کاشت و پرورش زعفران کار بسیار پرسودی است و علاقه مندان زیادی دارد و امروزه روش های جدیدی برای کاشت آن انجام میشود. از روش های جدید کاشت زعفران, کاشت زعفران گلخانه ای است. برای آشنایی با این روش و همچنین میزان درآمد کاشت زعفران گلخانه ای مطالبی را برای شما جمع آوری کرده ایم.
روش کاشت گلخانه ای زعفران
زعفران از گران ترین ادویه ها و معروف ترین آن ها است. سال های درازی است که از آن به عنوان طعم دهنده در غذاها استفاده میکنند و عده ای هم از آن به عنوان نوعی دارو استفاده میکنند. علت این قیمت بالا هزینه هایی است که برای کاشت و برداشت آن انجام میشود.
مثلا برداشت زعفران فقط با دست امکان پذیر است. دستگاهی وجود ندارد این کار را انجام دهد و این کار سختی های زیادی برای نیروی کار انسانی دارد. با این حال تجارت زعفران کار سودآوری است. اقلیم و آب و هوای ایران برای کاشت این گیاه بسیار مناسب است و باعث شده تا ایران بزرگ ترین صادر کننده زعفران در جهان باشد.
بیشتر بخوانید: زمان دادن کود آهن به درخت سیب
گیاه زعفران به طور کلی با دو روش کشت میشود. روش کشت سنتی همان روشی است که از قدیم کشاورزان از آن استفاده میکنند و روش های مدرن مثل روش کاشت گلخانه ای که اخیرا رواج زیادی داشته است.
کاشت زعفران در گلخانه در هر اقلیمی ممکن است و محدودیتی ندارد. برای کشت گلخانه ای زعفران از دو روش استفاده میشود که هر کدام مزایا و معایبی دارند.
روش هیدروپونیک و روش ایروپونیک
در روش اول مبنای پرورش زعفران, آب است.برای این کار پیازهای زعفران را در محیطی بسیار مرطوب نگهداری میشود. این رطوبت بالا اکسیژن و مواد معدنی را برای گیاه فراهم میکند. بازدهی این روش نسبت به روش ایروپونیک بیشتر است و در بیشتر گلخانه ها از این روش استفاده میشود.
روش ایروپونیک راه دیگر پرورش زعفران در گلخانه است. در این روش پیازهای زعفران به صورت معلق در هوا نگه داشته میشوند و با اسپری کردن مواد موردنیاز و آب را برای آن ها فراهم میکنند. در این روش از خاک استفاده نمیشود. از مزایای این روش مصرف بسیار کم آب است. همچنین کیفیت محصول برداشتی بسیار بالا است و نیز نگهداری از آن و تامین مواردی مثل نور کافی و رطوبت, بسیار راحت تر است.
مراحل کاشت زعفران در گلخانه
برای احداث گلخانه مکان مناسبی لازم است که وسعت کافی داشته باشد. در این مکان قفسه هایی باید قرار داده شود تا پیازها را در آن ها قرار دهند. هر قفسه باید حداقل ۵ طبقه داشته باشد که ارتفاع هر طبقه ۵۰ سانتی متر باشد. در بین قفسه ها هم فاصله مناسبی وجود داشته باشد تا در رفت و آمد مشکلی به وجود نیاید.
بعد از آماده سازی گلخانه باید پیازهای مناسب و مرغوبی تهیه شود. وزن حدودی پیازها حدودا ۱۵ گرم باید باشد و کم تر از این مقدار منجر به تولید محصول بی کیفیتی خواهد شد. بهترین زمان خرید پیازها هم خرداد ماه است. قبل از انتقال دادن پیازها به گلخانه باید از بهداشت آنجا مطمئن شد. پیازها به راحتی آلوده و بیمار میشوند برای همین سالن گلخانه باید از نظر بهداشتی وضع مناسبی داشته باشد. مورد دیگر تهویه خوب و مناسب است و همچنین تنظیم دما و رطوبت مناسب برای گلخانه اهمیت زیادی دارد.
قبل از قرار دادن پیازها در قفسه ها, باید آن ها را ازهم جدا کرد. گل و خاکی که به آن ها چسبیده نیز جدا شود و سپس در محلول قارچ کش قرار می گیرند تا ضدعفونی شوند. بعد از آن پیازها را خشک میکنند و در طبقه ها میچینند.
از مهم ترین مواردی که باید رعایت شود میزان دما و رطوبت است. دما باید چیزی در حدود ۱۳ درجه و رطوبت روی ۸۰ درصد باشد. این مقادیر برای این است که گیاه از خواب زمستانی خارج شود و فعالیت رشدی خودش را آغاز کند.
هزینه و درآمد کاشت گلخانه ای
برای ساخت یک گلخانه صدمتری زعفران به طور میاینگین حدود ۱۶۰ میلیون تومان هزینه لازم است. این مقدار تا سال ۱۴۰۰ برآورد شده است. برای این گلخانه با این وسعت حدود ۶ تن پیاز زعفران نیاز است.
هزینه تامین تجهیزات لازم برای گلخانه مثل بخاری, کولر، دستگاه رطوبت ساز و دستگاه های کنترل دما و رطوبت تا سال ۱۴۰۰حدود ۴۰ میلیون تومان بوده است.
بیشتر بخوانید: تاثیر کود ۱۰x شوک بر خرما
بعد از بحث هزینه ها, موضوع درآمد کاشت زعفران گلخانه ای اهمیت زیادی دارد. درآمد حاصل دو بخش دارد: بخش مربوط به تکثیر پیازها و بخش زعفران کشت شده پیازها در کشت گلخانه ای یا درشت میشوند و یا به چندین پیاز تقسیم میشوند که در هر صورت دارای سودآوری زیادی است. اما این سود معمولا بعد از چند سال کشت حاصل میشود.
زعفران حاصل از کشت زعفران در سال اول حدود ۵ تا ۷ کیلو است اگر پیازهایی که کاشته شدند به میزان کافی بزرگ باشند. اگر میانگین قیمت زعفران کیلویی ۱۱تا۱۴ میلیون باشد در سال اول حدود ۷۰ میلیون سود خواهید داشت. این رقم ها حدودی و تخمینی است و میزان برداشت زعفران به عوامل زیادی بستگی دارد.
بدون دیدگاه