کود آلی

کود آلی

این گونه کودها بدون منبع شیمیایی بوده و از بقایای گیاهی، فضولات دامی و حیوانات، مدفوع انسان و مواد گیاهی مختلفی ساخته می شوند. منابع اصلی کودهای آلی موجود در طبیعت از ذغال سنگ نارس، فضولات گیاهی و حیوانی و لجن های فاضلابی که مورد تصفیه قرار گرفته اند تهیه می شوند. در کودهای آلی هرگونه مواد آلی که می تواند مورد استفاده میکروارگانیسم های مفید واقع شوند وجود دارد. در ادامه مقاله به بررسی کامل کودهای آلی که شامل: کودهای گیاهی یا کود سبز، کود حیوانی و کود کمپوست خواهیم پرداخت.

مزایای استفاده از کودهای آلی:

این دسته از کودها برخلاف کودهای شیمیایی که انسان در به وجود آمدن آن ها دخیل می باشد، بدون هیچ گونه فعالیتی از جانب انسان و به صورت طبیعی تولید می شود. کود های آلی افزون بر اینکه هیچ گونه مواد مضر و افزودنی در خود جای نداده اند، درعین حال که برای رشد و تغذیه گیاه بسیار سودمند می باشند، سبب تقویت و تغذیه خاک نیز می شوند؛ به عبارتی حاصلخیزی و کیفیت خاک را تضمین می کنند.

کودهای آلی تمامی عناصر موردنیاز گیاه جهت تکمیل چرخه زندگی و تولید میوه را دارند و پس از افزوده شدن به خاک آنها را تامین می کنند. این کود ارگانیک، به دلیل اعطا کردن مواد معدنی به گیاه، به جذب هر چه بیشتر مواد آلی و معدنی اطراف گیاه کمک شایانی می کند.

کودهای آلی تبادل کاتیونی در خاک را افزایش می دهند و منجر به تثبیت یون های مثبت در گیاه می شوند. افزون بر این به دلیل عدم سمیت کود آلی، به گیاهان در مقابله با بیماری های مختلف کمک می کنند. این کودها شوری اضافی به خاک نمی دهند. اکنون به بررسی انواع کودهای آلی خواهیم پرداخت.

کود گیاهی یا کود سبز:

کود گیاهی به کود حاصل از گیاهانی گفته می شود که جهت کشت و برداشت محصول کاشته نمی شوند بلکه آن ها را می کارند تا خاک محل کشت گیاهان اصلی ترمیم شده و مواد مغذی و آلی لازمه را دریافت کنند. به عبارتی کود سبز را تا مرحله سبز شدن و قبل از گلدهی  پرورش می دهند سپس همراه خاک شخم میزنند تا مواد آلی کافی با خاک ادغام شود.

کود گیاهی مواد اضافی به خاک نمی افزاید؛ بلکه مواد غذایی که از خاک گرفته و جذب بخش های مختلف خود کرده را به خاک بر می گرداند. این کود آلی از فرسایش خاک و رشد علف های هرز جلوگیری می کند. معمولا دو هفته پیش از کاشت محصول مورد نظر، به بازگرداندن کود سبز به خاک اقدام می کنند.

کود کمپوست:

 این کود از پسماندهای زباله های شهری، کشاورزی، خوراکی، پسماندهای باغبانی و خانگی و سبزیجات تهیه می شوند. کمپوست یا پوسال کود بسیار پرارزشی به شمار می رود زیرا هنگامی که زباله ها و فاضلاب های شهری بازیافت می شوند، نه تنها از تجمع آن ها و آلودگی زیست محیطی جلوگیری به عمل می آید، بلکه برای گیاهان و خاک منبع سرشار از مواد غنی تلقی می شود.

کود آلی
کود آلی

مزایای استفاده از کود کمپوست:

نقش به سزایی در غنی سازی خاک و تامین عناصر مورد نیاز آن دارد؛ هم چنین به حفظ  هر چه بیشتر رطوبت خاک کمک می کند. پوسال یا کمپوست سبب تولید و افزایش فعالیت باکتری ها و قارچ های مفید خاک می شود در نتیجه آن میزان تولید ماده هوموس یا گیاخاک بالا می رود.

از انتشار گازهای کربن و متان که اثرات منفی بر سلامت گیاهان و جانوران دارند جلوگیری می کند. یکی دیگر از مزایای کود کمپوست تهیه نسبتا آسان آن می باشد؛ اگر شما نیز مایل به تولید این کود عالی می باشید، می توانید از پس ماندهای آشپزخانه، کاغذ های خرد شده، برگ درختان و چمن و منابع مختلف برای فرآوری آن اقدام کنید.

شاید برای شما نیز سوال باشد که چگونه زباله های تر را می توان در نهایت به کود تبدیل کرد؟

زباله های تر، باقی مانده های میوه ها و سبزیجات، بقایای کشتارگاه ها و برخی کارخانه ها و … درطی فرآیندی به کودهای آلی در دسترس گیاه تبدیل می شوند. این گونه کودها نیتروژن بالایی دارند و در واکنش های سلولی گیاه حائز اهمیت هستند.

ورمی کمپوست چیست؟

ورمی نام دیگر کرم خاکی و کمپوست کود آلی می باشد؛ این کود نتیجه فعالیت کرم خاکی در خاک به حساب می آید. همه با اکثر ما کرم خاکی را در خاک دیده ایم و می دانیم که درون خاک زندگی می کند و از عناصر خاک بهره می برد. وقتی این جاندار اقدام به حرکت از یک طرف خاک به سمت دیگر می کند، سوراخ هایی در محل ایجاد می شود که به رسیدن هر چه بیشتر اکسیژن کمک می کند.

کرم خاکی مواد مغذی خاک را با آنزیم های بدن خود مخلوط می کند و سبب افزایش قدرت باروری خاک می شود. از طرفی این نوع کود بسیار سبک و خوش بو می باشد. ورمی کمپوست سبب استحکام و بهبود ساختار خاک می شود در نهایت منجر به تولیدات سطح بالایی از محصولات خواهد شد.

کود حیوانی:

این دسته از کودهای آلی از فضولات دام ها و انسان ها تهیه می شوند. فضولات حیواناتی نظیر مرغ،خروس، گاو،گوسفند، بز و اسب به علت دارا بودن حجم گسترده ای از مواد آلی و غذایی برای خاک بسیار مفید می باشند و مواد موردنیاز خاک را تامین می کند.

کود حیوانی مانند کود مرغی میزان نفوذپذیری و جذب آب توسط خاک را بالا می برد و سبب رویش و رشد سریع گیاهان می گردد. هم چنین فرآیند هوادهی و رسیدن اکسیژن به خاک و گیاهان و فعالیت بیولوژیکی خاک را بهبود می بخشد.

کود آلی
کود آلی

مقدار مصرف کودهای آلی:

نکته ای که حائز اهمیت می باشد این است که کشاورزان و باغداران باید از کوددهی بی اساس بر گیاهان خودداری کنند و به دست کارشناسان مجرب بسپارند. کارشناسان میزان نیاز و کمبود مواد آلی و مغذی گیاه را خواهند فهمید و به کشاورز در میزان استفاده یاری خواهند داد.

البته شاید برخی از افراد بخواهند از میانگین نیاز سالانه گیاهان به کودهای آلی مطلع شوند که این بحث دیگری می باشد و اکنون خواهم گفت.

به ازای هر یک سال از عمر درختان ۱تا ۵ ساله مقدار ۱ کیلوگرم در طول یک سال و برای درختان ۵ تا ۱۰ ساله ۵ کیلوگرم و درختان با سن بیشتر از ۱۰ سال پنج الی ۷ کیلوگرم کود آلی سالانه کافی می باشد.

با تشکر از توجه شما جهت افزایش سطح علمی و تجربی آل کود ما را از نظرات، پیشنهادات و بخصوص انتقادات سازنده خود بهره مند سازید.

آل کود

5/5 - (2 امتیاز)
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]