قلمه زدن گل های آپارتمانی

اگر خواهان این هستید که دارای گیاهانی زیبا و جوان در آپارتمان خود داشته باشید و در عین حال به دنبال راه حلی اقتصادی در مورد تکثیر گیاهان هستید، توصیه می‌شود از روش قلمه زنی که متداول‌ترین و اقتصادی‌ترین روش تکثیر گیاهان است، استفاده نمایید. در این مقاله، شما را با قلمه زدن گل های آپارتمانی، بیشتر آشنا می‌کنیم. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

تکثیر گیاهان آپارتمانی از طریق قلمه زنی

یکی از طرقی که می‌توان گیاهان آپارتمانی را تکثیر داد، استفاده از روش قلمه زنی است. بعضی از گیاهان که دارای ویژگی رشد سریع هستند، از این طریق سریع تکثیر می‌شوند. گیاهانی که با قرارگیری در یک لیوان آب سریع ریشه‌زایی می‌کنند، عبارتند از: برگ بیدی (ترادسکانتیا)، ایمپاتیسن و عشقه (پاپیتال)

 بعضی از گیاهان نیز که دیر ریشه زایی می‌کنند، از طریق هورمون‌های کمک به رشد ریشه، می‌توان آن‌ها را تکثیر نمود. قلمه از چهار قسمت اصلی گیاه مادر، ریشه، ساقه، برگ و جوانه برگ گرفته می‌شود.

قلمه زدن گل های آپارتمانیروش‌های تکثیر گیاهان آپارتمانی

روش‌های متعددی برای تکثیر گیاهان آپارتمانی وجود دارد، که به اختصار عبارتند از:

  • خواباندن
  •  پاجوش
  • گیاهچه
  • قلمه
  • تقسیم بوته
  • خواباندن هوایی
  • کاشت بذر
  • اسپورپاشی

ما در این مقاله، روش تکثیر گیاهان آپارتمانی از طریق قلمه زنی را توضیح می‌دهیم.

بیشتر بخوانید: نحوه صحیح بیل زدن

قلمه زنی گیاهان آپارتمانی از طریق ساقه

اکثر گیاهان آپارتمانی از طریق قلمه از قسمت ساقه به‌ راحتی قابل تکثیر هستند. ابتدا شاخه‌ای بی‌گل سالم و توانمند را انتخاب نمایید. بهترین زمان برای قلمه زنی گیاهان، بهار و تابستان است به غیر از گیاه فوکسیا و شمعدانی که اواخر فصل تابستان بهترین زمان برای تکثیر آنها است.

قلمه ساقه، به محض تهیه شدن در کمپوست فرو برده شود. به غیر از قلمه ساقه‌ی گیاه کاکتوس و گیاهان گوشتی، که باید چند روز در فضای آزاد قرار بگیرند تا خشک شوند. قلمه گیاهان بوته‌ای نیز بهتر است به صورت پاشنه دار تهیه شوند.

قلمه زنی گیاهان آپارتمانی از طریق برگ

برای تکثیر بعضی از گیاهانی که دارای ساقه نیستند و برگ‌های آن‌ها مستقیم از طوقه بالا می‌آید، از راه قلمه زنی از طریق برگ، تکثیر می‌شوند، که خود به سه روش انجام می‌شود.

بخشی از برگ

این روش برای تکثیر گیاهان مانند بگونیا، استرپتوکارپوس و سانسوریا استفاده می‌شود.

برگ کامل

گیاهانی گوشتی، مانند سدوم، اکوریا و کراسولا را از طریق قلمه زنی برگ کامل، تکثیر می‌دهند.

برگ کامل به‌همراه دمبرگ

از این روش، برای تکثیر گیاهانی همچون سنت پولیا، گلوکسینیا، پپرومباس برگ کوچک و بگونیا استفاده می‌شود.

قلمه زنی گیاهان آپارتمانی با ساقه‌های نی مانند

برخی از گیاهان آپارتمانی دارای ساقه‌های کلفت و راست مانندی هستند. برای تکثیر این نوع گیاهان از ساقه‌های نی مانند استفاده می‌شود. بهترین زمان قلمه این نوع گیاهان، هنگامی‌است که یک یا چند ساقه برگ‌های قسمت پایین خود را از دست داده باشند و زیبایی قبل خود را نداشته باشند.

برای انجام این روش، ابتدا ساقه بی‌برگ را به چند قطعه تقسیم نموده و قسمت پایین هر قلمه را یا به صورت افقی یا مستقیم در کمپوست قرار دهید. گیاهانی که از این طریق تکثیر می‌شوند عبارتند از: دراستا، دیفن باخیا و کوردیلین

قلمه زدن گل های آپارتمانیقلمه را چگونه ریشه دار کنیم

مشکل رایج قلمه زدن گل های آپارتمانی این است که زمانی‌که در کمپوست قرار می‌گیرند، رطوبت خود را از دست می‌دهد و وسیله‌ای ندارد که رطوبت کافی را از کمپوست دریافت کند. بنابراین قبل از این‌که قلمه دچار بی آبی شود و بمیرد، ریشه باید تشکیل شود. برای حل این مشکل از سه روش استفاده می‌شود:

بکارگیری کیسه ریشه دهنده

استفاده از این روش، حاصل نوآوری‌های اخیر در تکثیر گیاهان آپارتمانی است. در این روش، کمپوست متراکم شده و با کیسه پلی اتیلن ضخیم آب بندی می‌شود. این روش نسبت به روش گلدانی دو نوع مزیت دارد:

 کمپوست موجود در کیسه در مدت زمان بیشتری مرطوب باقی می‌ماند.

قلمه‌های ضعیف، با استفاده از لبه شکاف‌های کیسه به صورت ایستاده قرار می‌گیرند.

کیسه‌ها دارای 14 شکاف هستند و هر قلمه در یک شکاف قرار می‌گیرد. اگر بعد از چند ساعت قلمه‌ها پژمرده شوند، می‌توان کیسه و قلمه را داخل کیسه پلاستیکی دیگری قرار داد در کیسه دوم هوا دمیده می‌شود تا بزرگ شود و به قلمه‌‌ها آسیبی نرسد. درب کیسه را نیز می‌بندند.

 بکارگیری جعبه تکثیر

جعبه تکثیر وسیله‌ای مفید و کارآمد برای تکثیر گیاهان آپارتمانی است. این جعبه تشکیل شده است از یک سینی محکم که در آن کمپوست ریخته می‌شود. دارای سرپوش شفاف است که در آن دو دریچه کوچک برای تهویه هوا قرار داده شده است.

جعبه تکثیر دو نوع است:

 جعبه تکثیر که دمای هوای را تا 20 درجه سانتی گراد ثابت نگه می‌دارد و برای گیاهان ظریف مناسب است.

 جعبه تکثیر که فاقد دستگاه گرم کننده است و برای اکثر گیاهان قابل استفاده است.

روش تکثیر گلدانی در هفت مرحله

مرحله اول: در گلدانی سفالی یا پلاستیکی به قطر 15 سانتی‌متر که محیط آن استریل و دارای سوراخ زهکشی است، حدود 6 قلمه را می‌توان قرار داد. توجه شود که گلدان‌ها حاوی کود شیمیایی فراوانی نباشند.

مرحله دوم: گلدان‌ها را با کمپوست پر نمایید طوری‌که فاصله لبه گلدان با کمپوست فقط 15 سانتی‌متر باشد. قلمه‌ها را نزدیک به جدار گلدان در کمپوست فرو دهید. طوریکه قلمه در کمپوست محکم باشد. زیرا هوایی که ناشی از فاصله مابین قلمه و کمپوست است، برای گیاه بسیار مضر است. برخی از قلمه‌ها به شکل عمودی و بعضی با زاویه 45 درجه با کمپوست قرار داده می‌شوند. سپس آبیاری باید به صورت آرام انجام گیرد.

مرحله سوم: قلمه‌ها برای رشد باید در محیطی مرطوب باشند. در مناطق خشک از آنجاییکه ریشه‌ای نیست تا از آب محافظت کند، لذا برگ‌های درشت قلمه، چروک شده و در نهایت می‌ریزند. در مناطق خشک، بهتر است چند میله چوبی جهت حفظ رطوبت در گلدان قرار داده و آن‌را با کیسه نایلونی پوشانده و با یک کش به گلدان محکم کنید. کیسه پلاستیکی در مورد قلمه کاکتوس گیاهان گوشتی و شمعدانی مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

قلمه زدن گل های آپارتمانیمرحله چهارم: گلدان‌های حاوی قلمه را در محلی روشن و به دور از تابش نور مستقیم خورشید، در دمای 17 درجه سانتی گراد یا بیشتر قرار دهید.

مرحله پنجم: بعد از گذشت چند هفته، در نوک قلمه‌های ساقه و در قاعده قلمه‌های برگی، شاهد رشد جوانه‌های جدید هستید.

مرحله ششم: حال نوبت به تهیه گلدان جدید است. کمپوست را آب دهید و یکی یکی قلمه‌ها را با کمپوست اطراف ریشه‌شان به یک گلدان کوچک انتقال داده و آن‌را با کمپوست پر کنید. برای یک الی دو هفته گلدان‌های جدید را در سر جای گلدان قلمه‌ها بگذارید. کمپوست گلدان‌های جدید را به آرامی فشار دهید و آبیاری نمایید. بعد از طی این مدت زمان آن‌ها را به محل اصلی انتقال دهید.

مرحله هفتم:  قلمه‌های برگی، چند جوانه و ریشه‌های متعددی حاصل می‌کنند. به آرامی برگ را ببرید یعنی جوانه‌ها را از یکدیگر جدا نمایید و هر کدام که دارای ریشه است در گلدانی که با کمپوست فشرده شده، پر شده است قرار نموده و به آن آب دهید.

بیشتر بخوانید: بهترین کود برای درخت نارنگی

کلام آخر

روش‌های متعددی برای تکثیر گیاهان آپارتمانی وجود دارد. یکی از این روش‌ها قلمه زنی است. در  این مقاله در مورد روش قلمه زدن گل های آپارتمانی و ریشه دار کردن قلمه اشاراتی کردیم. بنابراین اگر می‌خواهید گیاهان جوان و نیرومندی در آپارتمان خود داشته باشید، حتما از روش قلمه زنی که آسان و از نظر اقتصادی به صرفه است استفاده نمایید.

به این مطلب امتیاز دهید!
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]