بیماری های مرکبات

بیماری های مرکبات

مرکبات که از آن ها به عنوان منبع سرشار از ویتامین ث یاد می شود و از جمله مهم ترین محصولات تولید و برداشت شده در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان می باشد، تحت تاثیر آفات و بیماری های مختلفی وجود دارد که ممکن است منجر به هدر رفتن زحمات باغ دار شده و کیفیت محصولاتی مانند پرتقال، گریپ فروت، لیمو ترش، لیمو شیرین، نارنج و نارنگی افت پیدا کند در نتیجه کشاورز نتواند سودی که انتظار آن را داشت بدست آورد.

در این مقاله سعی داریم در پیرامون موضوع بیماری های مرکبات مطالب مهم و ارزشمندی در اختیارتان قرار دهیم تا با آشنایی هر چه بهتر بتوانید از پیشروی آن جلوگیری نمایید.

بیماری های میوه سبز مرکبات :

این بیماری یکی از خسارت بار ترین بیماری های مربوط به مرکبات در جهان می باشد و در کشور ما نیز تا چند سال گذشته از آن به عنوان بیماری قرنطینه ای یاد می شد و در استان هایی نظیر سیستان و بلوچستان، فارس، کرمان و هرمزگان شاهد آن بودیم.

با عامل بیماری میوه سبز بیشتر آشنا شوید:

بیماری میوه سبز به دلیل عاملی باکتریایی و گرم منفی بلای جان مرکبات کشور و جهان شده است این بیماری معمولا از سه طریق انتقال می یابد یا از طریق پیوند درخت آلوده با درخت سالم، یا گیاه سس و دیگری آفت پسیل! این آفت هنگامی که از درختان آلوده تغذیه می کند، ناقل شده و قادر به انتقال بیماری به تمامی درختان مرکبات تا زمان پایان عمر خود خواهد بود.

علائم بیماری های مرکبات :

معمولا تشخیص علائم این بیماری با دیگر بیماری های درختان مرکبات که در ادامه مطالب ذکر خواهد شد مانند: تریستزا و استابورن مشابه می باشد البته پس از مشاهده برگ های زرد و ابلقی شکل بهترین زمان برای یک آزمایش نمونه گیری مولکولی است. شایان ذکر است علائمی چون کوتوله و سبز ماندن میوه ها و بد شکلی آن ها و هم چنین ریزش نمودن برگ و میوه و پیدا شدن حالت چروکیده در بذر نیز از علائم تشخیص آن به حساب می آید‌.

راه مبارزه: پایبند بودن به اصول قرنطینه، مبارزه با پسیل آفات و به کار بردن آنتی بیوتیک

بیماری استابورن:

این بیماری به ریز برگی نیز شهرت دارد و از چالش بر انگیز ترین بیماری مرکبات در مناطق گرم و خشک جهان محسوب می شود؛ احتمال اینکه بیماری ریز برگی سبب مرگ درخت شود بسیار پایین است ولی سبب کاهش رشد درختان جوان خواهد شد.

علائم بیماری:

برگ های درخت مبتلا به استابورن حالت فشرده و عمودی غیر عادی و فنجانی پیدا می کنند هم چنین تعداد میوه درخت کم شده و دارای شکل نامتقارنی مانند مخروطی می گردد. در موارد شدید بیماری استابورن، لکه های آبی در پوست پرتقال و گریپ فروت ایجاد می شود. تولید گل در خارج از فصل گلدهی و ریزش نمودن برگ در فصل زمستان از دیگر علائم شایع بیماری استابورن می باشد.

عامل بیماری در آوندهای آبکشی درختان مرکبات به سر می برد و از راه کنترل نمودن میزان آلودگی در قلمه و پیوند ها هم چنین مبارزه با حشرات ناقل  و علف های هرز آلوده

بیماری لکه سیاه مرکبات:

این بیماری به شکل لکه های سیاه در سطح مرکبات ظاهر شده و عامل قارچی هم چنین میزان آلودگی بالایی بر سطح برگ ها نیز ایجاد کرده و چون برگ های ریخته شده در زمین به وسیله باد پراکنده می شوند، شیوع بیماری لکه سیاه راحت و زیاد بوده و دیگر درختان مرکبات را نیز درگیر می کند. این بیماری در مناطق دارای بارندگی سالیانه و تابستانه بیشتر مشاهده می گردد و سبب پدید آمدن لکه های کوچک  سیاه با قطر ۱ تا ۵ میلی متری می شود.

مبارزه: اکثرا راه کنترلی با خریداری نهال های با مقاومت بالا و سم پاشی انجام می گیرد.

بیماری تریستزای مرکبات:

عامل بیماری تریستزا ویروسی بوده و سبب متوقف شدن رشد درختان مرکبات، ضعیف شدن گیاه و نابودی تدریجی آن، و قطعی آوند ها می شود. در مرحله اول پس از ورود ویروس، ریشه های کوچک در اثر حمله ویروس  از بین رفته و مواد حاصل از فتوسنتز در بخش تاج  می ماند و درخت در فصل غیر از زمان گلدهی مانند زمستان شکوفه می دهد.

مبارزه: از بین بردن عوامل انتقال دهنده ویروس مانند شته ها، استفاده از گونه های مقاوم درختان مرکبات و از میان بردن آلودگی درختان آلوده در مرحله شروع آلودگی حتی در صورت گسترش و امید نداشتن به درمان درخت، از بین بردن آن

بیماری جاروی جادوگر:

برگ ها در اثر این بیماری تغییر فرم داده و ریزش می کنند بایستی در این هنگام کنترل نمودن بیماری را آغاز کرد تا از درگیر شدن دیگر درختان به بیماری جلوگیری به عمل آید؛ از مهم ترین شرایط عامل بیماری جاروی جادوگر دمای بیش از ۳۰ درجه سانتی گراد می باشد. درخت مبتلا به جاروی جادوگر، در ابتدا دچار خشک شدن و ریزش کردن می کند و شاخه ها به تدریج عریان شده و بستری برای رشد شکوفه فراهم نخواهد شد در نتیجه محصولی هم تولید نخواهد شد و کشاورز بسیار خسارت خواهد دید.

مبارزه: حذف درختان آلوده از باغات و کنترل ناقلین ویروس بیماری جاروی جادوگر به نام زنجرک

بیماری شانکر باکتریایی:

همانطور که از نام این بیماری پیداست، عامل آن باکتریایی بوده و تمام بخش های گیاه مانند برگ ها، میوه ها و شاخه ها را دچار آلودگی می کند و سبب ایجاد لکه های زخم مانند و برجسته بر سطح آن ها می شود؛ اندازه لکه ها کوچک بوده و دایره شکل می باشد اما با گذشت زمان به صورت نامنظم در می آید. بیماری شانکر باکتریایی در جنوب کشور گسترش زیادی دارد و این بیماری میوه ها را دچار ریزش کرده و سرشاخه ها را خشک می نماید.

مبارزه: هرس کردن شاخه های آلوده به باکتری، از بین بردن درختان آلوده و به کار بردن سموم سولفات مس و بردو

بیماری کیسه صمغی:

عامل این بیماری در اثر پیوند بین پایه و پیوندک آلوده منتقل می شود و سبب سرخشکیدگی و از بین رفتن درخت می گردد از طرفی حفرات طولی در تنه درخت ایجاد شده و مهم ترین علائم تشخیص آن، ترشح صمغ در بخش زیر پوست مناطق فرو رفته می باشد. در موارد شدید شاخه ها ناصاف شده و حتی دچار خمیدگی می شوند.

مبارزه: انجام پیوند با درخت مادری سالم و غیر آلوده

با تشکر از توجه شما جهت افزایش سطح علمی و تجربی آل کود ما را از نظرات، پیشنهادات و بخصوص انتقادات سازنده خود بهره مند سازید.

آل کود

5/5 - (1 امتیاز)
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]