کود ارگانیک

کود ارگانیک

امروزه یکی از رایج ترین اصطلاحات کشاورزی تولید ارگانیک و استفاده از نهاده های ارگانیک در کشت و زراعت است. کود ارگانیک یکی از مهم ترین نهاده های کشاورزی محسوب می شوند که با رعایت تمامی وجوه و شرایط کشاورزی ارگانیک موجب حصول محصول ارگانیک خواهند شد.آشنایی و به کارگیری انواع کود های ارگانیک موجب بازگشت کیفیت خاک می شود، مشکلی که در بیشتر زمین های زراعی ایران پدید آمده است.در این مقاله به انواع کودهای ارگانیک و نحوه مصرف آن ها اشاره خواهد شد.

کود ارگانیک
کود ارگانیک

فواید استفاده از کود های ارگانیک

استفاده بی رویه از کودهای سفید(کودهای ازته) و کودهای سیاه (کودهای فسفره) موجب از بین رفتن کیفیت اولیه آب و خاک بیشتر مناطق حاصلخیز ایران شده است.کود ارگانیک با منشا حیوانی و یا گیاهی موجب بازگشت ترکیبات طبیعی و آلی به چرخه تولید می شود. در نتیجه علاوه بر آنکه ضایعات به چرخه تولید برمی گردند، صرفه جویی اقتصادی قابل ملاحظه ای نیز از عدم تولید و مصرف کود های شیمیایی به دست خواهد آمد.

طرز تهیه کودهای ارگانیک

بخش مهمی از کودهای ارگانیک از فضولات حیوانات اهلی به دست می آیند.  در گذشته مرسوم بوده است که در کنار کشت و زرع، مردم و روستاییان اقدام به پرورش طیور و دام می کردند، یکی از مزیت های استفاده از طیور و دام بهره برداری از فضولات آن ها برای غنی تر شدن کشاورزی بوده است. کشاورزی ارگانیک با برگشت به اصول ابتدایی کشاورزی نسبت به احیا سنت ها فعالیت تروجی موثری را آغاز نموده، البته این به آن معنا نیست که تنها راه تهیه کودهای ارگانیک روش های سنتی و پرورش دام و طیور در کنار زمین های کشاورزی باشد، هرچند که این روش ها نیز به طور موثری ترویج می گردند.

تهیه کود ارگانیک پلت مرغی به روش صنعتی

پلت مرغی و کود مرغی یکی از نمونه ها بارز تولید کود ارگانیک به روش صنعتی محسوب می شود. این کود که حاصل عمل آوری فضولات کود مرغی می باشد، امروزه در کنار سایر کودهای حیوانی به عنوان یکی از مهم ترین کودهای ارگانیک با درصد ازت بالا شناخته می شود. البته طبق اصول کشاورزی ارگانیک استفاده از هر نهاده ای می بایست به صورت کنترل شده و با رعایت موازین و قوانین کشت ارگانیک صورت پذیرد. لذا استفاده بیش از حد از کود مرغی موجب آسیب رسیدن به زمین های کشاورزی و آب های زیر زمینی می گردد. به همین دلیل کود پلت مرغی نیز با رعایت شرایط کشاورزی ارگانیک می تواند به عنوان یکی از موثرترین کودهای ارگانیک بازار مطرح شود.با وجود مرغ داری های بزرگ در کشور و راه اندازی خط های تولید و فرآوری کود مرغی این روزها کود پلت مرغی ارگانیک یکی از مهم ترین منابع تامین نیتروژن گیاهان محسوب می شود. همانطور که می دانید  نیتروژن گیاهان مهم ترین عنصر غذایی در رشد رویشی تمامی گیاهان است.

تولید صنعتی کود ارگانیک ورمی کمپوست

یکی از بزرگ‌ترین کارخانجات تولید کود ارگانیک توسط کرم ها راه اندازی می شود! کارگران این کارخانه نوعی کرم خاکی با نام علمی Eisenia Foetida  هستند. این نوع از کرم های خاکی با فعالیت های بیولوژیک خود مواد آلی در طبیعت را به کود آلی قابل مصرف گیاهان تبدیل می کند.بر خلاف کود های سیاه فسفاته و کودهای سفید ازته، کود ورمی کمپوست که آن را به کود سبز نیز می شناسند، دارای خواص فوق العاده بهتر نسبت به کود های سیاه و سفید موجود در بازار است. کود سبز ورمی کمپوست با داشتن بسیاری از ریزمغذی‌های ارزشمند گیاه نظیر نیتروژن، فسفر، پتاسیم و برخی از ریز مغذی های مهم مانند آهن، مس، روی و منگنز به عنوان یک نوع کود کامل در بین کشاورزان شناخته می شود. ضمناً در صورت عمل آوری درست ورمی کمپوست، این کود عاری از هر گونه آفت و بذر علف هرز می باشد. لذا از این لحاظ از بسیاری از کودهای ارگانیک بهتر عمل خواهد کرد. کود ورمی کمپوست میزان بالایی از نیتروژن را در اختیار گیاهان قرار خواهد داد در عین حال بدون بو و مناسب شرایط مختلف زراعی تهیه و تولید شده است.

کود ارگانیک
کود ارگانیک

ویژگی ممتاز کودهای ارگانیک

کودهای ارگانیک نظیر کودهای دامی و کودهای گیاهی ، همواره مورد توجه کشاورزی ارگانیک بوده است. روش های جمع آوری و عمل آوری کودهای ارگانیک مهم ترین نقش در به حداقل رساندن عوامل بیماری زا در گیاهان را بازی خواهد کرد چراکه مهم ترین مشکل کودهای ارگانیک آلوده بودن آن ها به تخم علف های هرز، عوامل بیماری زا یا آفات می باشد. ضمنا با توجه به سازگاری بالاتر کودهای ارگانیک با شرایط خاک، از طریق مصرف کودهای ارگانیک رشد و توسعه میکروارگانسیم های داخل خاک افزایش پیدا خواهد کرد. بنابراین کودهای ارگانیک علاوه بر سود رسانی به یک دوره از کشت در دراز مدت به بهبود کیفیت خاک نیز کمک شایانی خواهند نمود.

کود ارگانیک گیاهی

همواره کود های ارگانیک حاصل فضولات حیوانات نیستند. گاهی اوقات از بقایای انباشته شده گیاهان، کودهایی همچون کود لئوناردیت حاصل می آید. این کود با ارزش که در قیاس با هیومیک اسید به پایداری بیشتر کیفیت خاک کمک می کند، مورد استقبال زارعین قرار گرفته است. کودهای گیاهی و ارگانیک موجب تنظیم پی اچ خاک و ایجاد شرایط قلیایی می شود. در نتیجه تنظیم پی اچ خاک، جذب سایر ریز مغذی ها نیز بالاتر خواهد رفت و از این طریق می توان مدیریت بهتری را بر مزرعه اعمال نمود.

تفاوت مصرف کودهای شیمیایی و کودهای ارگانیک

کودهای شیمیایی که از طریق فرآیندهای شیمیایی به دست آمده اند، از قابلیت جذب بالاتری برخوردار خواهند بود. این دسته از کودها می توانند به میزان بالایی در آب آبیاری محلول شده و سپس به جذب گیاهان برسند. بنابراین جذب عناصر غذایی از طریق کودهای شیمیایی نسبت به سایر کود های غیر شیمیایی افزایش پیدا خواهد کرد.

تفاوت کودهای طبیعی و کودهای ارگانیک

عموما مردم کودهای طبیعی را با کودهای ارگانیک اشتباه می گیرند. بسیاری از مردم تصور می کنند که هر کود تولید شده با مواد معدنی نوعی کود ارگانیک است. درصورتی‌که شرط اول ارگانیک بودن کود، ترکیب آلی بودن کود موردنظر است. به عبارتی کودهای ارگانیک تماماً از مواد آلی حاصل شده اند و طی مصرف به چرخه کربن طبیعت باز می گردند.

کود ارگانیک
کود ارگانیک

نحوه مصرف کودهای ارگانیک

طریقه مصرف کودهای ارگانیک بستگی به توصیه های کارشناسان دارد. برخی از کودهای ارگانیک تنها به صورت پاشش روی سطح خاک یا چال کود پای درختان قابل‌استفاده است. برخی دیگر از کودهای ارگانیک امکان استفاده به صورت محلول در آب آبیاری را نیز دارند و برخی از کودهای ارگانیک نظیر کود ارگانیک مایع لئوناردیت قابلیت استفاده به صورت محلول‌پاشی را پیدا کرده است.به طور کلی نحوه مصرف کودهای ارگانیک به توصیه های مندرج روی بسته بندی کودهای ارگانیک باز می گردد.

مزایای کشاورزی ارگانیک

در کشاورزی ارگانیک، مدیریت شما بر مزرعه با روش های ارگانیک امکان پذیر خواهد بود. لذا روش ارگانیک به معنی عدم استفاده از کود و یا سم نیست. بلکه باید کود و سمی را مورد استفاده قرار داد که از دل طبیعت برخاسته باشند و بدون آسیب به مزرعه یا گلخانه موجب تولید محصول ارگانیک گردند. امروزه ارزش غذایی و امنیت غذایی، دو مقوله بسیار مهم انسانی محسوب می شود. گاهی اوقات عده ای به بهانه امنیت غذایی و تامین غذایی بیشتر استفاده از کودهای شیمیایی مختلف و متفاوت را جهت بالا بردن راندمان محصول دهی پیشنهاد می نمایند. یا دیده شده است که کشاورزان با مشاهده آثار آفات و بیماری ها در مزرعه و یا گلخانه، تولید خود را به سموم مختلف بسته اند. سمپاشی های بی فایده ای که تنها به ایجاد پدیده مقاومت در برابر سموم کمک کرده است و نتیجه آن جز خرابی و خسارت هیچ نبوده. مهم ترین مزیت کشاورزی ارگانیک ایجاد ارزش غذایی بالا در محصولات کشاورزی است. اگر مدیریت درستی بر محصولات اعمال شود می توان با به‌کارگیری نهاده های ارگانیک به تولید پایدار دست پیدا کرد. استفاده بی رویه از نهاده های ارگانیک به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود، چراکه ظرفیت خاک و محیط اطرافش بسیار محدود می باشد، درصورتی‌که بدون دقت به خاک ماده آلی اضافه شود، به‌مرور زمان ساختمان آن دچار تغییر می گردد و بخش مهمی از فاکتورهای کیفی خاک تغییر می کند. بنابراین کشاورزی ارگانیک به معنای استفاده غیر مسئولانه از کودهای ارگانیک یا سموم ارگانیک نیست. بخشی از تولید محصول ارگانیک به آزمایشاتی باز می گردد که تولید کنندگان پیش از شروع کود دهی یا سم‌پاشی آن را انجام می دهند. نتایج آزمایشات آب و خاک می تواند مبنای مهمی برای تصمیم گیری در کشاورزی ارگانیک باشد.

مهم ترین مزیت کشاورزی ارگانیک و مصرف کود ارگانیک کمک به فعالیت میکروارگانیسم‌های داخل خاک است. طبیعت سالیان سال بدون هیچ ماده اضافه ای به کار خود ادامه داده است. اما در قرن اخیر انسان ها با انگیزه سود بیشتر تعادل به دست آمده را به خطر انداخته اند. کشاورزی ارگانیک با هدف احیای سنت ها و با تکیه بر علم کشاورزی اقدام به احیای کیفیت خاک های مزرعه کرده است. مهمترین خاصیت کودهای ارگانیک کمک به فعالیت میکروارگانسیم های داخل خاک است. نتیجه همکاری بین کودهای ارگانیک و میکروارگانیسم‌های داخل خاک حفظ و پایداری کیفیت آب و خاک کشاورزی است. موضوع مهمی که در دراز مدت منافع مهمی از کشاورزران را تامین خواهد نمود و موجب سودآوری فعالیت های کشاورزی می گردد.

رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

1 دیدگاه

  • اصولا چیزی به اسم کود ارگانیک وجود ندارد و این یک بازی با کلمات است زیرا کشاورزی ارگانیک یعنی نوعی کشاورزی دیم و بدون شخم( بدون خاک ورزی ) با استفاده از بذرهای وحشی و طبیعی (به اصطلاح اصلاح نشده) که تنها تفاوت آن با گیاهان خودرو در طبیعت انتقال بذر به زمین است و در آن هیچ نوع کود یا محلول و سمی نباید استفاده کرد و از طبیعت خودرو باید تقلید کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]