زنجان از مناطق مهم در کاشت زعفران است و کشت این محصول پرسود در آن بسیار پر رونق است. به ویژه در سال های اخیر کشاورزان به زعفران توجه ویژه ای داشته و با روش های سنتی و گلخانه ای به پرورش زعفران پرداخته اند. کشت هیدروپونیک زعفران در زنجان بسیار رواج دارد و ازمهم ترین روش های کشت محسوب میشود. در ادامه این مقاله این روش را معرفی میکنیم.
کاشت زعفران در زنجان
زعفران را به عنوان گران ترین محصول کشاورزی می شناسند که در بین محصولات صادراتی کشور جایگاه اول را دارد. از زعفران در بخش های مختلفی مثل صنعت مواد غذایی, آرایشی و بهداشتی، دارویی و رنگ استفاده میکنند. امروزه نیز زعفران را دارویی برای کاهش کلسترول میدانند و همچنین به عنوان ضد سرطان موثر است. از گذشته هم این محصول به عنوان ادویه و هم دارویی استفاده میشده است.
کشور ایران بزرگ ترین تولید کننده زعفران در جهان شناخته میشود. در سال های اخیر کشت زعفران در استان های خراسان کمی کاهش داشته ولی در سایر استان ها به پرورش این محصول بیشتر توجه شده است.
بیشتر بخوانید: کود کلسیمی برای درخت سیب
استان زنجان آب و هوا و اقلیم بسیار مناسبی برای پرورش زعفران دارد. در اکثر شهرهای این استان تابستان ها گرم و زمستان ها پر بارش و سرد هستند که برای کاشت زعفران شرایط خوبی محسوب میشود. در این استان بسیاری از مردم مشغول فعالیت های کشاورزی هستند. از کاشت گندم و جو گرفته تا کاشت زعفران و در این حوزه بسیار موفق عمل میکنند.
در این سال ها که کشور با بحران آب روبه رو شده بسیار از کشاورزان به طرف کشت محصولاتی مثل زعفران رفته اند که نیاز زیادی به آب نداشته باشند.
کاشت این محصول نه تنها مصرف آب کمی دارد بلکه از نظر اقتصادی بسیار پرسود است و همچنین کاشت آن به سادگی انجام میشود. به همین دلایل روز به روز این کار رونق بیشتری گرفت.
بیشنر شهرهای زنجان برای کاشت زعفران به روش خاکی مناسب هستند و این به دلیل آب و هوای بسیار مطلوب آن است.
زمان مناسب برای کاشت زعفران در زنجان
در استان زنجان و به طور کلی مناطقی که کمی سردسیر هستند، سرمای هوا و بارش ها زودتر آغاز میشوند بنابراین آغاز دوره ی رشد پیاز زعفران هم زودتر اتفاق می افتد و در ماه شهریور که بارش ها شروع میشوند پیاز زعفران فعالیتش را شروع کرده و از خواب بیدار میشود. بنابراین باید قبل از بارش ها اقدام به کشت پیازها کرد تا در اثر رطوبت زیاد قارچ ها آسیبی نبینند.
کاشت زعفران گلخانه ای در زنجان
همان طور که گفته شد اقلیم و آب و هوای زنجان برای پرورش زعفران مناسب است و همین طور خاک حاصلخیز خوبی دارد. در این شرایط کشت سنتی زعفران به راحتی انجام میشود و بارش های پاییزی هم نیاز به آبیاری را مرتفع میکنند.
روش کاشت زعفران در گلخانه یکی از روش های جدید برای کاشت زعفران است. این روش نوین را چینی ها برای اولین بار به کار گرفتند. هدف از این نوع کاشت این بوده است که بتوان در مناطق مختلف زغفزان کاشت به ویژه در مناطقی که برای رشد زعفران مناسب نیستند. اما این روش مزیت های بسیار دیگری هم دارد.
کاشت گلخانه ای زعفران موجب صرفه جویی و کاهش هزینه ها در بخش های مختلف کاشت و پرورش زعفران میشود. در این روش نیازی به شخم زدن زمین و دیگر فعالیت های مربوط به خاک و زمین نیست چرا که در گلخانه ها از خاک استفاده نمیشود و بر پایه ی آب و هوا زعفران را کشت میکنند. در این روش مصرف آب به حداقل ترین میزان ممکن میرسد.
از مزایای دیگر کاشت زعفران در گلخانه، کاهش استفاده از آفت کش ها است و به دلیل اینکه پیازها در خاک کاشته نمیشوند, نگرانی در مورد وجود آفت ها و حشرات داخل خاک وجود ندارد. تامین شرایط محیطی در گلخانه قابل کنترل و تنظیم است و عوامل محیطی پیش بینی نشده نمیتوانند آسیبی به گیاه برسانند.
در کنار مزیت هایی که گفته شد روش کاشت گلخانه ای معایبی هم دارد از جمله تهیه تجهیزات مختلف برای گلخانه که نقش مهمی در رشد زعفران دارند؛ تجهیزات مختلفی مثل لوازم سرمایشی و گرمایشی، دستگاه رطوبت ساز و دستگاه های تامین نور.
بعد از تجهیز و آماده کردن فضای گلخانه, پیاز زغفران را خریداری میکنند. تهیه پیاز ها هم اهمیت دارد ورابطه مستقیمی با محصول تولید شده نهایی دارد. پیازها باید وزن و اندازه مشخصی داشته باشند.
در گلخانه پیازهای زعفران را با دو روش میکارند.
روش هیدروپونیک یا همان آب کشت و روش ایروپونیک یا کاشت بر پایه هوا
کشت هیدروپونیک زعفران در زنجان
کارشناسان بخش کشاورزی کشت هیدروپونیک زعفران در زنجان را به تازگی در متراژ بالا آغاز کرده اند و این کار باعث ایجاد اشتغال برای افراد زیادی شده است و همینطورسطح کشت زعفران استان را افزایش داده است.زعفران کشت شده در این روش کیفیت بالایی دازد و برای صادرات به خارج از کشور مطلوب است.
بیشتر بخوانید: کود جلبک دریایی برای برگ بیدی
استفاده از روش های نوین کشاورزی برای پرورش زعفران میزان تولید این محصول را بالا برده و نقش زیادی در افزایش سود اقتصادی در بخش کشاورزی استان دارد.
بدون دیدگاه