برای آشنایی با کوددهی برای درختان هلو، روش های مختلف کوددهی و نحوه چالکود درخت هلو مطلبی آماده شده که در ادامه میخوانید.
چالکود چیست؟
کوددهی درختان و گیاهان در فصل پاییز و فصل زمستان از اهمیت زیادی برخوردار است. درختان عموما بعد از پایان فصل رشد و برداشت و در فصول سرد نیاز به استراحت دارند. همچنین در این زمان استراحت باید مواد مغذی جهبت تقویت دریافت کنند تا با آغاز فصل بهار بتوانند دوباره رشد کرده و محصول تولید کنند. بنابراین کوددهی در فصل خواب درختان از مراقبت های مهم محسوب میشود و نباید نادیده گرفته شود.
به کودهای مختلف اعم از آلی و شیمیایی که در عمق خاک از آن ها استفاده میشود چالکود میگویند. چچالکود بیشتر برای درختان مثمر مثل درختان میوه کاربرد دارد و در محصولات زراعی به کودی که با این روش به کار برده میشود کود پیش کشت میگویند. یعنی قبل از کاشت خاک را با این کودها تقویت میکنند تا بستری مناسب برای رشد شود.
بیشتر بخوانید: کود 36 12 12 برای درخت سیب
در چالکود باید تا جای ممکن همه عناصر و مواد مغذی مورد نیاز درخت یا گیاهان گنجانده شوند. میزان این عناصر در چالکود کم تر از مقدارهایی است که در فصل فعالیت گیاه استفاده میشود. میران عناصر در چالکود باید معین باشد.
روش های استفاده از چالکود
از چالکودها به دو روش مختلف استفاده میکنند. اولین روش ترکسب دستی کودها با هم و دوین روش استفاده از کودهای آماده شرکتی است که عناصر مورد نیاز گیاه را به صورت گرانوله آماده کرده اند. هر کدام از روش ها در شرایط خاص بهترین روش هستند اما به دلیل این که اغلب کشاورزان بدون توجه یه کمبودهای خاک اقدام به استفاده از چالکودها میکنند، چالکود آماده و فرموله شده انتخاب بهتری است. این کودها حاوی سه عنصر اصلی درشت مغذی یعنی فسفر،پتاسیم و نیتروژن هستند همچنین مقادیری از عناصر ریزمغذی مثل آهن، بور، روی و و منیزیم را دارند به همراه درصدی از عنصر گوگرد و مواد آلی . تناسب رعایت شده در این کودها باعث میشود تا گیاه از همه عناصر مهم بهره ببرد و نیازش تامین شود.
در ترکیب دستی تولید چالکود کشاورز با بررسی عناصر موجود درخاک و کمبودهای آن اقدام به تهیه ترکیب چالکود میکند. برای این ترکسب میتوان از نیترات ها مثل آمونیوم نیترات و پتاسیم نیترات، سولفات ها شامل سولفات پتاسیم و سولفات آهن و فسفات هایی مثل سوپر فسفات استفاده کرد. میزان هر کدام از این کودها باید متناسب با سایر کودها و با توجه به کمبودهای خاک درنظر گرفته شود. در ترکیبات چالکود دستی معمولا میزان نیتروژن کم و پتاسیم و فسفر به مقدار بیشتری قرار داده میشود.
میزان مصرف چالکودها
مقدار مصرف در چالکود دستی باید طبق نتایج آزمون خاک باشد. در این روش گاهی بعضی ازعناصر به دلیل موجود بودن در خاک ازترکیب چالکود حذف میشوند. اما در مورد چالکودهای شرکتی میزان مصرف به همان اندازه باید باشد که روی بسته بندی درج شده است.
نکات مهم استفاده از چالکود
برای استفاده از چالکود باید نوع درختان را در نظر گرفت. به طور مثال درختانی که میوه هسته دار دارند نسبت به میوه های دانه دار به کود بیشتری نیاز دارند .
سن درختان هم فاکتور مهمی در استفاده از چالکود است. در درختان مسن تر میزان استفاده از چالکود بیشتر است.
نوع خاک و میزان عناصر موجود در آن هم در استفاده از چالکود موثر است. اگر خاک حاصلخیز بوده و عناصر بیشتری داشته باشد قطعا کود کم تری نیاز دارد.
نحوه چالکود درخت هلو
درخت هلو به شکل درختچه هایی کوتاه رشد میکند که باردهی بالایی دارند. برگ های این درختان سبزرنگ و باریک به همراه نوک تیز هستند. گل های درخت هلو به رنگ های صورتی و قرمز و همچنین ارغوانی هم دیده میشود و در فصل گلدهی ظاهر زیبایی را برای درخت به وجود میآورند. درخت هلو خود بارور بوده و به گرده افشانی نیاز ندارد.
میوه هلو بسیار گوشتی و آبدار است و پوستی پرزدار دارد. داخل میوه هسته ای سفت و سخت دارد که خوراکی نبوده و مصرفی ندارد. میوه هلو از نظر نوع و شکل هسته به دو نوع تقسیم میشود که یک نوع دارای هسته کاملا چسبیده به گوشت است و دیکری هسته جدا دارد. از میوه هلو برای تازه خوری و به منظور تهیه نوشیدنی، شربت و لواشک استفاده میکنند. این میوه خاصیت فراوانی داشته و دارای انواع و ارقام مختلفی است.
درخت هلو برای ادامه رشد و تولید میوه به عناصر درشت و ریز مغذی مختلف نیاز دارد. کمبود این عناصر موجب بروز مشکل برای درخت میشود. برای جلوگیری از بروز این مشکلات تنظیم برنامه کوددهی مناسب توصیه میشود. چالکود روشی است که میتواند نیاز گیاه به عناصر مختلف را رفع کند. چالکود زمستانه راهکار مناسبی برای تقویت درخت هلو است. نحوه چالکود درخت هلو به نوع درخت و شرایط خاک بستگی دارد. بعد از بررسی وضعیت خاک کودهای مناسبی از نظر میزان عناصر انتخاب شود.
بیشتر بخوانید: کود پاییزه مرکبات
نحوه چالکود برای درخت هلو به این صورت است که مقدار مناسبی از کودهای حاوی نیتروژن، فسفر و پتاسیم باهم ترکیب شده و همراه مقدار کمی از عناصر مغذی برای گیاه استفاده میکنند.
چالکود درخت هلو باعث میشود تا درخت در زمان خواب زمسنانه از هر نظر تقویت شود تا با آغازفصل بهار دوباره بتواند محصول تولید کند.
بدون دیدگاه