همه چیز در رابطه با جو و کشت آن

جو نوعی گیاه از روزگاران قدیم بوده که در دسته غلات به حساب آمده و از گیاهان 1ساله دردسته (گندمیان) به شمار می رود. لازم است بدانید اولین غلاتی که توسط بشر کشت شد، همین گیاه جو است. ناگفته نماند که در سطح جهان حدود 70درصد از تولید جو به عنوان علوفه جانوران مورد استفاده قرار می گیرد . در این مقاله می خواهیم همه چیز در رابطه با جو و کشت آن که گیاهی با میزان مصرف بالا است را بدانیم.

آشنایی با گیاه جو

گیاه جو درحالی که حدود 30 درصد آن بله تنها حدود 30 درصد آن به عنوان ماده قابل تخمیر برای آبجو و برخی نوشیدنی های مقطر و … استفاده می شود. از نظر مقدار تولید در سال 2017 جو در رتبه چهارم در میان سایر غلات قرار گرفته است . یک موضوع جالبی که در مورد گیاه جو وجود داره خاستگاه این گیاه ارزشمند است که هنوز ناشناخته مانده؛ اما اکثر محققان این گیاه رو در کوه های زاگرس در غرب ایران ،آناتولی جنوبی و فلسطین رويت کردند.

در رابطه با سازگاری این گیاه بخواهیم صحبت کنیم که یکی از موارد مهم برای کشت موثر آن است، این گیاه یکی از سازگارترین نوع غلات بوده که می تواند حتی در شرایط آب و هوایی  مساعد در خاک های حاصلخیزی که توانایی جذب آب فراوان داشته باشند تولید شود. از این نکته هم غافل نشیم که گیاه جو بیشتر در خاک هایی رشد و نمو پیدا میکنند که پی اچ آنها بین 7 تا 8 باشد.

این گیاه به لحاظ مقاومت نسبت به سرما از گندم در درجه پایین تری قرار می گیرد در نتیجه کشت آن در مناطق سردسیری ممکن است آن چنان  ثمره بخش نباشد.

همه چیز دررابطه با جو و کشت آن

جو هم مانند بسیاری دیگر از گیاهان رده گندمیان ، مراحل رشد مختلفی رو برای خود دارد که زمان  هر مرحله ممکن است تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار بگیرد به عنوان مثال: از مواردی که در رشد سریع و بهتر گیاه جو می توان یاد کرد، استفاده از خاک و البته کود مناسب است فقط یک نکته مهمی وجود داره و آن این است که نیاز های کودی گیاه جو دقیقا مثل گیاه گندم است. طوری که تولید جو به عنوان خوراک دام و طیور میزان کود مصرفی معمولا زیادتری را نسبت به کود مصرفی برای خود گیاه جو می طلبد.

این گیاه بسیار بسیار نسبت به بیماری های قارچی حساس بوده و آن را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. به عنوان مثال در سیاهک که یکی از مهم ترین این بیماری ها است ،توه ای از هاگ های سیاه رنگ جای محتویات دانه رو پر میکنند در نتیجه  این هاگ بیماری در سطح دانه و یا داخل خاک قرارگرفته و زمان شروع رشد بذر جوانه این هاگ هم جوانه زده و به گیاه جوان حمله ور خواهد شد.

بیشتر بخوانید: شرایط نگه داری از گیاه پیله آ

زمان کشت و برداشت گیاه جو

این گیاه ارزشمند معمولا زمانی برداشت میشه که رطوبت دانه ها بین 30تا 40  درصد برسد.

علت آن هم این است که در این میزان رطوبت دانه ها چاق تر هستند و از آنجایی که میزان رطوبت برای انبار کردن دانه ها بسیار بالاست لذا باید به شیوه های مصنوعی دانه ها رو خشک کرد تا از گرم شدن و فاسد شدن آنها جلوگیری شود.

در رابطه با کشت این گیاه هم همان طور که گفته شد بیشتر در مناطق سرد کشور عزیزمان ایران روییده و می توان از اول مهرماه لغایت 25 مهرماه قبل از اولین بارندگی آن را کشت کرد میزان بذر برای کشت  بر اساس تعداد 400 الی 450 عدد دانه در متر مربع  بر اساس وزن هزار دانه در ارقام جو (حدود 180 الی 200 کیلوگرم در هکتار) توصیه شده. در رابطه با عمق کاشت این دانه هاهم باید گفت عمق کشت جو به عواملی چون ویژگی های رقم ازنظر اندازه، مقدار پروتیین دانه و… اشاره کرد. ولی به طور کلی عمق مناسب برای کاشت این دانه های سودمند 4الی 5 سانتی متر و فاصله ردیف ها هم 12تا 15 سانتی متر در نظر گرفته شده است.

همه چیز دررابطه با جو و کشت آنآبیاری و تقویت گیاه جو

اگر بخواهید همه چیز در رابطه با جو و کشت آن را بدانید، باید گفت که یکی دیگر از موضوعات مهم در مورد گیاه جو، مقدار آب لازم برای جو پاییزه و جو بهاره است که می توان گفت آب لازم برای جو پاییزه مسلما خیلی بیشتر از جو بهاره است و از کاشت تا برداشت این گیاه حدود 4الی 7 هزار متر مکعب درهکتار است.

اگر بخوام موضوع رو بیشتر برای شما عزیزانم گسترش بدم جو بهاره 3مرحله وجو پاییزه 4 الی 5مرحله به آبیاری نیاز دارد. در زمان کاشت دانه های جو برای تولید جوانه ، خاک ما باید رطوبت کافی رو حتما داشته و بعد از آنکه هم جوانه ها از خاک خارج شدند آب کافی در اختیار این گیاه قرار بگیرد تا گیاه بتواند به رشد و نمو خودش ادامه ودانه های جدید رو تولید کند .

یک موضوع مهمی هم که باید به آن اشاره کرد این است که گیاه جو در ابتدای دوره رشد خود بسیار بسیار بیشتر از دوره های دیگر خود به آب احتیاج دارد. چرا که تامین رطوبت در اطراف ریشه یکی از عوامل مهم و پرهزینه است که گیاه جو با دریافت آب بیشتر آن را محیا می سازد.

یکی از مهم ترین عناصر غذایی برای این گیاه (ازت) است که تصیه شده به صورت سرک دو سوم آن را در پاییز در زمان کشت و یا در صورت اطمینان از بارندگی های بهاره، یک سوم آن را در اواخر اسفندماه  و اوایل بهار به صورت سرک مصرف شود.

همه چیز دررابطه با جو و کشت آن

یکی از موضوعات مهم در رابطه با کشت این گیاه این است که بدانید فسفر زیادی برای جو خود فراهم کنید چرا که میزان نیاز جو به فسفر خیلی بیشتر از سایر غلات چون (گندم و …)است.

همان طورکه احتمالا به خاطر دارید فسفر در رشد ، نمو و تشکیل پروتیین و … ونمو ریشه و زودرسی گیاه  اهمیت فوق العاده زیادی دارد و همواره توصیه شده که کودهای فسفردار را در پاییز قبل از کاشت و یا همزمان با کاشت استفاده کنیم.

بیشتر بخوانید: تاثیر کود شوک 10X بر روی حسن یوسف

براشت گیاه جو

موضوع پایانی که می توان از آن یاد کرد مرحله آخر پروسه جوداری(جوسازی) یعنی برداشت محصول موثر است.

این گیاه باید زمانی برداشت شود که اندام های مختلف گیاه به خصوص دانه ها که مهم ترین بخش آن رو تشکیل می دهند کاملا رسیده باشند  و کامل از حالت شیری خودشون خارج و تقریبا سفت و سخت شده باشند. همچنین باید دقت کنید که رنگ برگ ها و سنبله ها کاملا زرد شده باشد و قبل از آنکه سنبله ها کاملا خشک شوند نسبت به برداشت این محصول اقدام کنید.

سخن پایانی

در این مقاله به همه چیز در رابطه با جو و کشت آن پرداختیم و دانستیم که این گیاه 70 درصد از علوفه جانوران در سطح جهان را تامین می کند، از این رو از اهمیت بالایی برخوردار است و می تواند سود مناسبی را برای کسی که به فکر کشت این گیاه است، به همراه داشته باشد.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]