طریقه کاشت گوجه فرنگی را با انتشار این پست میخواهیم برای شما علاقهمندان به کشاوزی بیان کنیم؛ از این رو پیشنهاد میکنیم که تا پایان مقاله ما را همراهی بفرمایید.
طریقه کاشت گوجه فرنگی و آشنایی با انواع آن
گوجه فرنگی با نام علمی Solanum lycopersicum میوهای سرخ رنگ و آبدار است که در اکثر مناطق دنیا کشت میشود. این گیاه رقمهای متفاوتی دارد که از نظر شکل، اندازه و طعم متفاوت میباشند. غالبا رنگ گوجه فرنگی قرمز است اما به رنگ های زرد، نارنجی، سبز، صورتی و بنفش نیز دیده میشود.
گوجه فرنگی از نظر درجه خلوص به دو دسته تقسیم میشود:
1- موروثی: این رقم از گوجه فرنگی به صورت خالص میباشد و مواد ژنتیکی برای چندین نسل، بدون زاد و ولد منتقل میگردد.
2- دورگه: این نوع از گوجه فرنگی نیز ترکیبی بین دو رقم دارد.
گوجه فرنگی نیز بر اساس شکل ظاهری به صورت زیر میباشد:
- کروی
- کبابی
- گیلاسی
- خمیری
چگونه میتوان بوتههای گوجه فرنگی را پرورش بدهیم؟
گوجه فرنگی به دلیل داشتن خاصیت فراوان جزء یکی از سبزیجات پرمصرف در دنیا به حساب میآید. همان طور که میدانید گوجه فرنگی از میوههای تابستانه است یعنی در فصل گرما بیشتر به بار مینشیند اما با کشت گلخانهای میتوان آن را در تمام طول سال تولید کرد. علاوه بر کشت گلخانهای و مزرعه ای میتوان گوجه فرنگی را در خانه نیز پرورش داد که روشی بسیار لذت بخش میباشد.
اگر خواهان کشت گوجه فرنگی در خانه هستید حتی نیازی به باغچه هم ندارید بلکه با فراهم نمودن چندین گلدان به راحتی میتوانید گوجه فرنگی سالم و خوش طعمی را تولید کنید. در ادامه این مقاله می-خواهیم به روش کاشت گوجه فرنگی بپردازیم.
مراحل و طریقه کاشت گوجه فرنگی
برای کاشت گوجه فرنگی چه در گلدان و یا چه در مزرعه میتوان مراحل زیر را طی نمود:
1- تهیه بذر
اولین قدم برای کاشت گوجه فرنگی، استفاده از بذر مناسب میباشد. برای این کار میتوانید بذرهای خشک شده را خریداری کنید و یا از نشاءهای رشد یافته استفاده نمایید. اگر هم میخواهید که تمام مرحله را خود انجام دهید میتوانید یک گوجه فرنگی سالم و رسیدهای را برش بزنید و دانههای آن را خارج نمایید. البته توجه کنید که گوجه فرنگی انتخابی، گیاه موروثی باشد که قابلیت گرده افشانی داشته باشد. در غیر این صورت نتایج باردهی جالب نخواهد بود.
بیشتر بخوانید: اسید هیومیک چیست؟
ارقام گوجه فرنگی به سه صورت زیر دیده میشوند:
- گوجه فرنگی با رشد انتهای محدود: از این گوجه فرنگی معمولا برای کشت در فضای آزاد استفاده میگردد چرا که دارای رشد پشتهای میباشد.
- گوجه فرنگی با رشد انتهای نیمه محدود: این رقم برای کشت گلخانهای در فصل پاییز مناسب است و از قابلیت رشد بالایی برخوردار میباشد.
- گوجه فرنگی با رشد انتهایی نامحدود: این نوع از رقم گوجه فرنگی برای کشت گلخانه مناسب میباشد و حالتی رونده دارد پس بایستی فضای زیادی را برای آن در نظر بگیرید. برای کشت گوجه فرنگی در خانه بهترین رقم استفاده از گوجه گیلاسی است که فضای کمتری را در بر میگیرد.
2- پر کردن گلدان از خاک
بعد از انتخاب بذر مناسب، حال میتوانید آن را در گلدان و یا سینی نشا بکارید. کافیست که سینی را از خاک پر کنید و سپس سوراخهایی به عمق نیم سانتیمتر در خاک ایجاد کنید و بذر را در داخل آن قراردهید و سپس روی آن را با خاک بپوشانید.
3- جوانه زدن گیاه گوجه فرنگی
بعد از این که بذر را با خاک پوشاندید آن را به نوبت آبیاری کنید و پلاستیکی بر روی آن بکشید. این امر موجب میگردد تا فرایند جوانه زنی سریعتر انجام بگیرد. بعد از این که بذر گوجه فرنگی شروع به جوانه زدن کرد میتوانید پلاستیک را بردارید. در این مرحله دمای مناسب موجب تسریع در فرایند جوانه زنی می-گردد. بهترین دما در مرحله جوانه زنی 21 تا 26 درجه سانتیگراد میباشد.
4- تامین نور مناسب
زمانی که بذرها را در خاک می گذارید سعی کنید که نور خورشید مستقیم به آن ها نتابد؛ اما بعد از جوانه زنی بهتر است که با نور خورشید در تماس باشند چرا که تاثیر مثبت بر روی رشد میگذارد. اگر نکات را به خوبی رعایت کرده باشید، بذرها بعد از 7 الی 10 روز سر از خاک بیرون میآورند.
5- انتقال جوانهها به گلدان و یا باغچه
بعد از این که جوانهها به خوبی رشد کردند و ریشه دادند و گیاه گوجه فرنگی توانست 2 ردیف برگ جدید تولید کند میتوانید به گلدانی بزرگتر و یا باغچه انتقال دهید.
بیشتر بخوانید: اسید هیومیک مایع
شرایط مناسب طریقه کاشت گوجه فرنگی
در قسمت قبل به مراحل و طریقه کاشت گوجه فرنگی اشاره کردیم، اما در این قسمت میخواهیم به شرایط و فاکتورهایی که در رشد بذر گوجه فرنگی تاثیر گذار هستند اشاره کنیم:
- نور: نور باعث رشد بهتر گیاه میگردد، معمولا بوته گوجه فرنگی روزانه به 6 الی 10 ساعت نور نیاز دارد.
- آبیاری: هر زمان که سطح گیاه خشک شد می توان شروع به آبیاری کرد.
- دما: بهترین دما برای گوجه فرنگی در روز 20 تا 25 و در شب 17 تا 19 درجه سانتیگراد میباشد.
- خاک: خاک گوجه فرنگی بایستی از املاح معدنی غنی باشد که میتوان برای این امر از کود حیوانی و یا کودهای شیمیایی نیز استفاده کرد. همچنین خاک نباید خیلی اسیدی باشد.
با تشکر از توجه شما آل کود
بدون دیدگاه