کاشت درخت زرشک

طعم ترش زرشک در ترکیب با غذاهای مختلف طعمی متفاوت و در عین حال جذاب ایجاد می کند. این دانه خوراکی اولین بار در قرن هفتم پس از میلاد کشف شد.  زرشک یکی از پرمصرف ترین ارقام این نهال است که به زرشک نیز معروف است. کاشت درخت زرشک مانند سایر درختان نیازمند شرایط جغرافیایی خوب، خاک خوب، آبیاری منظم، نور کافی خورشید و … است.

تاریخچه درخت زرشک 

در خصوصیات گیاه شناسی زرشک به آن بوته می گویند. در واقع این دانه خوراکی روی بوته هایی با ارتفاع 1 تا 5 متر رشد کرده و میوه می دهد. ارتفاع برخی از ارقام این درخت به 6 متر می رسد. کشور ما ایران یکی از مهم ترین تولیدکنندگان این نهال است که سهم مهمی از تولید این بذر خوراکی را به خود اختصاص داده است. البته اصالت این درخت به کشورهای آسیایی، آفریقایی و اروپایی برمی گردد.

رنگ زرشک معمولا قرمز یا سیاه است و در طول رشد تغییر رنگ نمی دهد. همانطور که همه می دانیم زرشک طعم تلخی دارد. برخلاف میوه این درخت، گلهای آن در پاییز به مرور زمان تغییر رنگ داده و قرمز می شوند.  این درختچه در برابر سرما و گرما بسیار مقاوم است و بهترین دما برای رشد مطلوب بین 15 تا 18 درجه سانتیگراد می باشد. برای برداشت این درخت باید تا 3 یا 4 سالگی صبر کنید.

کاشت درخت زرشکروش کاشت درخت زرشک:

زرشک اغلب در مناطق نیمه خشک و معتدل کاشته می شود. بهترین زمان برای کاشت نهال زرشک ممکن است از اواسط پاییز تا اسفند باشد. برخی از باغداران بهار را برای کاشت این درخت انتخاب می کنند. این گزینه ممکن است، اما در پاییز، بوته ها شانس بیشتری برای رشد مناسب دارند.

برای کاشت این بوته مانند سایر نهال ها خاک باید دارای خاک مناسب و حاصلخیز باشد. قبل از کاشت زرشک، خاک باید با کودهای حیوانی و شیمیایی مخلوط شود.  همچنین برای کاشت نهال زرشک در زمین باید چاه هایی در عمق مناسب حفر شود. توجه داشته باشید که این چاه ها نه خیلی کم عمق هستند و نه خیلی عمیق.

ترکیب کودهای دامی و شیمیایی قبل و حین کاشت به منطقه و شرایط جغرافیایی بستگی دارد. به عنوان مثال، در مناطق سردسیر، باغبان شرایطی را برای محافظت از گیاه در برابر سرما فراهم می کنند.

بیشتر بخوانید: آفات گوجه سبز

فاصله کاشت درخت زرشک چقدر است؟

یکی از عوامل مهم برای رشد بهینه این زرشک، نور کافی خورشید و رعایت فاصله بین درختان است.

فاصله استاندارد کاشت نهال زرشک 3 در 4 یا 4 در 5 متر است.

البته این فاصله در آبیاری نوع آبیاری کافی به نظر می رسد.

در واقع در محصولات دیم فاصله 7 متر در 7 متر باید به عنوان فاصله کاشت در نظر گرفته شود.

بهترین فصل کاشت زرشک چه زمانی است؟

همانطور که گفته شد امکان کاشت درخت زرشک در فصل بهار وجود دارد. اما باغداران و کارشناسان این حوزه بهترین زمان برای کاشت زرشک را اواسط پاییز یا اوایل زمستان می دانند. بوته های زرشک از 4-3 سالگی پس از رویش شروع به میوه دادن می کنند و معمولا ماه های اول سال دوره اصلی رشد رویشی این درخت است.

کاشت درخت زرشککاشت درخت زرشک در باغ:

می توانید نهال های زرشک را بخرید و در باغ پرورش دهید. همچنین می توانید ابتدا آن را در گلدان قرار دهید و پس از رشد گیاه آن را به زمین باغ منتقل کنید و برای کاشت زرشک در مزرعه باید سوراخ هایی به عمق 50 سانتی متر در زمین حفر کرد.

پس از قرار دادن نهال ها در زمین، آنها را با مخلوطی از کود حیوانی پوسیده و خاک باغچه بپوشانید. نور کافی خورشید، گردش هوای خوب و آبیاری منظم برای رشد این درختچه در باغ کافی است.

آفات و بیماری هایی که بعد از کاشت درخت زرشک می توانید با آنها مواجه شوید:

  • زنبور خوار

یکی از آفات مهم این درختچه زنبور شاخه خوار است که به شاخه های جدید آسیب می رساند. شناسایی این آفت و از بین بردن آن نقش مهمی در رشد درختان و کیفیت محصولات زراعی دارد.

یکی دیگر از انواع رایج آفت، شته است. این آفت معمولاً در سالهای اول رشد نهال به زرشک آسیب می رساند.  کاهش روند رشد، خشک شدن نهال ها و ضعیف شدن شاخه ها از مهمترین کارهایی است که شته ها می توانند بر روی نهال ها انجام دهند. برای از بین بردن این نوع شته از سموم گیاهی استفاده می شود. علاوه بر این، اگر در مزرعه شما یک کفشدوزک وجود دارد، می توانید کار کشتن شته را به این حشره کوچک بسپارید.

  • کرم برای خوردن برگ

از نام این آفت می توان دریافت که وظیفه اصلی آن آسیب رساندن به برگ های درخت است. البته این آفت می تواند با خوردن فرآورده های زرشک نیز به شما آسیب برساند.

  • حلقه تخم پروانه

آفت دیگری که از برگ ها تغذیه می کند پروانه تخم است. برای از بین بردن این آفت می توانید از سموم حاوی فسفر استفاده کنید یا شاخه ها را هرس کنید.

  • پروانه ابریشم باف

یکی از بدترین آفات برگ پروانه کرم ابریشم است.  آفت شروع به خوردن می کند و برگ ها را از بین می برد به گونه ای که در کوتاه ترین زمان ممکن شاخه های برهنه بوته را مشاهده خواهیم کرد. زنگ ساقه و زنگ راه راه از مهم ترین بیماری ها در رشد زرشک هستند.

چه خاکی برای کاشت نهال زرشک مناسب است و چه ویژگی هایی دارد؟

کارشناسان خاک با اسیدیته 9 را بهترین نوع خاک برای کاشت زرشک می نامند. برای کاشت زرشک خاک باید بافتی صاف و سبک داشته باشد. بنابراین بهترین نوع خاک برای کاشت این نهال ها خاک لومی و شنی است. خاک های آهکی بافت بسیار سبکی دارند و نهال هایی مانند زرشک به خوبی ریشه دارند و در آنجا رشد می کنند.

کاشت درخت زرشک

همانطور که گفته شد این درختچه مقاومت زیادی در برابر سرما و گرما از خود نشان می دهد. همین موضوع درباره زمین صدق می کند. این گیاه همچنین می تواند در برابر مواد مغذی که از خاک دریافت می کند مقاومت کند. این بدان معنی است که اگر خاک غنی نباشد، نهال ها حداکثر محافظت می شوند و قوی می مانند.

یکی دیگر از عوامل مهم در کاشت درخت زرشک توجه به میزان نمک موجود در خاک است. البته مقدار نمک نباید از مقدار استاندارد 5 میلی متر بیشتر شود.

چگونه نهال زرشک را آبیاری کنیم؟

بوته زرشک مقاومت بسیار خوبی در برابر کمبود آب دارد. بهترین زمان برای آبیاری این نهال ها در ساعات اولیه روز است. پس از کاشت زرشک باید در سالهای اول اسن هفته ای یکبار آبیاری شود. البته آبیاری ارقام مختلف به نوع خاک و موقعیت جغرافیایی منطقه نیز بستگی دارد.  به طور کلی زرشک در فصول سرد سال و مناطق کوهستانی به آبیاری زیادی نیاز ندارد.

سه یا چهار سال بعد از کاشت درخت زرشک می توانید هر دوازده تا پانزده روز به نهال ها آبیاری کنید. یکی از نکات مهم در این زمینه کاهش میزان آبیاری در زمان گل دهی بوته ها می باشد. اگر در این مدت گیاه بیش از حد آبیاری شود، ممکن است گلها ریزش کنند. به طور کلی رعایت اصول آبیاری نقش مهمی در رشد گیاه، افزایش کیفیت محصول و…

بیشتر بخوانید: کاشت پیاز

سخن نهایی 

مرحله برداشت یکی از سخت ترین مراحل کاشت درخت زرشک است. میوه این درخت پوست بسیار نازکی دارد و بنابراین برداشت باید با دقت و ظرافت بیشتری انجام شود. مناطق کوهستانی و کوهپایه ای بهترین زمین برای پرورش زرشک است. بافت خاک در این مناطق معمولاً سبک و مناسب برای کاشت نهال زرشک است.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]