گیاه یشم
گیاه یشم از دسته گیاهان زینتی ارزشمندی است که به دلیل برخورداری از ظاهری زیبا و همچنین شرایط نگهداری آسان، به عنوان یک گل آپارتمانی محبوب مورد استفاده قرار میگیرد. جالب است بدانید که عدهای عقیده دارند این گل، برای صاحبان خود خوش شانسی به همراه دارد، حتی در برخی از کشورهای آسیایی این گل را سمبلی از ثروت و زیادی مال میدانند و آن را به عنوان هدیهای نفیس به دیگران تقدیم میکنند.
در این پست قصد داریم که به طور اختصاصی در مورد گیاه یشم صحبت کنیم؛ این که دقیقا این گیاه چیست؟ در چه محیطهایی بیشتر رشد میکند؟ شرایط نگهداری آن به چه صورت است؟ چطور میتوان آن را پرورش داد؟ و سوالات بیشماری در این زمینه. بدین ترتیب اگر در خانه این گیاه را دارید و یا این که به پرورش آن علاقه مند هستید؛ پیشنهاد میکنیم تا پایان این مقاله ما را همراهی بفرمایید.
بیشتر بخوانید : کود مناسب سانسوریا
کلیاتی در مورد گیاه یشم
به طور خلاصه وار در بخش مقدمه این مقاله، در مورد این گیاه و آپارتمانی بودن آن صحبت کردیم؛ حال در این بخش میخواهیم بیشتر با این گل زیبا آشنا شویم.
گل یشم با نام علمی Crassula ovate از دسته گیاهان آبدار و همیشه سبز است و با وجود این که بومی کشور آفریقا است اما به عنوان یک گیاه آپارتمانی در تمام نقاط دنیا پرورش داده میشود. رنگ این گل همان طور که از نام آن برمیآید به صورت سبز یشمی است. گل یشم از تیره نازیان است و متعلق به خانواده کراسولان است که بیش از 1400 گونه دارد. از محبوبترین گونههای این گیاه در ایران میتوان اشارهای به گونه کریستاتا، گونه منسترائوسا، گونه کراسولا و گونه سه رنگ نمود.
موسم این گل در اواخر فصل زمستان و اوایل فصل بهار است که بر روی شاخههای آن گلهایی ستارهای شکل به رنگ سفید و یا صورتی شکوفه میزند. گیاه یشم با نامهای دیگری همچون درخت دوستی، درخت شانس، درخت دلار و درخت پول نیز شهرت دارد.
چگونگی کشت و تکثیر گیاه یشم
گل یشم، گیاهی کاملا مقاوم به کم آبی و نور کم است از این رو به راحتی میتوان آن را در فضای خانه و آپارتمان پرورش داد. حتی کار پرورش آن نیز برای افراد مبتدی بسیار ساده است. اگر به کار کشت این گیاه علاقه دارید و میخواهید گلدانهای زیادی از گل یشم داشته باشید، به چندین روش میتوانید برای تکثیر این گل زیبا و لطیف اقدام کنید.
بهترین و آسانترین روش برای برای تکثیر گیاه یشم، قلمه زدن برگ و یا ساقه است که در ادامه به شرح آن میپردازیم:
- برای این امر نیاز به برگ و یا ساقه دارید، که میتوانید برگی سالم را از گیاه جدا کنید و یا این که ساقه را به طول 4 الی 6 سانتیمتر برش دهید.
- برگ و یا ساقه جدا شده را به مدت چند روز (معمولا 2 روز) در محیطی گرم و نیمه آفتابی قرار دهید.
- در طول این مدت گیاه بایستی مرطوب نگهداری شود؛ اما بستر آن کاملا خیس نباشد.
- سپس برگ جدا شده را در درون یک گلدان به صورت افقی قرار دهید و مقداری آن را با خاک بپوشانید. اگر ساقه را برش دادهاید میتوانید آن را به صورت ایستاده در گلدان بکارید.
- بعد از اجرای مراحل بالا، بایستی گلدان را به مدت 1 الی 2 هفته در محیطی قرار دهید که به صورت مستقیم نور خورشید را دریافت نکند. همچنین در طول این مدت به آن آب ندهید.
- بعد از 1 الی 2 هفته برگ و یا ساقههایی را که در گلدان قرار دادهاید شروع به جوانه زنی میکنند.
- وقتی که گیاه ریشه زد، میبایست آن را آبیاری نمود؛ البته نه به صورتی که به ریشههای آن آسیب برسد.
شرایط نگهداری از گیاه یشم
همان طور که اشاره کردیم گیاه یشم دارای شرایط نگهداری آسانی است و با رعایت چندین اصول به راحتی میتوانید آن را در منزل و یا محیط کار خود پرورش دهید. از مهمترین این شرایط نگهداری میتوان اشارهای به موارد زیر نمود:
- خاک مناسب
یکی از مهمترین پارامترها در پرورش و نگهداری از گل یشم، داشتن بستری مناسب است. این گیاه در خاک حاصلخیر با زهکشی کافی میتواند به خوبی رشد کند. استفاده از ترکیب خاک حاصلخیز ماسه، رس و خاک لومی میتواند بستری بسیار مناسب برای رشد باشد. همچنین بایستی از خاک زهکشی شده استفاده کرد، چرا که اگر خاک به خوبی زهکشی نگردد، رطوبت زیاد موجب رویش قارچ و پوسیدگی در گیاه میشود. برای این امر میتوان به خاک، پرلیت نیز اضافه کرد. این ترکیب به زهکشی خاک کمک میکند.
- دریافت نور
یکی از فاکتورهایی که بر روی رشد و تکثیر بهتر این گیاه تاثیر میگذارد دریافت نور به اندازه کافی است. دریافت روزانه 2 الی 4 ساعت نور برای رشد گیاه یشم کفایت میکند. بدین ترتیب میتوانید آن را در محیطهای پر نور قراردهید و از رشد آن نهایت لذت را ببرید.
- آبیاری
از دیگر دلایل رشد گیاه یشم، آبیاری به موقع آن است که در فصول مختلف سال شرایط آبیاری متفاوت است. در تابستان هوا که گرم است این گیاه به آب بیشتری برای رشد نیاز دارد، که بهترین حالت هفتهای یکبار است. اما در زمستان شرایط به دلیل وجود رطوبت و همچنین سرما اندکی متفاوت است که آبیاری به صورت سه هفته یکبار نیز کفایت میکند.
- دمای مورد نیاز
از دیگر فاکتورهای اساسی در پرورش گیاه یشم توجه به دمای محیط است. همان طور که اشاره کردیم، گل یشم، گیاهی گرما دوست است و در شرایط گرمایی بهتر رشد میکند و در محیطهای سرد چندان دوام نمیآورد. از این رو بهتر است که گلدان این گیاه را در محیطی گرم و زیر نور خورشید قراردهید. بهترین دما برای پایداری گل یشم 21 تا 34 درجه سانتیگراد است.
آفت و بیماریهای رایج در گیاه یشم
این گیاه مانند سایر گیاهان دارای یکسری آفت و بیماری است که آشنایی با آنها خالی از لطف نیست. از جمله مهمترین آفت گیاه یشم، شپشک آرد آلود یا زره پوش است که معمولا زیر برگها و همچنین ساقه مخفی میشود. برای از بین بردن این آفت میتوان از اسپری آب و یا پنبه آغشته به الکل استفاده کرد. اگر برگها دچار ریزش، تورم و یا چروکیدگی میشوند؛ نشانهای از اختلال در آبیاری است.
بیشتر بخوانید : بنسای انار
کلام پایانی
گیاه یشم به گیاه پول معروف است و عدهای معتقداند که نشانهای از خوش شانسی و خوشبختی است. از ویژگی بارز این گیاه، نگهداری آسان است و از قابلیت رشد در مکانهای آپارتمانی نیز برخوردار است از این رو میتوان آن را به راحتی در منزل و یا محیط کار نگهداری کرد.
بدون دیدگاه