اواسط زمستان تا اوایل بهار، کار هرس را به صورت اصولی انجام دهید. دقت داشته باشید هرس درختان نارنج باید به شکل سبکی صورت بگیرد زیرا این درخت خیلی به هراس احتیاج ندارد. هنگام حذف شاخههای آسیبدیده و ضعیف، مواظب باشید شاخههای جوان آسیب نبینند و این کار را با دقت بسیار بالایی انجام دهید.
بیشتر بخوانید: زمان کاشت گل همیشه بهار در باغچه
سخن پایانی
اگر در زمینه کاشت درخت نارنج مهارت و تجربه کافی ندارید، بهتر است از انجام این کار به تنهایی خودداری نمایید و حتما از افراد متخصص و ماهر کمک بگیرید. همچنین سعی کنید مراحل کشت را با توجه به نکات مهمی که در این مقاله ذکر شد انجام دهید تا زحماتتان هدر نرود و درختان پرباری نیز داشته باشید.
بدون دیدگاه