مقابله با نماتد خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای

نماتدهای انگلی گیاهی، یکی از بیماری‎‌های گسترش یافته در گلخانه‏های خیار و گوجه فرنگی است. آن‎ها تقریباً با هر محصول مهم کشاورزی مرتبط هستند و محدودیت قابل توجهی بر امنیت غذایی جهانی نشان می‎‌دهند. محدودیت در استفاده از آفت کش‎های شیمیایی، باعث افزایش علاقه به مطالعات در مورد روش‎‌های جایگزین کنترل نماتد شده است. از جمله این راهبردهای مدیریت نماتد غیر شیمیایی، شناسایی و اجرای مقاومت میزبان است. علاوه بر این، ژن‎‌های نماتد درگیر در این محصولات، نشان دهنده اهداف کلیدی برای کنترل بیماری های مرتبط با محصولات گلخانه ای است. در اینجا به منظور آشنایی بیشتر با این سبک، لازم است بدانیم مقابله با نماتد خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای چگونه است و شامل چه مواردی است؟

نکات حائز اهمیت در بررسی مقابله با نماتد خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای

خیار و گوجه فرنگی جزو محصولات پرمصرفی هستند که در خانواده کدوها پرورش داده می‎‌شوند. خیار در سراسر جهان به دلیل منبع خوب ویتامین‎‌ها، مواد معدنی، فیبر و … رشد می‎کند. اگرچه محصولات تحت شرایط حفاظت شده خاصی رشد می‎‌کنند، اما آن ها حتی در شرایط حفاظت شده هم، نیاز به مراقبت بیشتری دارند. افزایش مشکلات گلخانه ای و آفات و بیماری‎‌های ناشی از خاک از جمله نماتد خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای منجر به در دسترس بودن شرایط ایده آل برای رشد و تکثیر این آفات می‌‎شود.

نماتدهای انگلی گیاهی، به عنوان عوامل بیماری زای اصلی کشاورزی شناخته شده اند و به گیاهان حمله کرده و باعث از بین رفتن محصول در سراسر جهان می‎‌شوند. نماتد ریشه، مخرب ترین نماتد گیاهی-انگلی است که تحت شرایط خاص جهت رشد محصولات زراعی، تعدادی از آفات و بیماری‎‌ها از جمله نماتدها را مورد حمله قرار می‎دهد که این امر موجب می‌‎شود محصولات به راحتی و به دور از هر گونه بیماری رشد کنند.

مقابله با نماتد خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای
مقابله با نماتد خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای

مراحل تکامل نماتد گیاهی-انگلی

در طول میلیون‎ها سال، ارتباط گیاهان و نماتدها منجر به تکامل نماتد گیاهی-انگلی شده است. پاتوژن‎‌های گسترده توزیع شده در گیاهان آوندی، تلفات عظیمی در عملکرد نماتدها از جمله، نماتد خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای ایجاد کرده است. رابطه پیچیده بین نماتد انگلی و محصولات گیاهی وجود دارد. نماتدهای فیتو انگلی استراتژی‌‎هایی را برای سرکوب پاسخ‎‌های ایمنی میزبان برای ایجاد مکان‎‌های تغذیه ایجاد کرده‌اند.

به نوبه خود، گیاهان، مولکول‎‌ های خاصی برای تشخیص عوامل بیماری زا ایجاد کرده اند که نشان دهنده فعال شدن پاسخ‌‎ های ایمنی است. کاهش استفاده از آفت کش‌‎های شیمیایی، توجه زیادی را به تحقیقات در زمینه روش های جایگزین کنترل نماتد جلب کرده است. یک استراتژی موثر برای مدیریت مقابله با نماتد خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای، شامل استفاده و اجرای ارقام مقاوم به نماتد در برنامه‎‌های اصلاح نباتات است. در حال حاضر، تجزیه و تحلیل توالی ژنتیکی به طور گسترده ای در شناسایی اجزای مولکولی انگل نماتد مورد استفاده قرار می‎‌گیرد و همچنین برای تشخیص ژنوتیپ‎‌های گیاهی مقاوم به نماتد و حساس استفاده می‌ ‎شود. این تجزیه و تحلیل‌ های مفصل به درک کلی ما از ماهیت پویا و پیچیده فعل و انفعالات گیاهی نماتد کمک کرده است.

بیشتر بخوانید:‌ کاشت فلفل سبز

بررسی مورفولوژی مقابله با نماتد خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای

نماتدها گروهی از موجودات جذاب و بیولوژیکی متنوع هستند. توانایی آنها برای سازگاری با طیف گسترده ای از زیستگاه‎‌ها از جمله؛ دریایی، خاکی و آبی، مزیت تکاملی را برای طول عمر گونه‎‌ها فراهم می‏‌کند. معمولاً اندازه آنها از 0.2 میلی متر تا بیش از 6 متر متغیر است. ساختار بدنه نماتد نسبتاً ساده است و به صورت ناهموار، استوانه ای و کشیده مشخص می‎ شود. اساساً طرح بدن آن‎ها شامل، لوله داخلی یا مجرای گوارشی، شامل یک دستگاه گوارش و غدد جنسی است که توسط یک لوله خارجی احاطه شده است. دیواره بدن شامل مجموعه ای از ماهیچه ‎های طولی پشتی و شکمی متصل به هیپودرم است. این ماهیچه‎‌ها توسط اعصاب پشتی و شکمی فعال می‌‎شوند و انقباضات آنها باعث حرکت در امواج سینوسی می‎‌شود. در نماتد خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای، یک ساختار عفونی اولیه به نام استایلت در انتهای قدامی نماتد قرار دارد و پس از آن یک ناحیه مری وجود دارد که ساختار اولیه نماتد را تشکیل می‎دهد.

  • تأثیر نماتدهای انگلی گیاهی بر محصولات زراعی

همان طور که می‎دانید، بیش از 4100 گونه نماتد انگلی گیاهی شناسایی شده است. در مجموع، آنها تخمین می‎زنند که سالانه بین 80 تا 118 میلیارد دلار خسارت به محصولات گیاهی و زارعی وارد می‎‌کنند. آن ها از نظر اقتصادی مهم ترین گونه‎‌هایی هستند که مستقیماً ریشه‎‌های گیاهان و محصولات تولیدی را هدف قرار داده و از جذب آب و مواد مغذی جلوگیری می ‎‌کنند که منجر به کاهش عملکرد محصولات زراعی، می‎‌شود. نماتدها در بیماری زایی گیاهان، بی مهرگان و قارچ ‎ها تاثیرگذار هستند و مهم‎ترین آفات کشاورزی محسوب می‎‌شوند.

نتیجه گیری:

از بین نماتدهای مهم انگلی گیاهی بالاخص نماتد خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای، موفق ترین گونه‎‌ها گروه‎‌های بی تحرک هستند که محل تغذیه دائمی را در میزبان گیاه ایجاد می‎‌کنند و در حالی که چرخه زندگی خود را تکمیل می‎ کنند، مواد مغذی موثر هم برای خود به دست می‎آورند. جالب اینجاست که با داشتن بیش از 4000 نماتد انگلی گیاهی، تنها مقدار کمی زیان اقتصادی در محصولات زراعی ایجاد می‎‌شود.
شرکت آل کود ارائه دهنده انواع کود های شیمیایی و کود های ارگانیک مانند کود هیومیک اسید ، کود مرغی ، کود جلبک دریایی و غیره در ایران است.

ٰبا تشکر از توجه شما آل کود

5/5 - (1 امتیاز)
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

1 دیدگاه

  • سلام .جای باغ انار که چند سال هست درخت هاش خشک شدن ، که امسال میخوام بعد از جمع اوری چوب ها و دراوردن ریشه های انار ، این زمین رو جهت کشت گوجه فرنگی کشت کنم،به نظر شما نماتد اذیت میکنه.
    البته چندسال هست این زمین ابیاری نشده.که الان به زور شخم و ابیاری میکنم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]