کود برای زعفران

یکی از ملزومات پرورش و کاشت همه گیاهان و درختان کوددهی است. گیاه زعفران هم مثل دیگر گیاهان به کوددهی نیاز دارد. مصرف کود برای زعفران باعث افزایش میزان برداشت محصول و کیفیت زعفران می‌شود. این مطلب درباره چگونگی استفاده از کود برای زعفران و تاثیرات آن است.

درباره گیاه زعفران

زعفران گیاهی چند ساله و از تیره زنبقیان است. این گیاه را از گیاهان مناطق گرمسیر می‌دانند زیرا برای رشد به تابستان گرم و زمستان ملایم نیازدارد. از زعفران در گذشته به عنوان ادویه و طعم دهنده غذا استفاده می‌کردند و بعضا به خواص دارویی آن هم پی برده و در درمان و پیشگیری بیماری ها از آن استفاده می‌کردند. امروزه هم از زعفران در صنایع غذایی و دارویی و نیز رنگ سازی و بهداشتی استفاده می‌شود. زعفران ایران در جهان بسیار معروف است و ایران بزرگ ترین تولید کننده این محصول است. صادرات این محصول سودآوری بالایی دارد. گیاه زعفران گیاه کم توقعی بوده و مصرف آب کمی دارد برای همین در سال های اخیر و به خاطر بحران کم آبی به این گیاه توجه ویژه ای شده است و کشاورزان زیادی در استان های مختلف به کاشت و پرورش زعفران روی آورده اند.

کود برای زعفرانکوددهی زعفران

پیاز زعفران یک بار کاشته می‌شود و پس از آن به مدت ۷ سال محصول می‌دهد. زعفران دو دوره خواب و بیداری دارد؛ دوره بیداری و فعالیت گیاه حدود ۵ ماه یا ۷ ماه است و از مهر تا اردیبهشت ماه طول می‌کشد. دوره خواب گیاه هم از از اوایل اردیبهشت تا مهرماه است.

بیشتر بخوانید: بهترین کود مناسب درخت گیلاس

گیاه زعفران در همه مراحل رشد به کود مناسب نیاز دارد. اگر در این مراحل مواد مغذی لازم را دریافت نکند، عملکرد گیاه افت کرده و در نتیجه محصول خوبی به دست نخواهد آمد. به طور مثال یک مزرعه زعفران که برای آن کوددهی انجام شده حدود ۲۰ کیلوگرم زعفران تولید کرده اما همین مزرعه قبل از کوددهی حدود ۵ کیلوگرم تولید داشته است.

قبل از تنظیم برنامه کوددهی برای زعفران، لازم است خاک تحت کشت به صورت کامل بررسی شود تا کمبودهای آن تشخیص داده شود. آنالیز خاک در آزمایشگاه انجام می‌شود و نشان می‌دهد در خاک چه عناصر و ترکیباتی وجود دارد و چه عناصری در آن دچار کمبود است. پس از آزمایش خاک کشاورز با نظر کارشناسان برنامه منظم کودی را تنظیم و سپس اجرا می‌کند.

کوددهی زعفران با دو نوع کود انجام می‌شود.

کود برای زعفرانکودهای حیوانی

کود حیوانی مناسب برای مزرعه زعفران کود گاوی پوسیده است که چند سال از زمان آن گذشته باشد. این کود را در مرحله دوم شخم زدن زمین با خاک مخلوط می‌کنند و زمین را شخم می‌زنند. این کار باعث می‌شود تا خاک برای کاشت آماده و تقویت شود.

کودهای شیمیایی

کودهای شیمیایی انواع مختلفی دارند و برای رشد گیاهان بسیار ضروری هستند. قبل از استفاده از این کودها خاک باید آنالیز شود تا نوع کود شیمیایی مورد نظر مشخص شود. کودهای شیمیایی در مراحل مختلفی از دوره رشد زعفران استفاده می‌شوند. مقدار کود مصرفی و نحوه استفاده از آن در زمان مناسب تاثیر به سزایی در رشد زعفران و بازدهی بالای آن دارد.

مراحل کوددهی زعفران

کود دهی زعفران در حالت کلی در سه مرحله انجام می‌شود:

دراولین مرحله  که قبل از کاشت زعفران در زمین انجام می‌شود، بهترین کودی که می‌توان برای زعفران استفاده کرد، کودهای سولفات دار مثل سولفات پتاسیم و سوپر فسفات است. همچنین می‌توان از کود دامی پوسیده به منظور اصلاح خاک استفاده کرد و حدودا به مقدار ۵ الی  ۱۰ تن در هر هکتار به زمین اضافه کرده  و با خاک مخلوط شود.

دومین مرحله  کود دهی زعفران به همراه  آبیاری دوم انجام می‌شود که به آن کود زاج آب می‌گویند. دومین آبیاری بعد از برداشت گل های زعفران انجام می‌شود. این مرحله از کوددهی اهمیت زیادی بر روی بازدهی محصول دارد. کودهایی مثل NPK  برای استفاده مفید خواهند بود. از دلایل مهم کوددهی زاج آب بهبود عملکرد زمین و تقویت خاک برای کشت سال های آینده است.

کود برای زعفرانمرحله سوم کوددهی به روش محلول پاشی است. در ماه های اسفند و فروردین فعالیت ریشه های گیاه زعفران به پایین ترین حد می‌رسد. از طرفی برگ ها بیشترین رشد را کرده اند و حدود ۲۰ سانتی متر شده اند.  بنابراین بهتر است تا کود موردنیاز گیاه از طریق محلول پاشی برای آن فراهم شود. با این روش عناصر مغذی از طریق برگ ها جذب گیاه می‌شوند. کودهایی که در این مرحله استفاده می‌شوند شامل کودهای هیومیک اسید و کودهای ۲۰ ۲۰ ۲۰ هستند که نیاز گیاه به فسفر، پتاسیم و نیتروژن را تامین می‌کنند.

بیشتر بخوانید: برنامه کوددهی درخت پسته

از مزایای محلول پاشی برای زعفران ها، وزن گرفتن پیازها است. پیازها برای این که گلدهی داشته باشند باید تا آغاز فصل رویشی وزنی در حدود ۸ گرم داشته باشند.

در مناطق سردسیری که در زمستان‌ بارش برف اتفاق می افتد محلول پاشی اهمیت زیادی دارد. هنگامی که برف روی زمین باشد  کوددهی زاج آب قابل انجام نیست. بنابراین باید کوددهی با روش محلول پاشی انجام شود.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]