کشت پسته در مناطق کوهستانی

پسته یکی از خشکبار های اصیل ایرانی است که از حدود ۴ هزار سال پیش در این کشور کشت شده و همواره در تجارت ها نقش داشته است. این آجیل گران بها و محبوب همواره خواستاران زیادی داشته و در بازار بین الملل، پسته ایرانی دارای متقاضیانی بیش از پیش می باشد. به همین خاطر صادرات این آجیل بیش از گذشته انجام شده و خوشبختانه مناطق بسیاری از ایران، پرورش دهنده این خشکبار لذیذ می باشند که با این وجود هم نیاز داخلی و هم نیاز خارجی تامین می شود. اما می خواهیم بدانیم آیا کشت پسته در مناطق کوهستانی امکان پذیر است.

اقلیم مناسب کشت پسته

قبل از آن که به کشت درخت پسته بیانجامیم لازم است که در ابتدا آب و هوای منطقه مورد نظر را زیر نظر بگیریم چرا که کشت خودسرانه و بدون آگاهی، آن کسب و کار را به شدت به سوی زیان نزدیک خواهد کرد. از آنجایی که سرما و گرمای زیاد خسارات بسیاری به درختان و از جمله درختان پسته وارد می کند، بهتر است که درخت پسته در مناطق معتدل و گرم کشت شود.

کشت پسته در مناطق کوهستانیاز جمله مناطقی که درخت پسته در آن جا بیشتر به بیماری و خسارت ناشی از سرما زدگی و گرما زدگی دچار می شود مناطق یخبندان و مناطقی است که بارندگی های بهاری در آن جا زیاد رخ می دهد. رطوبت هوا یکی از نامناسب ترین مناطق کشت پسته است و درخت پسته در این نوع مناطق هیچ گونه رشد و باردهی نخواهد داشت. اگر منطقه ای با باد های تند و شدید بسیار مواجه باشد برای کشت پسته نامناسب است.

بیشتر بخوانید: کاشت پسته در مناطق سردسیری

کشت پسته در مناطق کوهستانی

از جمله مناطق ایده ال برای رشد درخت پسته مناطق دارای آب و هوای گرم و نیمه خشک و بدون رطوبت است. از آنجایی که درخت پسته با هوای سرد سازگاری ندارد به همین خاطر کشت پسته در مناطق کوهستانی توصیه نمی شود چرا که درخت به شدت در معرض سرمازدگی  یخبندان قرار دارد.

کشت پسته در مناطق کوهستانی

شرایط آب و خاک

از جمله عواملی که سبب استقرار رشد و نمو درختان پسته می شود، خاک است. خاک منبع املاح معدنی و غذایی و محل رشد درخت می باشد که غنی بودن آن، عامل اصلی رشد با کیفیت درختان می باشد. از آنجایی که خاک دارای تنوع بسیاری است، بهتر است که جنس خاک منطقه شناسایی شود تا متناسب با آن تصمیم گرفته شود.

اکثر خاک هایی که دارای بافت خوب هستند و حتی شور و آهکی نیز هستند، توانایی رشد درخت پسته وجود دارد و پسته فقط در زمین های سفت و سنگی قابلیت رشد را ندارد. از جمله خاک هایی که برای رشد پسته بسیار مناسب است و بهترین محصولات از رشد پسته در این خاک به دست می آید، خاک های رسی و شنی باشند.

این نوع خاک ها به دلیل زهکشی خوب پایین بودنEC  در آن ها، درخت رشد بهتری دارد. توجه به خاک و جنس آن، از جمله عواملی است که ضمانت رسیدن به یک محصول مرغوب را به افراد می دهد. همان طور که گفتیم تحمل پدیری درخت در خاک شور و اهکی بالا می باشد اما این دلیل بر کشت درخت در چنین خاک هایی نمی باشد و افراد باید بهترین زمین و خاک را برای این درخت در نظر بگیرند.

از جمله عوامل دیگری که رشد درخت پسته را با محدودیت مواجه می کنند، سفره های کاذب آب، قلیایی بودن خاک، شوری بالای خاک، وجود لایه شنی در خاک های رسی می باشد که این موارد باید توسط کارشناسان مربوطه به طور دقیق شناساییشوند و سپس نسبت به رفع آن ها اقدام کرد. در صورت رفع نکردن این ایرادات، زمین قابل کشت نخواهد بود و باید از آن صرف نظر کرد.

کشت پسته در مناطق کوهستانینکات کاشت پسته

اگر افراد از بذر استفاده می کنند در اواخر اسفند ماه باید این بذر ها را ابتدا در اب به مدت ۲۴ ساعت خیسانده و سپس آن ها را با مایع سفید کننده ضد عفونی کنند. پس از گذشت ۲۴ ساعت این بذر ها در پارچه قرار داده شده تا جوانه بزنند. پس از جوانه زنی نیز عمل صد عفونی کردن لازم است انجام شود.

اگر خاک منطقه های که در آن به کشت بذر و جوانه می پردازید سنگین است بهتر است از ماسه برای پوشاندن روی بذر ها استفاده کرد زیرا با این کار اکسیژن از لایه درات درشت ماسه به راحتی به بذر خواهد رسید. در صورت استفاده از نهال نیز لازم است که در خاک های مرغوب چاله هایی به عمق ۶۰ سانتی متر ایجاد گردد تا ریشه درخت پسته به راحتی بتواند تکثیر یابد.

بیشتر بخوانید: کود کامل 10Xshock برای آلوورا

پسته در چه مناطقی رشد می کند؟

پسته از خانواده بادام هندی است که به شرایط  خاصی برای رشد نیاز دارد، در برخی از مناطق ایالات متحده کشت و برداشت می شود.

درختان پسته در آب و هوای  گرم و خشک رشد می کنند که نهال ها بهتر است در اواخر پاییز از نمونه های نهالستانی  در گلدان کاشته شوند. پسته حاوی چندین ترکیب اسیدی است که برای اسب سمی است، اما برای سایر حیوانات خانگی و انسان بی ضرر است.

درخت پسته نام رایج
Pistacia vera نام گیاه شناسی
Anacardiaceae خانواده
درخت میوه نوع گیاه
30-25 اندازه بالغ
کامل نور خورشید
شنی لومی نوع خاک
خثنی قلیایی PH  خاک
بهار زمان گلدهی
سبز، قرمز رنگ گل
آسیای مرکزی منطقه رشد
برای اسب سمیت

مناطقی که تابستان‌ها بسیار گرم اما زمستان‌ها دوره‌های طولانی‌تری دارند و دمای آنها بین 32 تا 45 درجه سانتی گراد  است برای پسته مناسب است.

کاشت درخت پسته

مهمترین عاملی که در کاشت پسته مهم است دما، رطوبت و بارندگی منطقه کشت است،  درختان پسته در طول روز به دمای بسیار گرم نیاز دارند و رطوبت زیاد اما خاک غرقابی را دوست ندارند.

 در خاک شنی، با زهکشی خوب و لومی بهترین عملکرد را دارد، آبیاری کم و عمیق بهترین نوع آبیاری برای پسته   است که بهتر درختان  را با فاصله حداقل 20 سانت  از هم قرار دهید.

پسته گونه ای دوپایه از درختان میوه است، به عبارت ساده آنها خود گرده افشانی نیستند، بادهای تند در بهار و تابستان برای برداشت سالم پسته بسیار مهم است.

برای  گرده افشانی درختان نر باید باد  وجود داشته باشد که گل های نر به گل های درخت ماده برسد، به طور معمول درختانی که در فاصله 50سانتی  از یکدیگر کاشته می شوند، می توانند گرده افشانی کنند، در واقع یک درخت نر می تواند 10-15 درخت ماده را گرده افشانی کند.

  • نور

درخت پسته به آفتاب کامل (حداقل هشت ساعت در روز) نیاز دارد و در آب و هوای گرم رشد می کند.

  • خاک

اگرچه درخت پسته تقریباً در هر نوع خاکی رشد می کند، اما در خاک های سبک، شنی و لومی که زهکشی خوبی دارند، بهترین عملکرد را دارد. خاک مرطوب و سنگین گزینه مناسبی برای این درختان نیست چون به دلیل ریشه های طولانی آنها، مهم است که خاک به عمق زمین برسد.

  • آب

درخت پسته بسیار مقاوم به خشکی است ، اما باید به اندازه کافی آبیاری شوند. آنها به آب فراوانی نیاز دارند تا محصول آجیلی خوبی  تولید کنند.

قبل از آبیاری مجدد اجازه دهید آب تخلیه شود،  پسته در خاک خیس یا آب ایستاده خوب عمل نمی کند، برای باغ های بزرگ، بسیاری از کشاورزان  از سیستم های آبیاری استفاده می کنند.

  • دما و رطوبت

این درختان گرما را دوست دارند، دمای مطلوب برای درخت پسته در حدود 100 درجه سانتی گراد است. با وجود دوست داشتن چنین دماهای گرم، به سرمای زمستانی (بین 32 تا 45 درجه فارنهایت) برای حداقل 900 ساعت تجمعی نیاز دارد تا تولید برگ و جوانه جدید را آغاز کند.

 با این حال، درختان پسته نمی توانند زمین های یخ زده را تحمل کنند، این نیاز دمایی بسیار خاص برای  تابستان های بسیار گرم با زمستان های خنک  است.

کود

قبل از افزودن هر کود، مهم است که با انجام آزمایش خاک بدانید خاک شما چه کمبودی دارد. اگر خاک فاقد نیتروژن، فسفر یا پتاسیم است، می‌توانید کوددهی را متناسب با نیازهای غذایی درخت خود تنظیم کنید.

بهتر است کود را در اواخر زمستان تا اوایل بهار استفاده کنید تا به برداشت خوب برسید.

برداشت درخت پسته

زمانی که پسته آماده برداشت شد، پوسته آن به رنگ صورتی مایل به زرد زیبا در می آید و پوسته خارجی مغز پسته از پوسته داخلی جدا می شود. هنگامی که این اتفاق افتاد، به سادگی شاخه ها را جدا کنید تا  پسته آجیلی را از جای خود خارج کنید و محصول  را جمع آوری کنید.

برای برداشت آسان، سعی کنید قبل از برداشتن پسته  آجیل، یک ورقه یا برزنت زیر درخت قرار دهید،  پس از جمع آوری، حتماً ظرف 24 ساعت اپی کارپ را بردارید تا بهترین طعم و تازگی را داشته باشید.

کاشت  مجدد درختان پسته

درختان پسته را می توان برای سه تا پنج سال اول به عنوان نمونه نهالستان در گلدان نگهداری کرد، پس از آن باید در باغ کاشته شوند تا درخت بالغ شود. این امر به دلیل ریشه طولانی این گونه حیاتی است.

رشد طولانی مدت درختان پسته در گلدان یا به عنوان گیاهان داخل منزل  عملی نیست.

هرس درخت پسته

مانند سایر درختان آجیلی ، پسته نیز جزو درختان میوه طبقه بندی می شود،  این امر باعث می شود هرس برای بهترین برداشت آجیل حیاتی باشد.

وقتی درخت جوان است، شاخه هایی را شناسایی کنید تا به عنوان شاخه های اصلی درخت در حال رشد عمل کنند. از شاخه هایی که مستقیماً در مقابل یکدیگر قرار دارند خودداری کنید. پس از انتخاب شاخه‌های اصلی، تمام شاخه‌های زیر پایین‌ترین شاخه اصلی را جدا کنید.

که شاخه ها   باید 24 تا 32 اینچ بالاتر از خاک باشد. تمام شاخه های دیگر  را به طول تقریبی 4 تا 6 اینچ هرس کنید،

هرس درخت پسته در اواسط تابستان به ترغیب درخت به شاخه شدن و ضخیم تر شدن آن کمک می کند، برای تحریک رشد مداوم، بهتر است بخواهید دو یا سه بار در سال درخت خود را هرس کنید.

تکثیر درختان پسته

درختان پسته معمولاً از طریق بافت پیوندک جوانه زده روی پایه گونه‌های مقاوم به بیماری در پاییز تکثیر می‌شوند. این یک روش پیچیده و دشوار است که به ندرت توسط پرورش دهندگان  با موفقیت انجام می شود.

 درختان پسته برای تکثیر از طریق ریشه زایی قلمه های ساقه مناسب نیستند، زیرا درخت به دست آمده عملکردی مشابه درخت اصلی  نخواهد داشت.

نحوه رشد درخت پسته از بذر

در حالی که امکان رشد درخت پسته از بذر وجود دارد، اما  توصیه نمی شود، زیرا نمی توان تضمین کرد که درخت ماده آجیلی به جای درخت نر تولید می شود.

علاوه بر این امکان دارد درخت به دست آمده دارای ویژگی های ژنتیکی بافت گیاه پیوندک پیوندی نباشد  و فاقد مقاومت در برابر بیماری پایه درخت اصلی باشد.

آفات و بیماری های رایج پسته

اگر درخت پسته شما در شرایط بسیار مرطوب (از طریق آبیاری، فاصله گذاری یا آب و هوا) نگهداری شود، می تواند منجر به بیماری به نام آلترناریا (Alternaria alternata) شود که در آن هاگ های سیاه روی ضایعات شاخ و برگ ایجاد می شود.

پژمردگی ورتیسیلیوم (Verticillium dahliae) می تواند مخرب باشد، حتی باعث مرگ درخت شود. کاشت یک نمونه با پایه مقاوم می تواند به شما کمک کند که با این مشکل مواجه نشوید.

سلامت نهال نیز یکی از عواملی است که نباید از چشم افراد دور باشد و نهال باید عاری از هر گونه بیماری های قارچی و آفت باشد. اگر خاکی که در آن به کاشت نهال می پردازید نامرغوب است می توانید در زمان شخم زنی میزانی کود حیوانی و یا شیمیایی برای غنی سازی خاک استفاده کنید. استفاده از کود می تواند شوری خاک را رفع کند و زمینی مطلوب برای رشد هر نوع درختی ایجاد کند.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]