برای داشتن درختان هلوی پربار و محصول با کیفیت لازم است تا درمورد نیازهای مختلف این درختان به اندازه کافی اطلاعات داشت تا در صورت وجود کمبود برای رفع آن اقدام شود. در مطلب پیش رو به بررسی کمبودهای درخت هلو و راه های برطرف کردن این کمبودها پرداخته شده است.
مشخصات درخت هلو
درختان هلو به شکل درختچه هایی کوچک رشد میکنند که میزان باردهی بالایی دارند. برگ های این درخت سبزرنگ و باریک با نوک تیزاست. گل های درخت هلو به رنگ های صورتی و قرمز و گاهی ارغوانی دیده میشود و در فصل گلدهی ظاهر بسیار زیبایی برای درخت به وجود میآورد. درخت هلو خودبارور است و به گرده افشانی نیازی ندارد.
میوه درخت هلو بسیار گوشتی و آبدار است که پوست پرزدار دارد. داخل میوه هسته ای سفت و سخت وجود دارد که به عنوان خوراکی مصرفی ندارد. هلو از نظر نوع هسته به دو نوع تقسیم میشود که در یک نوع هسته کاملا به گوشت چسبیده و در نوع دیگر هسته جدا است. از میوه هلو علاوه بر تازه خوری به منظور تهیه نوشیدنی، شربت و لواشک هم استفاده میشود. این میوه خاصیت فراوانی دارد و دارای انواع بسیار مختلفی است. در بین میوه هایی با این ویژگی ها، هلو و شلیل شباهت بسیار زیادی به هم دارند و اغلب اشتباه گرفته میشوند.
بیشتر بخوانید: کود مخصوص برای درخت آلو
رشد و پرورش درخت هلو
برای تبدیل شکوفه های هلو به میوه حدود ۳ تا ۴ ماه زمان لازم است. این مدت زمان در ارقام مختلف هلو ممکن است متفاوت باشد و گاهی ان را تا ۶ ماه هم برآورد کرده اند. شاخه درخت هلو شامل سه نوع است، ساده، مرکب و کاذب.
روی شاخه های ساده جوانه های رویشی میرویند و روی شاخه های مرکب جوانه های زایشی و رویشی هر دو وجود دارد و شاخه های کاذب آن دسته از شاخه ها هستند که جوانه های غیر بارور دارند.
درختان هلو برای رشد کافی به شرایطی نیاز دارند که فراهم کردن آن ها برای درخت ضرورت دارد.
خاک مناسب: خاک های سنگین و یا خاک های بدون زهکشی برای این درختان مناسب نیستند. همچنین خاک های آهکی و خاک با اسیدیته بالا و پایین امکان رشد درخت را میگیرند. خاک های سبک مثل خاک لومی و شنی که نفوذپذیری بالایی دارند برای رشد درخت هلو بستری مناسب است.
آبیاری: میوه هلو ازمیوه های آبدار است بنابراین میتوان گفت نیازآبی این درختان بالاست. به ویژه در زمان تشکیل میوه ها آبیاری مناسب اهنیت ویژه ای دارد و باعث کیفیت بالای میوه ها میشود. اما غرقابی کردن درخت کار درستی نیست و ریشه های درخت را پوسیده کرده و از بین میبرد. پس ابیاری باید اصولی و ژطبق برنامه ریزی انجام شود.
هرس کردن: هرس درختان هلو را به منظور فرم دهی، تقویت شاخه ها و جوانسازی درختان انجام میدهند. این هرس در چند مرحله انجام میشود و برای حذف شاخه های اضافی و خشکیده راه مپثری است.
کپددهی: درخت هلو باردهی بالایی دارد و در هر بار برداشت میوه زیادی تولید میکند. بنابراین به مواد مغذی زیادی نیاز دارد. فراهم کردن این ترکیبات مغذی مرحله ای مهم در پرورش درخت هلو است. کوددهی باید با شناخت کامل از نیازهای درخت و کمبودهای آن انجام شود در غیر این صورت برای درخت فایده ای نخواهند داشت.
کمبودهای درخت هلو
توجه به نیازهای درختان و بررسی منظم علایم ظاهری درخت کمک میکند به موقع از کمبودهای درخت هلو آگاه شوید. اولین قدم برای نتشخیص میزان عناصر موجود در خاک که گیاه به آن ها نیاز زیادی دارد، بررسی و آزمایش خاک است. آزمون خاک تحت کشت درخت هلو اطلاعات کاملی از مقدار عناصر موجود در خاک میدهد و باعث میشود تا کمبودهای درخت هلو به موقع تشخیص داده و رفع شود و روی میزان باردهی درخت و کیفیت میوه تاثیری نگذارد.
درختان هلو برای گذراندن مراحل رشد و تولید میوه به عناصر ماکرو و هم عناصر ریزمغذی نیاز دارند. کمبود هر کدام از این عناصر باعث بروز مشکلاتی برای درخت میشود.
نیتروژن یکی از عناصر مهم در زندگی و حیات درختان و گیاهان است. کمبود این عنصر موجب میشود تا رشد رویشی و زایشی درخت به شدت کاهش پیدا کند و علت آن کاهش شدید فتوسنتز است که تحت تاثیر نیتروژن انجام میشود.
کمبود عنصر پتاسیم که به عنوان عنصر کیفیت نام برده میشود برای درخت هلو مشکلاتی ازقبیل کاهش کیفیت میوه، کاهش مقاومت ریشه و دیگر اندام های درخت در برابر تنش های محیط میشود. پتاسیم عنصری است که کمبود آن از روی ظاهر میوه درخت به سادگی قابل تشخیص است. پتاسیم باعث میشود تا میوه هلو رنگ و طعم بهتری بگیرد و همچنین وزن و درشتی میوه هم بیشتر میشود.
بیشتر بخوانید: کود پتاس بالا برای درخت نارنج
از نظر عناصر ریز مغذی هم اگر کمبودی وجود داشته باشد به شکل علائمی ظاهری روی اندام های درخت به ویژه برگ ها ظاهر میشود. تغییر رنگ برگ ها و رنگ پریدگی ان ها، ایجاد لکه روی برگ ها و همچنین خمیدگی و پیچ خوردگی آن ها نشان دهنده کمبود این عناصر در خاک هستند.
کمبودهای درخت هلو با کوددهی مناسب و به موقع رفع خواهند شد. کودهای کاملی مثل کود NPK که دارای سه عنصر اصلی هستند برای تقویت درختان هلو انتخاب مناسبی است.
به کارگیری منظم این کودها با تامین نیازهای گیاه در نهایت باعث میشود تا میزان برداشت محصول با کیفیت به اندازه مطلوبی برسد.
بدون دیدگاه