خیلی اوقات افراد علاقمند هستند تا گیاهان مورد استفاده خود را در خانه و باغچه خودشان پرورش دهند. شاید برای شما هم جذاب باشد که بدانید حتی زعفران را هم می توانید خودتان پرورش دهید تا هم نیاز خود را برطرف کنید هم بتوانید درآمدی نیز داشته باشید. در این مقاله به شما نحوه کاشت زعفران در منزل را آموزش میدهیم.
ویژگی های زعفران چیست؟
زعفران با طعم و عطر ویژه ای که دارد ادویه ی خاص و گران قیمتی محسوب میشود. این گیاه گرمسیری به خوبی با اقلیم کشور ایران سازگار است. زعفران در آب و هوای گرم و خشک تابستان و سرمای ملایم زمستانی رشد خوبی دارد. تکثیر زعفران با غده زیرزمینی (کروم) یا همان پیاز زعفران انجام میشود. این گیاه از جمله گیاهانی است که نیاز زیادی به آب ندارد و نسبتا مقاوم است
مشخصات ظاهری گیاه زعفران
زعفران گیاهی چند ساله و علفی است. ارتفاع آن حداکثر تا ۳۰ سانتی متر میرسد. برگ های بلند و به رنگ سبز تیره یا روشن دارد. از وسط برگ ها ساقه ای بلند رشد می کند که دو یا سه گل روی آن قرار دارد. گل ها بنفش رنگ و دارای شش گلبرگ هستند.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره کاشت زعفران
هر کدام از گل ها سه پرچم دارند و یک مادگی که انتهای آن کلاله ای سه شاخه با رنگ قرمز است. این قسمت همان بخش مورد استفاده است که با نام زعفران می شناسیم و مزه آن به تلخی می زند.
کاشت زعفران
در گذشته کشاورزان بر این باور بودند که تنها در مناطق گرمسیر مثل استان خراسان, می توان زعفران را پرورش داد. اما امروزه حتی در مناطق سردسیر هم این امکان وجود دارد. روش های مختلف کاشت زعفران باعث شده است تا بتوان در خانه یا در باغچه ای کوچک هم زعفران را کشت کرد.
به طور کلی زعفران با دو روش سنتی و مدرن کاشته میشود. در کنار آن کاشت زعفران در گلدان هم انجام میشود.
زمبن و خاک مناسب اولین قدم در آغاز کاشت زعفران زا روش قدیمی و سنتی است. به عقیده ی عده ای از کارشناسان، در زمین مورد نظر نباید قبلا زعفران کشت شده باشد. خاک مناسب کشت زعفران ترکیبی از شن و رس است. این خاک نفوذپذیری خوبی دارد. پی اچ مناسب خاک برای گلدهی زعفران بین ۷ تا ۹ است. آب و خاکی که در کشت زعفران استفاده میشود نباید شور باشد. زمین باید به اندازه کافی نور خورشید دریافت کند.
قبل از آغاز عملیات کاشتن زعفران خاک زمین را با کود حیوانی مخلوط می کنند و شخم می زنند. بعد از آن پیازهای زعفران را در خاک قرار داده و میکارند.
کاشت زعفران در گلخانه روش مدرنی است. در این روش خاک استفاده نمیشود و زعفران در شرایط خاصی توسط آب و هوا پرورش می یابد. از مزیت های این روش راندمان بیشتر محصول و بهینه بودن آن است.
کاشت زعفران در منزل
برای علاقمندان به کشت خانگی محصولات کشاورزی, پرورش زعفران بسیار جذاب است. محصول به دست آمده با این روش تا حدودی پاسخ نیاز مصرفی خودتان خواهد بود. اما اگر در مقیاس بزرگ تر انجام شود میتوانید از آن کسب درآمد کنید. اگر همه شرایط لازم را رعایت کنید می توانید محصول خوبی را به دست بیاورید. در ادامه مراحل مختلف آموزش کاشت زعفران در منزل را توضیح میدهیم.
در اولین اقدام باید پیاز زعفران تهیه کنید. این پیاز باید با کیفیت و سالم و تازه باشد. پیاز را میتوانید به صورت آنلاین و یا از مراکز فروش بذر گیاهان بخرید. مرحله ی بعدی فراهم کردن محل مناسب برای کاشت است. این محل میتواند باغچه ی منزل شما و یا یک گلدان مناسب باشد. خاک این محل باید خشک باشد و همچنین دسترسی به نور خورشید هم داشته باشد. اگر از گلدان استفاده میکنید ترجیحا سفالی به همراه زهکش باشد. خاک را زیر و رو کنید و آن را با کود حیوانی پوسیده مخلوط کنید. این کوددهی باعث حفظ پیاز در طول زمستان میشود.
برای کاشت پیاز باید زمان مناسبی را انتخاب کنید. با توجه به آب و هوا وشرایط منطقه خود بهترین زمان را در نظر بگیرید و اقدام به کاشت کنید. خرداد ماه معمولا زمان مناسبی است.
پیازها را به شکل ردیفی و با رعایت فاصله ۷ سانتی متری بین شان بکارید. هر ده عدد پیاز را در عمق ده سانتی متری کاشته و روی آن ها را با ده سانتی متر خاک بپوشانید. باید از پیازها در برابر حشرات و آفت ها مراقبت کنید. اگر کاشت را در باغچه انجام داده اید مدام بررسی کنید تا پیاز ها مورد حمله آفت ها قرار نگرفته باشند.
بیشتر بخوانید: کود کلات آهن %7 تانسو
بعد از پایان کاشت باید تا مهر ماه صبر کنید و سپس اولین آبیاری پیازها را انجام دهید. با گذشت سه هفته بعد از آبیاری گلدهی شروع میشود. گل ها را باید با روش سنتی و با دست بچینید. کلاله های قرمز رنگ را جدا کنید و خشک کنید.
نحوه کاشت زعفران در خانه با روش سنتی و معمول کشاورزان تفاوتی نمی کند و به همان مراقبت ها نیاز دارد.
بدون دیدگاه