کشت هیدروپونیک علوفه
کشت هیدروپونیک علوفه یکی از روشهای نوین تولید محصولات کشاورزی است که در کوتاهترین زمان با صرف کمترین آب میتوان به حجم بالایی از علوفه دست پیدا نمود. با توجه به این که جمعیت کره زمین روز به روز در حال افزایش است یقینا کشاورزی سنتی توجیه پذیر نیست و نمیتواند جوابگوی نیاز غذایی جوامع بشری باشد. از طرفی خشکسالیهای پی در پی که در سالهای اخیر بسیاری از کشورها را در گیر نموده و همچنین محدودیت منابع آبی، انسان را به این فکر انداخته تا با شیوههای نوین کشاورزی بتواند هم پاسخگوی جوامع به نیاز غذایی باشد و هم این که با توجه به بحران کم آبی حداقل آب مصرف شود.
یکی از این شیوهها، کشت هیدروپونیک علوفه است که در ادامه مقاله به ویژگی و مزایای این روش نوین از کشاورزی خواهیم پرداخت.
کلیاتی درباره کشت هیدروپونیک
کشت هیدروپونیک که به آن آب کشت هم گفته میشود یکی از به روزترین شیوه کاشت در دنیا محسوب میشود و از آنجایی که مزایای بیشماری به دنبال دارد از سوی کشاورزان با استقبال خوبی همراه شده است. با این شیوه از کشت میتوان انواع سبزی و صیفی جات همچون خربزه، هندوانه، گوجه، خیار، کاهو، کلم، فلفل، هیچ، لوبیا سبز، چغندر و … را به عمل آورد. حتی با روش آب کشت میتوان انواع گل زینتی و یا گیاهان علوفهای مصرف دام را نیز تولید کرد.
در این سیستم، برای رشد گیاه نیازی به بستر خاک نیست، بلکه به صورت ردیفهایی با جریان ثابتی از محلول غذایی تغذیه میشوند. گرچه در کشت هیدورپونیک خاک وجود ندارد، اما ریشهها توسط بسترهایی همچون ورمیکولیت، پرلیت، پشم سنگ و … تقویت و پشتیبانی میشوند. در این روش، ریشهها به طور مستقیم با مواد غذایی و اکسیژن در تماس هستند که نتیجه آن رشد بهتر گیاه است.
بیشتر بخوانید : کشت هیدروپونیک
علوفه هیدروپونیک چیست؟
حال که با سیستم هیدروپونیک آشنا شدیم، میخواهیم به این موضوع بپردازیم که کشت علوفه هیدروپونیک چیست و چه کاربردی میتواند داشته باشد.
کمبود آب برای کاشت علوفه و همچنین تخریب مراتع و چراگاهها، تولید علوفه سبز برای دام را با مشکل مواجه نموده است. از این رو با کمک روشهای نوین هیدروپونیک میتوان این مشکل را از بین برد. کشت علوفه هیدروپونیک، روشی بسیار مناسب برای تولید علوفه مورد نیاز دام در شرایط کمبود آب است. علوفه هیدروپونیک که در واقع، یک روش پیشرفته در باغبانی به حساب میآید با بذرهای بدون خاک و حداقل آب ممکن، خوراک مورد نیاز دام را در سطح گستردهای تولید میکند.
مزایای کشت علوفه هیدروپونیک
تولید علوفه به صورت هیدروپونیک از مزایای بیشماری برخوردار است که از مهمترین آن میتوان اشاره-ای به موارد زیر نمود:
- تولید علوفهای با ارزش غذایی بالا
یکی از مهمترین مزایای تولید علوفه به روش هیدروپونیک، ارزش غذایی بالای آن هست. میزان ریز مغذیهایی همچون پروتئین، مواد معدنی، کربوهیدرات و مواد معدنی در علوفه هیدروپونیک بیشتر است.
- طول دوره رشد کوتاهتر
شاید یکی از مهمترین مزایای کشت علوفه هیدروپونیک را بتوان به طول دوره کوتاهتر نسبت داد. علوفه هیدروپونیک میتواند در عرض یک هفته رشد کند در حالی که در روش سنتی بین دو الی سه ماه زمان میبرد.
- مصرف آب کمتر
صرفه جویی در میزان مصرف آب از دیگر مزایای کشت علوفه به صورت هیدورپونیک به شمار میرود. شاید برایتان جالب باشد که در تولید علوفه به روش سنتی برای تولید 1 کیلوگرم علوفه بین 70 الی 100 لیتر آب مصرف میشود در حالی که در روش هیدروپونیک، تنها به 3 الی 4 لیتر آب نیاز دارد.
- تولید در تمام سال
بدون توجه به شرایط آب و هوایی و همچنین بحران کم آبی میتوان در تمام فصول سال، علوفه برداشت نمود.
- عدم رشد گیاه هرز
در روش هیدروپونیک، هیچ گونه گیاه هرزی تولید نمیشود و گیاه درچار آفت و قارچ نمیگردد از این رو از سموم دفع آفات و مواد شیمیایی استفاده نمیشود.
نیروی کار کمتر، هزینه حمل و نقل پایین، درمان برخی از بیماریها، بالا بردن ظرفیت تولیدی دام، افزایش باروریی و دوقلوزایی، افزایش وزن و … از دیگر مزایای کشت هیدروپونیک علوفه است.
بازدهی تولید علوفه به روش هیدروپونیک
کشت هیدروپونیک علوفه به لحاظ اقتصادی کاملا مقرون به صرفه است. به طور میانگین نسبت تولید بذر به علوفه در این سیستم 1 به 7 است. یعنی در برابر 1 کیلوگرمی که بذر کاشته میشود حدود 7 کیلوگرم علوفه تازه به دست میآید که هیچ گونه ضایعاتی هم به دنبال ندارد و دام آن را به طور کامل مصرف میکند.
کلام پایانی
کشت هیدروپونیک علوفه در مقایسه با تولید علوفه به شیوه سنتی، هم از نظر اقتصادی و هم از نظر مصرف آب، کاملا به صرفه است. این نوع از علوفهها از ارزش غذایی بالاتری برخوردارند و در مدت زمان بسیار کوتاهتری به عمل میآیند؛ از این رو انتخاب آنها جهت مصرف دام گزینهای مناسب میباشد. برای داشتن دامداری موفق و تولید محصولات با کیفیت اعم از شیر، گوشت و … تغذیه نمودن دام با علوفه سبز و با کیفیت الزامی میباشد که علوفه هیدروپونیک از چنین شاخصهای برخوردار است.
بدون دیدگاه