نحوه استفاده از کود آهن

طریقه مصرف کود سولفات آهن

نحوه استفاده از کود آهن

نحوه استفاده از کود آهن : عنصر آهن از عناصر ریز مغذی موجود در جدول تناوبی عنصر ها می باشد که در دسته عناصر کم مصرف اما ضروری گیاهان و درختان طبقه بندی می شود و همه گیاهان برای رشد و نمو خود به آن نیاز مبرم دارند. در بین ریز مغذی ها گیاهان به دلیل اهمیت ندادن پرورش دهندگان گل و گیاه، بیش از دیگر عناصر دچار کمبود آهن می گردند بنابراین در پی جبران کمبود از کود آهن استفاده می نمایند به طوری که کود آهن در زمره کودهای پر مصرف به شمار می آید.

نقش آهن در گیاهان:

گیاهان به کمک آهن مواد مغذی چون اکسیژن را به بافت های خود انتقال می دهند از طرفی عنصر آهن در فرآیند فتوسنتز نقش مهمی داشته و تولید کلروفیل، سبزینگی گیاهان و تنفس سلولی آن ها تا حدود زیادی مرهون وجود عنصر آهن می باشد.

کمبود عنصر آهن چه علائم و نتایجی دارد؟

از آنجا که عنصر آهن از جمله مواد مغذی بی حرکت بوده و امکان جابجایی به سمت بافت های مختلف گیاه را ندارد، در صورت کمبود آن علائم ابتدا در برگ های جوان تازه ظهور پیدا کرده بروز می کند و آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد؛ به گونه ای که برگ های جوان سریعا زرد شده اما برگ های قدیمی چون مقداری آهن ذخیره در خود دارند مدتی سبز رنگ باقی می مانند.

در موارد شدید حتی ممکن است برگ ها به رنگ سفید در آمده، خشک شوند و گل ها نیز بیوفتد. از علائم کمبود آهن در برخی گیاهان ظهور لکه های قهوه ای در حاشیه برگ ها و میان رگه های برگ است. با کمبود آهن رشد میوه، ساقه و برگ کند شده در نتیجه میزان محصول تولیدی کاهش می یابد؛ در صورت استفاده از کود آهن شاهد چنین اثرات نامطلوب نخواهیم بود.

حد بحرانی آهن در خاک مناطق خشک:

حد بحرانی این عنصر در خاک با قلیائیت بالا مناطق خشک با روش DTPA عددی بین ۵.۲ تا ۵.۴ می باشد یعنی اگر مقدار عنصر آهن در گیاه کمتر از عدد ۵.۲ باشد، گیاه به کمبود آهن دچار شده است.

روش های جذب آهن در گیاه:

آهن با مکانیسم های متفاوتی به صورت اکسید شده و به شکل Fe3 و Fe2  جذب گیاهان می شود؛ یکی از مکانیسم ها کلاته شدن آهن می باشد به گونه ای که ترکیبات سیدروفور آزاد شده از گیاهان به عنصر آهن چسبیده و حلالیت آن را بهبود می بخشد.

دیگر مکانیسم جذب عنصر آهن بدین صورت است که ریشه پروتون یا +H  آزاد میکند در نتیجه از قلیائیت اطراف ریشه کم شده و آهن به صورت مطلوب جذب گیاه می شود.

معرفی انواع کود آهن و نحوه استفاده از آن ها:

کود آهن مایع:

در این روش کود سولفات آهن یا آهن کلاته به حالت مایع بوده و به شکل اسپری بر سطح برگ پاشیده شده و به سرعت جذب گیاه می شود و به صورت کوتاه مدت مشکل کمبود آهن گیاهان را برطرف می سازد.

مقدار و روش مصرف کود آهن سولفات:

این کود به سه روش محلول پاشی بر سطح درختان، مزارع و استفاده در چالکود مصرف می گردد که مقدار آن برای هر درخت به شکل محلول پاشی ۳-۵ در هزار و محلول پاشی در مزارع به مقدار ۳-۴ هزار و چالکود به همراه مواد آلی  ۵. تا ۱ کیلوگرم است.

به دلیل آهکی بودن خاک های کشور استفاده از کود سولفات آهن که دارای ۱۹ درصد آهن می باشد بهتر جواب خواهد داد؛ هم چنین این کود به شکل آبدار و خلوص ۱۸ درصد و نیز بدون آب با خلوص ۲۰ درصد عرضه می گردد. استفاده از کود آهن سولفات به صورت چالکود همراه با مواد آلی و کود حیوانی میتواند نیاز درخت به عنصر آهن را ۱ الی ۲ سال با کارایی بالا تامین نماید.

از آنجا که کود سولفات آهن در خاک رسوب می کند، نتیجه آزمایش ها حاکی از آن است که می تواند در برطرف نمودن کمبود عنصر آهن گیاهان موثر واقع شود به ویژه زمانی که با مواد آلی ترکیب می شود که این عامل از رسوب شدن سولفات آهن جلوگیری می نماید.

ترکیبات کلاته آهن توانایی ذخیره بالا در خاک و تامین کافی عنصر آهن را دارند و سبب افزایش غلظت آهن در خاک می شوند اما لازم به ذکر است این کودها با گرانی قیمت مواجه هستند.

اگر گیاهان زینتی دچار کمبود آهن باشند، می توان از کود آهن کلاته به غلظت ۱- ۳ در هزار و به شکل محلول پاشی به دفعات ۲-۳ بار در سال استفاده نمود.

نحوه استفاده از کود آهن

نحوه و مقدار مصرف کود آهن دارای بنیان  Fe-EDTA

غلظت محلول این کود آهن دو در هزار بوده و به مقدار ۱۵-۲۰ کیلوگرم در هر هکتار می تواند در خاک های اسیدی به صورت محلول پاشی، چالکود یا موضعی و نواری استفاده گردد. مقدار موردنیاز این نوع کود آهن ۲۰۰-۴۰۰ گرم برای هر درخت می باشد.

نحوه و مقدار مصرف کود آهن دارای بنیان Fe-HEEDTA

غلظت محلول این کود آهن دو در هزار بوده و به مقدار ۱۰-۱۵ کیلوگرم در هر هکتار می تواند در خاک های خنثی به شکل محلول پاشی، آبیاری موضعی، نواری و چالکود مورد استفاده قرار گیرد. مقدار مورد نیاز این کود ۱۰۰_۳۰۰ گرم برای هر درخت می باشد.

نحوه و مقدار مصرف کود آهن دارای بنیان Fe-EDDHA

غلظت محلول این کود آهن یک در هزار بوده و به میزان ۵-۱۰ کیلوگرم در هر هکتار می تواند در خاک های آهکی به صورت محلول پاشی، آبیاری موضعی، نواری و چالکود مورد استفاده قرار گیرد. مقدار مورد نیاز این کود ۵۰_۲۰۰ گرم برای هر درخت می باشد.

کود آهن طبیعی:

از اینکه برخی از افراد در کنار درختان خود میخ یا قطعات فرسوده آهن چال می کنند متعجب نباشید زیرا در صدد جبران و تامین کمبود آهن موردنیاز درختان خود هستند و در موارد زیادی تاثیر گذار نیز بوده است؛ گفتنی است قلیایی بودن خاک روند جذب عنصر آهن را دچار مشکل می کند اما با افزودن مواد آلی نظیر کمپوست و پایین آوردن پی اچ خاک جذب بهتر انجام خواهد گرفت. یکی دیگر از دلایل کاهش جذب عنصر آهن، وجود عناصر دیگر مانند فسفر در مقادیر بالا می باشد که بهتر است میزان تمامی عناصر در خاک تنظیم گردد.

با تشکر از توجه شما جهت افزایش سطح علمی و تجربی آل کود ما را از نظرات، پیشنهادات و بخصوص انتقادات سازنده خود بهره مند سازید.

آل کود

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366