کودهای ارگانیک

کودهای ارگانیک

امروزه به دلیل اثرات نامطلوب استفاده از کودهای شیمیایی بر خاک و آب های زیر زمینی، بیشتر مردم دنبال راه چاره ای برای جایگزینی این کودها یا کاهش اثرات منفی کودهای شیمیایی از طریق پایین آوردن میزان استفاده از آن ها هستند؛ کودهای ازته که به رنگ سفید و کودهای فسفره که به رنگ سیاه هستند، سبب از بین رفتن مواد آلی و حاصلخیزی خاک شده اند در این بین کودهای ارگانیک که ممکن است منشا حیوانی یا گیاهی داشته باشد، سبب بازگشت ترکیبات آلی و مواد هوموس دار با چرخه حیات گیاهان می گردد و میزان تولید محصولات را به طور طبیعی بالا می برد. این عامل نه تنها سبب کاهش هزینه کلان مصرف کودهای شیمیایی می گردد، بلکه مضرات بکار بردن آنها را نیز به طرز چشمگیری به حداقل می رساند.

کودهای ارگانیک
کودهای ارگانیک

کودهای ارگانیک به چه موادی اطلاق می شود؟

هر نوع ماده آلی و طبیعی که دارای پایه کربنی بوده و از مواد گیاهی خشک شده یا تازه، حیوانی، فضولات حیوانی، پسماند گیاهی و موجودات ریز حاصل می گردد، کود ارگانیک اطلاق می شود به عبارتی کود ارگانیک منشا شیمیایی و معدنی ندارد.

امروزه دیگر مانند گذشته نیست که نگران استفاده از کودهای شیمیایی نباشیم و برای باغداران در مناطق مختلف ایران و جهان ایجاد خاکی غنی از هوموس و سر زنده و دارای عناصر غذایی موردنیاز تولید میوه و سبزیجات، گل های زیبا و فراوان، درختچه های زینتی شاداب در اولویت قرار دارد؛ لذا استفاده از کود ارگانیک برای باغداران ارگانیک و مدرن  بسیار اهمیت دارد. اصلی ترین شعار باغداری ارگانیک، بهره گیری از کودهای آلی و ارگانیک جهت رفع سریع مشکلات خاکی و زراعی می باشد.

ویژگی های کودهای ارگانیک:

این کود به آسانی تجزیه می شود و مواد مغذی مختلف موجود در آن در دسترس ریشه گیاهان قرار می گیرد؛ یکی از تفاوت های قابل توجه کود ارگانیک با شیمیایی، پایین بودن میزان نیتروژن و فسفر موجود در کود آلی می باشد. هم چنین چون میزان رطوبت در کود ارگانیک بالاست، این امر سبب طولانی شدن دوره آبیاری درختان و گیاهان مختلف می گردد و نیاز آبی آنها در شرایط محیطی دشوار تا حد زیاد تامین می شود.

مدت زمانی که صرف تهیه کود ارگانیک می شود کمی طولانی بوده اما دوام آن در خاک و گیاه بسیار بالا بوده و اثر طولانی خواهد داشت از طرفی سالم بوده و سلامت محصولات را تضمین می نمایند.

کود ارگانیک به عنوان ماده سازنده خاک به تغذیه خاک و گیاهان با هم عمل می کند و به حفظ و تقویت میکروارگانیسم های خاک می پردازد این در حالی است که کودهای شیمیایی دارای نمک های معدنی نمی تواند به تغذیه میکروارگانیسم های مفید خاک  و کرم خاکی بپردازد و حتی به دلیل خاصیت اسیدی سبب از بین رفتن کرم های خاکی می گردد. پس از چندی در اثر استفاده از کودهای شیمیایی هوموس، مواد آلی و موجودات زنده ای که سبب بهبود کیفیت خاک می شوند از دسترس خاک خارج شده و حاصلخیزی خاک کاهش می یابد اما هنگامی که خاک از مزایای کود ارگانیک بهره مند می شود، از این شرایط بحرانی خلاص می گردد.

تفاوت کودهای ارگانیک با کودهای شیمیایی:

۱)کود ارگانیک دارای تمامی عناصر ضروری گیاهان برای رشد بوده و آنها را در اختیار خاک و ریشه قرار می دهد در حالی که کود شیمیایی به تامین سه عنصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم می پردازد.

۲)کود ارگانیک مواد معدنی را آهسته و به شکل تدریجی آزاد کرده و از این طریق به جذب بهتر آن توسط گیاه کمک می نماید در حالی که کود شیمیایی به سرعت مواد مغذی را آزاد می نماید در نتیجه دوره جذب مواد غذایی را بسیار کوتاه می کند.

۳)با مصرف کودهای شیمیایی احتمال آبشویی عناصر افزایش می یابد این در حالی است که با مصرف کود ارگانیک فعالیت و تبادل کاتیونی افزایش می یابد و از طرفی عناصر ضروری به نحو مطلوب در خاک تثبیت می شوند و از آبشویی آنها جلوگیری به عمل می آید.

۴)کود ارگانیک میزان شوری خاک و ابتلا درختان و گیاهان به بیماری ها و آفات را کاهش می دهد در حالی که کود شیمیایی سبب سختی خاک شده و گیاهان را در برابر حشرات و بیماری ها چندان مقاوم نمی سازد.

۵)کود ارگانیک طبیعی بوده و اثرات سمی بر محیط زیست ندارد اما کود شیمیایی منجر به آلودگی آب های زیر زمینی و خاک می گردد. منشا ساخت کود ارگانیک مواد خام می باشد اما در ساخت کودهای شیمیایی از منابع تجدید ناپذیری که منجر به کاهش زیاد فسفات می شود، استفاده می گردد.

۶) با افزودن کود ارگانیک به افزایش ماده آلی و ساختمان آن در خاک کمک ویژه ای می کنید اما کود شیمیایی از نسبت کربن به نیتروژن کمتری برخوردار بوده و منجر به کاهش مواد آلی و حاصلخیزی خاک می شود. کود ارگانیک از منابع طبیعی تهیه شده و استفاده منظم از آن عملکرد کمی و کیفی خاک را بهبود می بخشد در حالی که با مصرف کود شیمیایی میزان نیترات و نیتریت موجود در محصول افزایش پیدا کرده و کیفیت آن افت می کند.

۷)با مصرف صحیح کودهای ارگانیک احتمال ریشه و گیاه سوزی به حداقل می رسد اما کود شیمیایی چون از نمک های معدنی تهیه می شود، اگر به شکل صحیح استفاده نشود منجر به از بین رفتن گیاه و سوزاندن بخش های مختلف آن مانند برگ و ریشه خواهد شد.

کودهای ارگانیک
کودهای ارگانیک

نحوه استفاده کودهای ارگانیک :

نحوه مصرف کودهای ارگانیک به بررسی شرایط خاک و آب و هوا منطقه توسط کارشناسان و نظرات آنها بستگی دارد؛ به طوری که ممکن است بعضا کود ارگانیکی به شکل محلول پاشی یا چالکود و یا آبیاری در اختیار گیاهان قرار گیرد. همانطور که گفته شد کود ارگانیک از مواد آلی تشکیل یافته که مواد شیمیایی درون خود جای نداده و متشکل از مواد ساده ای بوده که کشاورزان بایستی پیش از  انتخاب نوع آن حتما آزمون خاک را انجام داده باشند تا در مرحله بعد به خرید کود ارگانیک پرداخته و طبق زمان و مقدار کوددهی مشخص شده عمل نمایند.

انواع کود ارگانیک شامل:  کود مرغی، کود ورمی کمپوست، کود دامی، کود هیومیک اسید و کود گیاهی می باشد که کمک به سزایی در رشد محصولات و اصلاح و فراهم کردن مواد مغذی گیاهان می کند.

با تشکر از توجه شما جهت افزایش سطح علمی و تجربی آل کود ما را از نظرات، پیشنهادات و بخصوص انتقادات سازنده خود بهره مند سازید.

آل کود

5/5 - (3 امتیاز)
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]