کاشت یونجه

گیاه یونجه تحت شرایط خاصی رشد کرده و پرورش می یابد.برای برداشت این محصول که عمدتا در کشاورزی و دامپروری ما نقش به خصوصی ایفا میکند، باید شرایطی را مهیا کنیم که این محصول به خوبی رشد کرده و به بهترین کیفیت ممکن دست یابد. در این مقاله میخوایم شمارا با کاشت یونجه اشنا کنیم.

در اکثر مشاغل مربوط به دام و دامپروری از یونجه به عنوان ماده اصلی برای تغذیه استفاده میشود. و همینطور به دلیل صرفه اقتصادی بالای آن، این گیاه مورد توجه کشاورزان و دامپروران است.

توجه داشته باشید که در واقع بایستی کاشت یونجه را از دسته محبوب ترین علوفه های جهان بدانید زیرا این گیاه یکی از مغذی ترین علوفه ها برای تغذیه دام است هر چند که از گذشته اغلب انسان ها از این گیاه به عنوان سبزی خوردن هم استفاده می کردند و ازخواص گیاه یونجه نیز آگاه بودند اما امروزه این علل استفاده از بین رفته و تنها برای تغذیه دام ها از این گیاه استفاده می کنند. برای کاشتن یونجه لازم است PH خاک بین ۶.۵ تا ۷.۵ باشد. خاک باید خوب و حاصلخیز باشد و خوب شخم زده شود. پس از هر بار کاشتن بذر یونجه ای گیاه بین ۵ تا ۷ سال محصول خواهد داد.

نحوه کاشت یونجه

زمان مناسب برای کاشتن یونجه فصل های پائیز و بهار می باشند. بذرهای یونجه باید در عمق یک الی دو سانتی متری سطح زمین کاشته شوند. بذر پاشی یونجه به دو روش دستی و ماشینی صورت می گیرد. بهترین روش بذرافشانی برای کاشتن یونجه به صورت یکنواخت می باشد. بهتر است قبل از کشت از کودهای شیمیایی فسفر، پتاسیم و برخی از کودهای ریز مغذی استفاده شود. نکته دیگر این که لازم است قبل از کشت در هر هکتار زمین مورد نظر ۲۵ کیلوگرم ازت خالص مصرف شود. برای هر یک هکتار زمین ۵۰ تا ۶۰ کیلوگرم بذر یونجه نیاز است. یونجه های همدانی تا هفت سال قابل برداشت هستند و از بهترین یونجه های ایران به شمار می روند. با ادامه مبحث آموزش کاشت یونجه ما را همراهی بفرمایید.

کاشت یونجه

بهتر است بدانید که یونجه در واقع از دسته گیاهان همیشه سبز و و سازگار است که آن را در زبان عربی پدر همه غذاها می نامند و به دلیل سازگاری و کاربرد چندگانه ای که دارد در بیش از ۷۰ کشور جهان مورد کشت قرار می گیرد. توجه داشته باشید که می توان از کاشت یونجه برای چرای حیواناتی مانند اسب ها،بزها،مرغ ها و گاوهای شیری استفاده نمود و همچنین می توان آن را به صورت کود سبز یا محصولات پوششی نیز مورد استفاده قرار داد. بهتر است بدانید که گیاه یونجه در واقع گیاهی چند ساله با برگ های سه برگچه ای و با گل های آبی و بنفش است که در واقع می توان آن را متعلق به گیاهان تیره دانست. به طور کلی یونجه یک منبع طبیعی نیتروژن به شمار می آید زیرا میزبان باکتری های هم زیست خاک در گره های ریشه می باشد که نیتروژن هوا را به خاک انتقال می دهد و به همین منظور نیتروژن برای تمامی گیاهان اطراف نیز در دسترس خواهد بود.

بیشتر بخوانید: هرس درخت هلو

توجه داشته باشید که گیاه یونجه سازگاری بالایی با شرایط آب و هوایی مختلف دارد و قادر خواهد بود تا در برابر خشکی مقاومت خوبی از خود نشان دهد و این موضوع به دلیل سیستم ریشه ای آن می باشد که تا عمق ۱۵ الی ۳۰ فوت نفوذ کرده و مواد غذایی و آب مورد نیاز خود را دریافت می کند. به طور کلی می توان گفت که کاشت یونجه تنها در خاک هایی امکان پذیر خواهد بود که دارای زهکشی مناسبی باشد زیرا قرار دادن بذر یونجه در خاک های مرطوب باعث گسترش بیماری در این گیاه خواهد شد.

دستورالعمل کشت یونجه

بهتر است بدانید که کاشت یونجه را می توان در دو فصل مختلف پاییز و بهار کشت نمایید که البته کاشت پاییزه بر کشت بهاره ارجحیت دارد. به طور کلی کشت پاییز در مناطق سرد در اوایل شهریور ماه و در مناطق گرم تا اواسط شهریور ماه امکان پذیر خواهد بود و کشت بهاره نیز بایستی کشت را پس از تمام شدن سرما یعنی از نیمه دوم اردیبهشت تا خرداد ماه انجام دهید.

کاشت یونجه

توجه داشته باشید که برای کاشت این علوفه بایستی عمق بذر از بستر حدود ۱ الی ۲ سانتی متر باشد که البته بر اساس نوع خاک و عمق کشت می تواند تغییر کند. دقت کنید که این گیاه می تواند در خاک های رسی و سنگین کمتر و در خاک های شنی و سبک عمق بیشتری داشته باشد. به طور کلی عملیات بذر پاشی از طریق دو روش دستپاش و ماشین های بذرافشان قابل انجام است و یکی از نکاتی که بایستی در این روند بدان توجه داشته باشید این است که بذر را بایستی به صورت یکنواخت بر روی بستر پخش کنید و روی آن را به اندازه کافی با خاک بپوشانید.

دستورالعمل برداشت گیاه یونجه

توجه داشته باشید که در روند برداشت یونجه ها بایستی حتما ساقه آن چیده یا بریده شود و از کنده شدن ساقه ها بایستی جلوگیری نمایید زیرا انجام این کار باعث له شدن و صدمه دیدن گیاه خواهد شد. به طور کلی بهترین زمان برای برداشت یونجه ها زمانی است که ارتفاع ساقه ها به ۵ الی ۱۰ سانتی رسیده باشد و شما می توانید با فراهم کردن شرایط محیطی مناسب برای گیاه در روند رشد محصول سرعت ببخشید. بهتر است بدانید که اغلب برای برداشت یونجه در مزارع کوچک بایستی از یک علف بر یا علف چین موتوری کوچک استفاده نمایید که معمولا مساحتی بالغ بر ۱۵۰۰ تا ۲۵۰۰ متر مربع را در هر ساعت دور می کند. همچنین در مزارع بزرگ نیز بایستی از علف بر هایی که به سمت جلو یا عقب و یا وسط تراکتور وصل می شوند استفاده شود که معمولا با توان کاری یک تا دو هکتار برداشت در ساعت کار می کند.

بهتر است بدانید که امروزه دستگاه هایی وجود دارند که علاوه بر درو کردن یونجه ها دارای غلتک هایی هستند که پس از درو ساقه های آن را له می کنند و تا زمان خشک شدن آن را تا ۳۰ درصد کاهش می دهند. البته که انجام این کار باعث خشک شدن بی اندازه محصول و صدمه دیدن گیاه خواهد شد.

بیشتر بخوانید: گیاه اسپاتی فیلوم و شرایط نگهداری از آن

شرایط مورد نیاز برای پرورش گیاه یونجه

به طور کلی همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به فراهم کردن شرایطی دارند و به همین منظور در ادامه به بیان برخی از شرایط لازم برای کاشت یونجه پرداخته ایم که می توانید در این روند از آن استفاده نمایید:

  • آبیاری:

توجه داشته باشید که علوفه یونجه نیاز بالایی به آب دارد و البته که غرقابی نمودن گیاه در آب را توصیه نمی کنیم و به طور کلی بهترین روش برای آبیاری این گیاه استفاده از روش آبیاری بارانی است. توجه داشته باشید که پس از کاشت بذر بایستی به فاصله شش روز یک مرتبه گیاه را آبیاری نمایید و پس از آن می توانید فاصله آبیاری را بر اساس منطقه آب و هوا تا ۱۰ روز و یا حتی ۱۲ روز یک بار نیز افزایش دهید.

کاشت یونجه

  • کوددهی:

توجه داشته باشید که گیاه یونجه به مدت ۷ سال در زمین محصول خواهد داد و در این مدت زمان ریشه گیاه عمیق خواهد شد و در واقع یکی از خصوصیات جالب یونجه این است که مقدار فراوانی ازت و مواد آلی در خاک باقی می گذارد به طوری که اگر بعد ها گیاهی دیگر را در این بستر کشت نمایید دچار سوختگی ناشی از وجود ازت خواهد شد. به طور کلی می توان گفت که به طور توسط یک هکتار مزرعه یونجه را بایستی سالانه ۱۰۰ کیلو ازت آلی به خاک اضافه نمایید.

  • خاک:

بهتر است بدانید که علوفه یونجه در واقع مقاومت خوبی در برابر شوری دارد و البته که گیاه جوان در برابر شوری بستر بسیار حساس است. به طور کلی نباید بذر یونجه را در خاک هایی که دارای زهکشی مناسب نیستند بکارید زیرا عمل تهویه هوا صورت نخواهد گرفت و به تدریج گیاه پژمرده خواهد شد. توجه داشته باشید که بهترین خاک برای بستر این گیاه خاک های لومی و شنی همراه با تقویت کننده هایی مانند برلیت وبیت ماس است که گیاه می تواند در آن ها رشد خوبی را از خود نشان دهد.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]