سولفات مس
سولفات مس چیست و چه کاربردهایی در کشاورزی دارد؟
جهت خرید سولفات مس از بالای همین صفحه با ما در ارتباط باشید.
سولفات مس یک ماده شیمیایی بسیار پرکاربرد است که در صنایع زیادی به کار گرفته می شود، فرمول شیمیایی سولفات مس CuSo4 است که به صورت کریستال های پنج آبه و حالت پودری یافت می شود. این ماده شیمیایی به رنگ آبی روشن یک یافت می شود از این جهت به آن گوهر آبی یا زاج کبود نیز گفته می شود. سولفات مس در صنایع مختلفی مانند کشاورزی، دامداری، پزشکی، صنعتی، نساجی و … کاربرد دارد. این ماده از واکنش ورقه های مس با سولفوریک اسید به دست می آید معمول ترین نوع آن سولفات مس پنج آبه می باشد که به راحتی در آب حل می شود.
آشنایی با کاربرد های سولفات مس
همانطور که در ابتدای مقاله نیز اشاره شد، این ماده معدنی و غیر آلی در صنعت، کشاورزی، شیمی، پزشکی، نساجی و غیره کاربردهای زیادی دارد.
از کاربرد سولفات مس در کشاورزی می توان به خاصیت ضد قارچی و ضد میکروبی بودن آن اشاره کرد، کود دهی ریشه درختان و گیاهان و بوته ها با استفاده از محلول سولفات مس سبب خواهد شد که ویروس های میکروبی و قارچی که باعث لکه برداشتن برگ ها، زنگ زدن آن ها و زخم شدن پوسته سیب می شود، جلوگیری کند.
همچنین سولفات مس در تشکیل کلروفیل برگ ها و افزایش سرعت فتوسنتز و کمک به تشکیل ویتامین A ، افزایش سرعت پروتئین سازی، انتقال مواد مغذی و کربوهیدرات ها به ساقه ها و برگ های گیاه و افزایش سرعت میوه دهی نقش دارد. این ماده به صورت کاتیون های دو بار مثبت جذب گیاهان میشود و نقش زیادی در فعالیت آنزیم ها و بیوسنتز گیاهان دارد، همینطور با ترشح هورمونی به نام اتیلن به زود رسیدن میوه ها کمک خواهد کرد.
همچنین از این ماده پر خاصیت در صنایع نساجی و دارویی نیز به کار گرفته می شود، به عنوان مثال از سولفات مس برای تولید رنگ آبی و سبز، تولید رنگ مو، رنگ کردن چرم ها، رنگرزی پارچه های نخی و ابریشمی، تولید سموم ضد قارچی و ضد باکتریایی، از بین بردن جلبک های موجود در استخر، حفاظت از چوب ها و تراورس ها در برابر خوردگی استفاده می شود.
افزایش مقاومت گیاهان و درختان با استفاده از این کود
این ماده معدنی علاوه بر این که یک قارچ کش و ویروس کش بسیار قوی می باشد، همچنین با افزایش ضخامت ساقه درختان و گیاهان از آنها در برابر انواع آفات و بیماریها جلوگیری خواهد کرد که امکان آسیب به تنه درختان و یا ساقه گیاهان و برگهای آنها را به حداقل خواهد رساند. اگر سولفات مس به همراه کود های حیوانی استفاده شود تاثیر آن چند برابر خواهد شد. پس نتیجه میگیریم که سولفات مس به عنوان یک جایگزین عالی به جای استفاده از سموم دفع آفات و قارچ ها می باشد. همچنین از قیمت ارزان نیز برخوردار است و علیرغم سموم دفع آفات ضرر های آنچنانی نیز برای انسان ها و میوه ها نخواهد داشت.
علائم کمبود سولفات مس در گیاهان و درختان چیست؟
علائم کمبود مس در برگهای جوان تر درختان و گیاهان نمایان خواهد شد، گیاهانی مانند یونجه، جو، گندم، پیاز، برنج، کاهو و انواع درختان میوه ها و مرکبات تحت تاثیر کمبود سولفات مس قرار خواهند گرفت و در مقابل گیاهانی مانند نخود، لوبیا، سیبزمینی و سویا کمترین حساسیت را نسبت به کمبود مس از خود نشان میدهند.
از علایم کمبود مس در گیاهان و برگ های درختان میتوان به پلاسیدگی و ریزش برگهای کوچک و انتهایی اشاره کرد. همچنین در غلات نیز با علائمی همچون مارپیچ شدن برگ ها، سوختگی نوک آنها، ظهور برگها به صورت سبز کمرنگ و عدم رشد کامل سنبله ها اشاره کرد.
از علائم کمبود مس در درختان مرکبات همچون پرتقال نارنگی نارنج و … میتوان به خشکی و ریزش جوانه ها، پلاسیدگی و ریزش برگهای کوچک تر و تجمع صمغ و شیره بر روی میوه ها اشاره کرد، حتی در برخی مواقع ترشحات صمغ بسیار بالا بوده و با ترکیدگی میوه ها رو به رو خواهیم شد.
علت کمبود سولفات مس در خاک چیست؟
تحقیقات دانشمندان نشان داده است بیش از ۲۵ درصد اراضی کشور با کمبود مواد معدنی از جمله مس رو به رو هستند، بنابراین برای جبران این کمبود باید از کودهای شیمیایی و طبیعی مناسبی استفاده کرد. اما اینکه چرا این مقدار از خاک کشور ما با کمبود مواد معدنی روبروست، دلایل مختلفی میتواند داشته باشد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم :
الف – زمین کشاورزی به دلیل کشت بیش از حد مواد معدنی خود را از دست می دهند بنابراین برای احیای دوباره آنها باید از انواع کودها استفاده نمود. پس قبل از اقدام به کاشت سبزی میوه و یا گیاهی نسبت به تست ph و درصد مواد معدنی موجود در آن اقدام کنید.
ب – وجود مقدار زیادی کلسیم و آهک در خاک و همچنین شنی بودن خاک، مانع از جذب تمامی مواد معدنی توسط ریشه گیاه خواهد شد، پس انتخاب زمین با خاک مناسب نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
ج – در برخی مواقع مواد معدنی مانند سولفات مس و سولفات روی در اعماق زمین وجود دارند و ریشه ی گیاهان قادر به جذب آن نخواهد بود، بنابراین توصیه میشود قبل از اقدام به کاشت حتماً شخم زدن زمین را به صورت اصولی و دقیق انجام دهید.
د- در برخی مواقع سرد بودن خاک نیز مانع از جذب مواد معدنی مانند پتاسیم می شود بنابراین یکی از شرایط رشد بهتر میوه ها و سبزیجات، معتدل بودن آب و هواست.
ه – بعضی از کشاورزان به دلیل عدم آگاهی و بی تجربگی ، اقدام به آبیاری پیدرپی گیاهان و درختان خود میکنند. جالب است بدانید که برخی از مواد معدنی مانند آهن، مس، کلسیم و منیزیم در حالت غرقابی بودن خاک جذب نخواهد شد بنابراین در آبدهی درختان و سبزیجات خود نیز دقت کافی را به خرج دهید.
و – همانطور که در بالا اشاره شد باید قبل از اقدام به کاشت، ph خاک مورد نظر را توسط کارشناسان مورد سنجش قرار داد. بالا بودن ph ، مواد معدنی مانند منگنز و روی و در صورت پایین بودن ph، مواد معدنی مانند کلسیم، آهن و مس جذب ریشه گیاه نخواهند شد .
ز – در برخی مواقع حضور بیش از حد یک ماده معدنی مانع از جذب این ماده معدنی دیگری می شود، به عنوان مثال وجود مقدار زیاد پتاسیم مانع جذب منیزیم می شود و یا وجود مقادیر زیادی عضو شد از جمع شدن مس توسط ریشه خاک جلوگیری می کند.
چگونه می توان از کمبود مس سولفات در خاک جلوگیری کرد؟
همانطور که اشاره شد، تست ph خاک و انتخاب بهترین زمین کشاورزی قبل از اقدام به کاشت، بهترین روش برای جلوگیری از کمبود مس سولفات در آن می باشد، اما مهندسان کشاورزی روش بهتر را ارائه نموده اند و آن استفاده از محلول مناسب سولفات روی میباشد، که به روش های پودری، اسپری و محلول در آب بر روی برگ های درختان و یا ریشه آن پاشیده می شود.
زمان مناسب کود دهی با سولفات مس و مقدار مناسب برای هر درخت
این کود شیمیایی نیست به دو روش پودری و محلول پاشی استفاده می شود زمان مناسب آن اوایل بهار و اواسط پاییز می باشد و به ازای هر درخت از ۲۰۰ گرم سولفات مس استفاده می شود و در هر هکتار زمین نیز مقدار آن نباید از ۲۰ کیلوگرم تجاوز کند.
دقت کنید که اگر مقداری کود دهی سولفات مس بیش از مقدار مجاز باشد، باعث مسمومیت و در نتیجه از بین رفتن درخت یا گیاه مورد نظر خواهد شد، پس بهتر است قبل از اقدام به کود دهی با کارشناسان کشاورزی در این زمینه مشورت کنید.
اگر قصد کاشت سبزی یا گیاهانی مانند یونجه ، کاهو، پیاز، یولاف گندم، جو و … را دارید باید قبل از اقدام به بذر پاشی نسبت به کود دهی زمین اقدام کنید بدین صورت که مقدار ۲۰ کیلو گرم سولفات مس را همراه با سایر کودهای مورد نیاز مانند سولفات روی ، سولفات پتاسیم ، اوره و فضولات حیوانی ترکیب نموده و حین شخم زدن، آنها را بر روی زمین بپاشید.
در مورد درختان نیز باید در دوره استراحت آنها اقدام به کود دهی کنید، اواخر پاییز و اوایل بهار بهترین دوره برای کود دهی ریشه درختان می باشد، برای این کار می توانید از شیوه کود دهی کانالی یا چالکودی استفاده کنید. بدین صورت که مقدار ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم از سولفات مس را با سایر کودهای مورد نیاز ترکیب نموده و به صورت چاله های کوچک در کنار تنه درخت پنهان کنید،ختمی که باید این چاله ها در قسمت سایه انداز درخت باشند تا به مرور زمان در اثر تابش نور خورشید خاصیت خود را از دست ندهند. بعدها با آبدهی زمین این کود ها در آب حل شده و به ریشه درخت نفوذ خواهد کرد.
چه زمانی از کود دهی به شیوه محلول پاشی استفاده کنیم؟
در برخی مواقع با گذشت چند روز از فصل بهار متوجه می شوید که برگهای جوان درخت یا گیاه شما بنا به دلایل نامعلومی دچار پژمردگی و پلاسیدگی شده ، این مورد به احتمال زیاد به دلیل کمبود سولفات مس در درخت خواهد بود. برای جلوگیری از پیشرفت این بیماری حتما باید اقدام به کود دهی درخت یا گیاه با استفاده از شیوه اسپری یا محلول پاشی نمود.
با توجه به اینکه سولفات مس محلول در آب به شدت اسیدی است و موجب سوختگی در برگها خواهد شد، بنابراین پیشنهاد می شود حتماً مقداری آهک نیز به محلول اضافه کنید و تحت نظر کارشناس اقدام به محلول پاشی بنمایید. همچنین در نظر داشته باشید که این کار را باید قبل از جوانه دادن گل ها انجام دهید چرا که سولفات مس برای گل ها و میوه ها به شدت مضر میباشد.
رعایت موارد ایمنی هنگام استفاده از کود
نه تنها در استفاده از کود سولفات مس بلکه هنگام استفاده از هرگونه کود شیمیایی باید موارد ایمنی را در نظر بگیرید چرا که این مواد به شدت سمی هستند و ممکن است به پوست و ریه های شما آسیب برساند، پس قبل از اقدام به شروع کار حتماً دستکش های پلاستیکی را در دستان خود کنید و از ماسک های صنعتی استفاده کنید. همچنین بهتر است از لباس کار استفاده کنید، تا لباس استفاده شده را به همراه خود به منزل منتقل نکنید.
مدت زمان اثر بخشی استفاده از کود سولفات مس
فارغ از این که شما از چه شکلی از این کود استفاده خواهید کرد، اثربخشی آن را در همان سال مشاهده خواهید کرد. یعنی پس از گذشته چند ماه و با میوه دادن درختان و رویش گیاهان متوجه خواهید شد که میوه ها نسبت به سال قبل مقاومت بیشتری از خود نشان می دهند و برگها و ساقه ها آن چنان دچار آفت و پوسیدگی نشده اند و سرسبزی و شادابی خود را حفظ نموده اند.
برای سفارش کود سولفات مس چکار باید بکنم؟
چنانچه که شما نیز مانند هر کشاورز دیگری احساس می کنید که برگان درختان شما، یا ساقه ها و برگهای جوان یونجه ها و سبزیجات شما بدون هیچ عاملی دچار پلاسیدگی و زنگ زدگی شده ، در حالی که مرتب به آنها آب می دهید، می توانید با کارشناسان سایت تماس بگیرید و از مشاوره کاملاً رایگان آنها برخوردار شوید.
پس از دریافت مشاوره و به دست آوردن مساحت زمین شما و یا تعداد درختان موجود در زمین، مقدار کود لازم برای شما ارسال خواهد شد، ضمن اینکه راهنمایی ها و دستورالعمل های لازم نیز به صورت کاملا رایگان در اختیار شما عزیزان قرار خواهد گرفت.
با توجه به نوسانات بازار از درج قیمت دقیق این کود معذوریم، شما می توانید از طریق یکی از شماره های درج شده در سایت با کارشناسان بخش فروش تماس گرفته و از قیمت بروز محصول مطلع شوید.
بدون دیدگاه