کود آهن مرکبات

کود آهن مرکبات

کود آهن مرکبات : از میان تمامی مواد مغذی و عناصر معدنی که توسط درختان مرکبات مورد مصرف قرار می گیرند، عناصر کربن، اکسیژن و هیدروژن در فرآیند فتوسنتز تولید شده و در دسترس گیاهان قرار می گیرند؛ ازت، فسفر و پتاسیم از عناصر پر مصرف گیاهی بوده و اولین توجهی که باغداران در تغذیه درختان مرکبات می کنند، نسبت به تامین این عناصر با کود فسفر و کود پتاسیم می باشد اما در نظر داشته باشید که عناصری نیز وجود دارند که در عین حال که نیاز گیاه به آن ها کم تر از سه مورد ذکر شده می باشد، در خاک نیز به مقدار کم وجود داشته و از عناصر بسیار مهم جهت رشد درختان مرکبات تلقی می شوند؛ طوری که اگر از میزان حد توصیه شده و مورد نیاز کمتر در دسترس درختان قرار بگیرند، گاها عواقب بسیار بدی را در پی خواهد داشت.

معرفی و اهمیت عنصر آهن در مرکبات:

عناصر میکرو که عنصر آهن در بین آن ها نقش و نمایش فوق العاده ای دارد، در تغذیه و تندرستی گیاهان نقش بسیار مهمی ایفا می کند و جهت تامین مقادیر کافی از این عنصر بایستی به کودهای شیمیایی آهن دار روی آورد زیرا مقداری از نیاز غذایی مرکبات که از زمین برطرف می گردد، پاسخگوی نیاز درختان مرکبات نخواهد بود. در ادامه مطالب در پیرامون موضوع کود آهن مرکبات اطلاعات مفید و ارزشمندی را در اختیارتان قرار خواهیم داد.

کود آهن مرکبات
کود آهن مرکبات

اهمیت عنصر آهن در تغذیه مرکبات:

عنصر آهن در مرکبات نقش کاتالیزور واکنش های اکسایش و کاهش را برعهده داشته و سبزینگی برگ میوه های مرکبات از عوامل جلب توجه نمودن مشتریان می باشد نیز به وجود آن ارتباط دارد طوری که نبود مقادیر کافی از آن سبب رنگ پریدگی و زردی برگ ها خواهد شد. آهن در فرآیند فتوسنتز نیز از جمله عناصر دخیل بوده و تولیدات محصولات حاصل از فتوسنتز تا حدودی بدان وابسته می باشد.

کمبود آهن در درختان مرکبات:

از آنجایی که درختان مرکبات نسبت به کمبود ریز مغذی ها به ویژه آهن حساسیت بالایی از خود نشان می دهند، لذا نباید با چنین کمبودی مواجه شوند زیرا کمبود آهن پس از کمبود روی بالاترین درصد را در بین درختان مرکبات به خود اختصاص داده است. کمبود آهن از مشکلات اساسی در باغات مرکبات بوده و به خصوص در خاک های آهکی به سختی مورد اصلاح می باشد.

از جمله عواملی که منجر به کمبود آهن می شود، همانطور که در مقدمه بدان اشاره شد، توجه زیاد باغداران به تامین بیش از حد عناصر پر مصرفی چون فسفر و پتاسیم بوده که کمبود آهن را به درختان عرضه می کند. بیشتر ارقام کشت شده مرکبات که کشت آن ها به وفور انجام می گیرد، نسبت به کمبود آهن حساس می باشند که در بین آن ها می توان به پرتقال محلی جهرم اشاره نمود.

چرا درختان مرکبات با کمبود آهن روبرو می شوند؟

اصلی ترین دلیل به زیاد بودن بی کربنات در خاک های کشور بر می گردد گفتنی است اکثر خاک های ایران میزانی آهک در خود جای داده اند که ریشه گیاهان در کاهش قلیائیت اطراف خود نقش داشته و قادر به تامین آهن لازمه خود می باشد اما با آبیاری سنگین و عوامل کاهش تهویه خاک، غلظت دی اکسید کربن در خاک بالا رفته و نتیجه آن کاهش جذب آهن می شود.

علائم کمبود آهن در مرکبات:

میوه های مرکبات در اثر کمبود آهن کوچک شده و کلروز در شاخه های جوان ظاهر خواهد شد؛ به دلیل کمبود آهن میزان کلروفیل برگ ها کاهش یافته و سطح برگ رنگ پریده خواهد شد و ریزش میوه ها اتفاق می افتد تاثیر این کمبود در خاک های قلیایی و آهکی زیاد می باشد.

کود آهن مرکبات:

در تعاریف علمی، کود به مواد آلی، معدنی یا بیولوژیکی گفته می شود که با جا دادن عناصر غذایی و مغذی مورد نیاز درختان میوه و گیاهان سبب برطرف نمودن مشکلات و کمبودهای موجود و حاصلخیزی خاک و تقویت گیاهان می گردد که کود آهن مرکبات نیز چنین جایگاهی دارد.

به منظور برطرف نمودن کمبود آهن در باغات مرکبات و جلوگیری از اثرات منفی آن، باغداران از کودهای آهن وارداتی یا تولید داخل استفاده می نمایند که انواع مختلفی داشته و در ادامه مطالب توضیحاتی از آن ها ارائه خواهیم داد.

کود سولفات آهن:

کود سولفات آهن از جمله مواد معدنی می باشد که پس از استفاده به سرعت به ترکیبات دارای حلالیت کم نظیر اکسید ها و هیدروکسید های آهن سه ظرفیتی مبدل می گردد؛ رسوبات جدید کود آهن تازه افزوده شده به خاک در مقایسه با رسوبات قدیمی آهن حلالیت بالاتری دارند و در نتیجه حل شده و کمبود آهن خاک را جبران می نماید.

سولفات آهن سبب افزایش تولید محصولات مرکبات و باردهی درختان میوه خواهد شد و میزان فتوسنتز و کلروفیل گیاهی با این کود افزایش چشمگیری به همراه تامین آهن مورد نیاز درختان مرکبات خواهد داشت.

کود آهن مرکبات
کود آهن مرکبات

کود کلات آهن:

این نوع کود سبب افزایش غلظت آهن و مقدار کلروفیل در برگ نارنگی، لیمو و پرتقال می گردد؛ کلروز گیاهی در اکثر باغات مرکبات خودی نشان داده و بایستی با کوددهی به برطرف کردن علائم و کمبود ریز مغذی مهم اقدام نمود.

کلات آهن به دلیل کلات کنندگی قوی سبب پایداری بهتر آهن در خاک می گردد و بسته به توصیه کارشناسان می توان در تمامی مراحل رشد درختان باغی از آن استفاده نمود حتی در شرایطی که علائم زردی بین رگبرگ های جوان دیده می شود نیز می توان آن را اضافه نمود.

کلات همانند ساختار یک هسته و مولکول های بزرگ در اطراف آن می باشد که از عنصر داخلی موجود حمایت می کند و چون به شکل کلاته در می آید، در مقایسه با فرم معمولی به راحتی جوب ریشه گیاهان می گردند.

کود آهن نیترات:

کود آهن نیترات همانطور که از نامش پیداست از ترکیب آهن و نیتریک اسید حاصل شده و سپس کریستال سازی آن انجام می گیرد؛ این کود به محض حل شدن در آب به سرعت به اجزای تشکیل دهنده آن یعنی نیترات و آهن مبدل شده و به خوبی جذب گیاه می گردد.

کریستال های آهن به رنگ بنفش در می آید و در حالت مایع به صورت قرمز مایل به قهوه ای مشاهده می گردد.

با تشکر از توجه شما جهت افزایش سطح علمی و تجربی آل کود ما را از نظرات، پیشنهادات و بخصوص انتقادات سازنده خود بهره مند سازید.

آل کود

5/5 - (3 امتیاز)
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]