کود NPK یا کود کامل حاوی عناصر ضروری همچون پتاسیم، نیتروژن و فسفر است که گیاهان در طول دوره رشد خود به آنها احتیاج دارند. کود کامل با فراهم کردن عناصر ضروری، به رشد و نمو گیاهان کمک میکند و از این جهت به عنوان پرمصرف ترین کودها در دنیا شناخته شده است. به طور کلی کودها با توجه به مواد مغذی که در ساختار خود دارند، طبقه بندی میشوند و یک کود کامل باید حاوی این 3 ماده مغذی باشد تا بتواند تمام کمبودهای موجود را برطرف کند. البته نحوه استفاده از کود کامل نیز اهمیت زیادی دارد و اگر به صورت اصولی از آن بهره نگیرید، ممکن است اصلا نتایج عالی به دست نیاید. بنابراین اگر میخواهید گیاهانی سالم و پربار داشته باشید، بهتر است در ادامه مقاله همراه ما بمانید تا شما را با نحوه استفاده از کود کامل و سایر نکات مهم در این زمینه آشنا کنیم و اطلاعات کافی را در اختیارتان قرار دهیم.
کوددهی به صورت محلول پاشی
نحوه استفاده از کود کامل به روش محلول پاشی به این صورت است که در اولین مرحله باید کودتان را با آب مخلوط کنید و سپس با استفاده از سم پاش، آن را به قسمتهای مختلف گیاه یا درخت مورد نظرتان اسپری کنید. این روش با نام تغذیه برگی یا برگ پاشی نیز شناخته میشود و میتوانید از آن علاوهبر رفع سریع کمبودها، برای از بین برد آفات هم استفاده نمایید.
کوددهی به صورت غرقابی
کود کامل را میتوانید به روش غرقابی نیز مصرف کنید. در این روش باید کیسههای کود را در مسیر آب قرار دهید تا هنگام آبیاری، کود حل شود و به ریشه گیاه برسد. به جای این کار میتوانید از بشکههایی که دارای شیر خروجی هستند استفاده کنید و محلول کود را به مسیر آبیاری وارد نمایید. البته بهتر است بدانید که این روش موجب هدر رفتن قسمت زیادی از کود میشود و تمام گیاهان به یک اندازه نمیتوانند تغذیه شوند.
بیشتر بخوانید: قیمت کود سه بیست 20-20-20 مایع
کوددهی به صورت چال کود
یکی دیگر از روشهای مصرف کود کامل، روش چال کود است که بیشتر برای درختان و یا نهالهای میوه از آن بهره میگیرند. برای انجام این روش باید در قسمت سایه اندازه درخت حفرههایی با عمق مناسب ایجاد شود تا کود را داخل آنها قرار دهید. پس از پر کردن چالهها با کود، باید روی آنها را با کمک خاک به خوبی بپوشانید و در نهایت کار آبیاری را انجام دهید تا بافت کود سریعتر تجزیه شود.
همان طور که متوجه شدید نحوه استفاده از کود کامل به روش چال کود خیلی راحت است و هر کسی میتواند به سادگی آن را انجام دهد. بنابراین اگر میخواهید در فصلهای سرد سال ریشه درختانتان دچار خشکی یا یخزدگی نشوند و همچنین کود دچار آبشویی نشود، بهتر است سالی 1 بار هم که شده از این روش بهره بگیرید.
کوددهی به صورت آبیاری
کوددهی به روش آبیاری در مقایسه با سایر روشها، از ماندگاری کمتری برخوردار است اما به دلیل جذب سریعی که دارد، اثرات مطلوب را در مدت زمانی کوتاهتر از خود نشان میدهد. به همین علت بیشتر کشاورزان برای تغذیه کردن محصولات زراعی خود از این روش بهره میگیرند. شما نیز اگر میخواهید باردهی گیاهان خود را چند برابر کنید، بهتر است قبل از گلدهی گیاه هنگامی که قرار است میوه تشکیل شود حتما از این روش بهره بگیرید.
در این روش باید ابتدا کود کامل را با مقدار مناسبی آب تصفیه شده مخلوط کنید و سپس زمینتان را آبیاری کنید تا کود جذب ریشه گیاه شود. افرادی که از این روش بهره بگیرند، میتواند از آسیب رسیدن به ریشه گیاه جلوگیری نمایند و بافت خاک را نیز اصلاح نمایند.
کوددهی به صورت پخش سطحی یا رویه پاشی
نحوه استفاده از کود کامل به صورت پخش سطحی یا رویه پاشی نیز بسیار راحت است و میتوانید با کمک آن خیلی سریع کار تغذیه رسانی را انجام دهید. برای انجام این روش، کود کامل یا npk را باید به طور مساوی بر روی سطح زمین کشاورزی بپاشید و سپس آن را با خاک مخلوط نمایید.
پس از انجام این کار میتوانید آبیاری را هم انجام دهید تا نتیجه موردنظر سریعتر حاصل شود. این روش از کوددهی توسط ماشینهای کود پاش یا به صورت دستی قابل انجام است و شما میتوانید با استفاده از هر کدام از روشهای موجود که خواستید، زمین زراعی خود را تقویت نمایید. البته ناگفته نماند این روش از کوددهی برای قبل از کشت مناسب بوده و زمانی که گیاهان را میکارید نباید از آن بهره بگیرید زیرا ممکن است هنگام خاکورزی ریشه گیاه آسیب ببیند.
میزان مصرف کود کامل برای گیاهان
دقت داشته باشید به طور کلی نمیتوان یک مقدار مشخص و تعیین شده را برای گیاهان در نظر گرفت زیرا مصرف کود کامل به عوامل مختلفی همچون نیاز گیاه، عناصر موجود در خاک، شرایط آب و هوایی، نوع گیاه، فصل مورد نظر و… بستگی دارد.
به همین علت سعی کنید پیش از انجام کوددهی، ابتدا آزمون خاک یا برگ را انجام دهید تا کمبودهای موجود بهتر مشخص شوند و شما نیز بتوانید با در نظر گرفتن آنها و دستور العملهای مربوط به کود کامل، کار تغذیه رسانی را انجام دهید و نتایج شگفت انگیزی به دست آورید.
بیشتر بخوانید: نحوه صحیح بیل زدن
کوددهی را حتما در دورههای مختلف به صورت برنامه ریزی شده انجام دهید اما مواظب باشید در مصرف آن زیادهروی نکنید زیرا با انجام این کار ممکن است به گیاه آسیب وارد شود و تمام زحماتتان هدر برود. مصرف کم کود کامل نیز برای گیاهان مطلوب نبوده زیرا در این شرایط هم گیاه به خوبی املاح معدنی و مواد غذایی مورد نیاز خود را دریافت نمیکند.
دقت داشته باشید این که کدام نحوه استفاده از کود کامل برای محصولات شما مناسب است، به عوامل و شرایط مختلفی بستگی دارد اما به طور کلی میتوان گفت در بین روشهای ذکر شده، روش آبیاری برای محصولات زراعی و روش چال کود برای درختان میوه یا گیاهان دائمی بهترین گزینه ممکن هستند. در هر صورت هنگام بهرهگیری از این روشها بهتر است تمام اقدامات لازم را با احتیاط و دقت کافی انجام دهید تا شاهد نتایج عالیتری باشید.
بدون دیدگاه