درمان زرد شدن سانسوریا

درمان زرد شدن سانسوریا

علل زرد شدن سانسوریا

گیاهان  سانسوریا  با برگ های سبز پررنگ روز و دنیای شما را زیبا می کنند. اما گاهی اوقات علی رغم تلاش ها برگ های گیاه زرد می شوند.

زردی  برگها که به عنوان کلروز شناخته می‌شود، زمانی اتفاق می‌افتد که عاملی  با کلروفیل گیاه شما تداخل پیدا کند.

بیشتر برگ های زرد  سانسوریا را می توان با  یکی از مشکلات  زیر بررسی کرد:

زهکشی ضعیف یا آبیاری نامناسب

آسیب ریشه یا ریشه های فشرده

PH نامناسب خاک

کمبود مواد مغذی مناسب

زهکشی ضعیف یا آبیاری نامناسب

مشکلات آبیاری  – چه زیاد یا خیلی کم  دلیل اصلی زرد شدن برگهای سانسوریا است. در خاک بیش از حد مرطوب، ریشه ها نمی توانند نفس بکشند، بنابراین نمی توانند آب و مواد مغذی مورد نیاز گیاهان را تامین کنند.

 خشکسالی نیز تأثیر مشابهی دارد. با آب بسیار کم، گیاهان نمی توانند مواد مغذی ضروری را جذب کنند و برگ ها زرد می شوند.

برای رفع یا جلوگیری از مشکلات آب، از خاک متخلخل و دارای زهکشی خوب استفاده کنید، اگر گیاه سانسوریا در گلدان رشد می کنید، گلدان هایی با سوراخ های زهکشی خوب انتخاب کنید و آب  اضافی بشقاب  زیر گلدان را  خارج کنید.

 بهتر است در فضای باز از کاشت در جایی که آب باران یا آبیاری جمع می شود خودداری کنید. برای بهبود ساختار و زهکشی خاک، مواد آلی مانند کمپوست را در خاک قرار دهید.

قبل از آبیاری انگشت خود را چند اینچ در خاک فرو کنید،  فقط زمانی آبیاری کنید که خاک خشک شود.  آبیاری کامل و عمیق انجام دهید.

چنانچه خاک سانسوریا خنک و مرطوب  باشد، قبل از آبیاری مجدد اجازه دهید خاک کمی خشک شود.

درمان زرد شدن سانسوریا
درمان زرد شدن سانسوریا

آسیب ریشه یا ریشه های فشرده

آسیب ریشه سانسوریا  به طرق مختلف اتفاق می افتد، از استفاده از ابزار کشاورزی مثل بیل گرفته تا پوسیدگی ریشه و سایر بیماری ها.

هنگامی که ریشه ها  آسیب می بیند، ممکن است برای رساندن آنچه گیاه نیاز دارد دچار مشکل شوند.

زمانیکه گیاهان در گلدان رشد می کنند، ریشه های فشرده ایجاد می شود. در فضای باز،  خاک متراکم از حرکت آب، اکسیژن و مواد مغذی جلوگیری می کند.

در این موارد، ریشه ها نمی توانند به درستی عمل کنند و مشکلات به صورت زرد شدن برگ ها ظاهر می شود.

برای بررسی ریشه های آسیب دیده یا فشرده گیاه خود را به آرامی از گلدان بیرون بیاورید. (همچنین رطوبت خاک را از نزدیک مشاهده خواهید کرد.)

ریشه گیاه سالم زرد مایل به سفید است اما ریشه  گیاه بیمار  تیره و پوسیده  و بوی بدی می دهد.

 درصورت ریشه ها پوسیده و بیمار گیاه نیاز به قلمه زدن و پیوند دارد، در صورت وجود  مشکل تراکم ریشه  ریشه های ناسالم را هرس کنید.

ریشه ها را به آرامی شل کنید و در ظرف بزرگتر با خاکی با زهکشی خوب قرار دهید.

با هوادهی مناسب  فشردگی خاک را بهبود می یابد، مواد آلی و مالچ آلی را در محل کاشت گیاه حتما  بگنجانید.

استفاده از گوگرد می تواند فشردگی خاک را به خصوص در خاک های رسی سنگین بهبود بخشد و به سبز ماندن برگ ها کمک کند.

 PHنامناسب خاک

اگر گیاه سانسوریا در گلدان قرار دارد  باید به طور منظم با کودهای درجه یک شوک  تغذیه شوند ، احتمالاً pH خاک دلیل زرد شدن برگ های گیاه شما نیست. اما اگر مشکل زردی  برگ روی گیاهان چشمگیر  بود  pH خاک مدنظر قرار می گیرد.

pH خاک بر دسترسی گیاهان به مواد مغذی تأثیر می گذارد،  در دسترس بودن مواد مغذی با بالا یا پایین رفتن pH خاک  کمک می کند.

 اکثر گیاهان، از جمله سانسوریا  بهترین عملکرد را در  pH خاک خنثی تا کمی اسیدی، نزدیک 6 تا 7 دارند، زمانی که PH خاک کمتر یا بالاتر از محدوده بهینه گیاه باشد، برخی از مواد مغذی کمتر در دسترس آن قرار می گیرند. حتی با وجود مواد مغذی، گیاهان نمی توانند آنها را جذب کنند.

 با یک آزمایش ساده خاک pH خاک به راحتی  مشخص می شود و اطلاعات مهم دیگری را نیز  ارائه می دهد.

فقدان مواد مغذی خاک

هنگامی که برگ های زرد سانسوریا  در جایی که PH خاک ایده آل است رخ می دهد، ممکن است کمبود مواد مغذی جدی باشد،   برخی از مواد مغذی متحرک  مانند نیتروژن به راحتی در خاک حرکت می کند و شسته می شود. مگر اینکه نیتروژن خاک به طور منظم از طریق کاربرد کود دیگری  جایگزین شود.

کمبود نیتروژن برگ های گیاه را زرد یا سبز کم رنگ می کند، در صورت  کمبود مواد مغذی، کوددهی مناسب وکود های  گیاهی ممتاز  شوک می تواند کمک کننده  باشد.

Rتشخیص اینکه کدام برگها ابتدا زرد می شوند و چگونه زرد شدن شروع می شود، سرنخ هایی از کمبودهای رایج را مواد مغذی را نشان می دهد.

–کمبود نیتروژن به صورت زردی عمومی ظاهر می شود،  برگ‌های داخلی و قدیمی‌تر ابتدا زرد می‌شوند. بعد زردی به سمت بیرون حرکت می کند و در نهایت به برگ های جوان نیز می رسد.

–کمبود پتاسیم زمانی خود را نشان می دهد که لبه های برگ زرد روشن می شود، اما برگ داخلی سبز می ماند.

برگ های مسن تر ابتدا علائم را نشان می دهند و لبه های برگ به زودی قهوه ای می شوند.

–کمبود منیزیم به صورت لکه های زرد بین رگبرگ های برگ روی برگ های مسن شروع می شود. هنگامی که زرد از مرکز برگ به بیرون حرکت می کند، رگبرگ ها سبز می مانند. لبه های برگ در آخر زرد می شوند.

–کمبود آهن بین رگبرگ‌های برگ نیز زردی نشان می‌دهد، اما ابتدا به برگ‌های جوان روی ابتدا  و نوک شاخه‌ها ایجاد می شود.

–کمبود گوگرد با جدیدترین برگها شروع می شود و در سراسر آنها زرد می شود.

روابط بین عناصر غذایی در خاک و گیاهان پیچیده است. به عنوان مثال، پتاسیم کم می تواند آهن را کمتر در دسترس قرار دهد. با این حال، پتاسیم اضافی کلسیم، منیزیم و نیتروژن را به هم متصل می کند و باعث کمبود این مواد مغذی می شود.

کود 10x شوک ترکیبی ایده آل از مواد مغذی اولیه ضروری به همراه  مواد ثانویه و ریز مغذی های مورد نیاز گیاهان سالم و سبز را فراهم می کند.

درمان زرد شدن برگ سانسوریا می‌تواند دلایل مختلفی از جمله عدم آشنایی با روش نگهداری اصولی و همچنین نرسیدن نور کافی به این گیاه، داشته باشد. با توجه به این که دلایل زرد شدن به جهت ریشه یابی و درمان از اهمیت و جایگاه ویژه‌ای برخوردار است ما هم در ادامه مقاله به شرح کامل این موضوع خواهیم پرداخت تا شما عزیزان بتوانید به علت زرد شدن برگ سانسوریای خود پی ببرید و اقدامات لازم را جهت درمان این گل زیبا و خوش نما به عمل آورید.

درمان زرد شدن سانسوریا
درمان زرد شدن سانسوریا

معرفی گیاه سانسوریا

گیاه سانسوریا با نام علمی (Sansevieria)  از خانواده سوسنیان یا لیلیاسه‌ها به حساب می‌آید و به جهت این که از نگهداری آسانی برخوردار می‌باشد و به راحتی خود را با شرایط محیطی وفق می‌دهد یکی از گیاهان آپارتمانی محبوب و پرطرفدار در کشورمان است.

سانسوریا به گل نیزه‌ای و یا شمشیری نیز شهرت دارد و بومی کشور آفریقاست و با وجود این که در محیط-های گرم رشد خوبی دارد اما با این حال به راحتی خود را با شرایط آب و هوایی مختلف وفق می‌دهد. همچنین این گیاه نسبت به کم آبی، گیاهی مقاوم است. از مهمترین ویژگی سانسوریا می‌توان اشاره‌ای به موارد زیر نمود:

  • مقاوم بودن گیاه در شرایط کم آبی و دمای زیاد
  • گیاهی همیشه سبز با رشدی آهسته و نرم
  • معطر و خوشبو بودن
  • جذابیت در شکل ظاهری
  • تنوع در ابعاد و اندازه (پا کوتاه و بلند)
  • جذب سموم و کمک به تصفیه هوا
  • تولید اکسیژن در شب

این گیاه از تنوع در گونه برخوردار می‌باشد طوری که تا کنون بیش از 60 گونه از این خانواده شناسایی شده است که از نظر ابعاد، اندازه و رنگ متفاوت می‌باشند و فرم مخصوص به خود را دارند. از انواع گل سانسوریا می‌توان مدل‌های شمشیری، پاکوتاه، لوله‌ای، مهتابی و باله نگهنگی را نام برد.

شرایط مناسب برای رشد گیاه سانسوریا

با فراهم آوردن یکسری شرایط و آیتم می‌توان زمینه مناسب رشد این گل زیبا را فراهم آورد. از مهمترین این آیتم‌ها می‌توان اشاره‌ای به موارد زیر نمود:

آبیاری:

همان طور که اشاره کردیم، سانسوریا گیاهی کم آب است از این رو به آبیاری چندانی نیاز ندارد و دریافت آب زیاد می‌تواند منجر به پوسیدگی ریشه شود.

دما:

دما از فاکتورهای دخیل در رشد هر چه بهتر سانسوریا می‌باشد. دما در تابستان و زمستان متفاوت است. اما از آنجایی که گیاهی آپارتمانی محسوب می‌شود، دمای معمولی فضای خانه برای رشد سانسوریا ایده‌آل است.

خاک:

خاک این گیاه به صورت سنگین و لوم است که مخلوطی از شن، ماسه، مواد آلی و رس می‌باشد. بستر مناسب بیشترین نقش را در طول عمر این گیاه زیبا دارد.

نور:

از دیگر فاکتورهای تاثیر گذار در رشد سانسوریا می‌توان اشاره به نور نمود. این گیاه به نور متوسط نیاز دارد و داشتن 2 متر فاصله با پنجره برای دریافت نور مناسب، کفایت می‌کند.

درمان زرد شدن سانسوریا
درمان زرد شدن سانسوریا

درمان زرد شدن برگ سانسوریا

همان طور که اشاره کردیم سانسوریا از دسته گیاهان آپارتمانی به حساب می‌آید که از شرایط نگهداری آسانی برخوردار می‌باشد و با فراهم آوردن شرایط لازم برای پرورش (دما، خاک، نور و …) می‌توان برای چندین سال از این گل زیبا در فضای خانه و یا محیط کار نگهداری کرد و از زیبایی‌های آن بهره مند شد. اما گاهی اوقات سانسوریا بنا به دلایلی از جمله عدم توجه به فراهم آوردن شرایط لازم رشد و یا وجود برخی از بیماری‌ها دچار زرد شدن در برگ‌ها می‌گردد که در ادامه همین پست به بررسی علت زرد شدن برگ سانسوریا خواهیم پرداخت:

آبیاری بیش از حد

درمان زرد شدن برگ سانسوریا می‌توان به آبیاری بیش از حد و غیر متعارف اشاره نمود. همان طور که در بخش‌های قبل نیزتوضیح دادیم سانسوریا گیاهی مقاوم به خشکی است و به کم آبی نیز مقاوم می‌باشد، از این رو لازم نیست که به طور مکرر آبیاری شود. آبیاری زیاد موجب می‌گردد که در ابتدا برگ‌های قسمت پایین شروع به زرد شدن کنند و اگر این کار همچنان ادامه داشته باشد فرایند زردی نیز به سایر بخش‌های سانسوریا نیز سرایت می‌کند.

علت این امر را نیز می‌توان به عدم دریافت اکسیژن کافی به ریشه گیاه نسبت داد. آبیاری زیاد موجب پر شدن فضای خاک از آب می‌گردد در نتیجه اکسیژن کمتری به ریشه می‌رسد که با گذشت زمان، پوسیدگی ریشه و در نهایت زرد شدن برگ‌ها را در پی خواهد داشت. البته در کنار آبیاری زیاد، آبیاری کم و خشک شدن خاک گلدان نیز می‌تواند منجر به زرد شدن برگ‌ها شود.  از این رو آبیاری گیاه بایستی به طور دقیق و به اندازه صورت بگیرد.

نور نامناسب

همان طور که اشاره نمودیم نور یکی از آیتم‌های دخیل برای رشد سانسوریا می‌باشد. سانسوریا برای این که بتواند بهترین عملکرد را از خود بروز دهد به نوری متوسط نیاز دارد. اگر میزان نور دریافتی بیشتر از حالت معمول باشد، برگ‌ها رنگی سوخته و قهوه‌ای به خود می‌گیرند، این در حالی است که کم بودن میزان نور، برگ‌ها را زرد می‌کند چرا که میزان کلروفیل در آن‌ها بسیار کاهش می‌یابد و برگ‌ها به مرور دچار زردی می-شوند. قرار گیری سانسوریا در فاصله 1.5 الی 2 متر از پنجره برای دریافت نور ایده‌آل می‌باشد.

نوسان دما

دمای راحتی و آسایش برای رشد سانسوریا در محدوده 26 درجه سانتیگراد است. در این دما، گیاه حداکثر رشد و عملکرد را از خود بروز می‌دهد. حال هر گونه تغییر یکباره در دما، به خصوص در زمستان منجر به زرد شدن برگ‌ها می‌شود.

کوددهی نامناسب

کود‌دهی برای رشد گیاه سانسوریا باعث رشد بیشتر می‌شود چرا که مواد مغذی مورد نیاز را در اختیار گیاه قرار می‌دهد. حال اگر بیش از حد نیاز به سانسوریا کود داده شود، موجب سمی شدن بستر و خاک این گیاه می‌گردد که نتیجه آن زرد شدن برگ در تمام نقاط است. بهترین زمان برای کود‌دهی سانسوریا سه ماه بعد از خرید آن می‌باشد و در این زمان بایستی خاک را با کودی متعادل تغذیه نمود تا کمبود برخی از عناصر ضروری همچون فسفر، آهن، نیتروژن و … برطرف گردد.

شرکت آل کود ارائه دهنده انواع کودهای ارگانیک و کودهای شیمیایی مانند : کود هیومیک اسید شوک ، کود گیاهان آپارتمانی ، کود نیتروژن ، کود پتاسیم و غیره در ایران است ، جهت تهیه کود مورد نیاز خود و دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید.

هجوم آفات و بیماری

اگر تمام موارد بالا به درستی رعایت می‌گردد اما با این حال برگ‌های گیاه دچار زردی شده‌اند بایستی علت را در وجود یک بیماری خاص و یا حتی هجوم آفات جستجو کرد. آفت این گیاه با متصل شدن به برگ و ساقه، از آب و مواد غذایی تغذیه می‌کند که این امر در نهایت منجر به زرد شدن برگ‌ها می‌گردد. یا وجود برخی از بیماری‌ها همچون پوسیدگی ریشه می‌تواند از دیگر علت زرد شدن برگ سانسوریا باشد.

کلام پایانی

در این مقاله سعی نمودیم که شما عزیزان را با دلایل زرد شدن برگ گیاه سانسوریا بیشتر آشنا کنیم. همان طور که اشاره نمودیم، علت زرد شدن این گیاه بیشتر به شرایط و اصول نگهداری آن بر می‌گردد که با ایجاد شرایط لازم و رعایت یکسری نکات می‌توان از بروز این دسته از مشکلات جلوگیری به عمل آورد.

5/5 - (3 امتیاز)
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

1 دیدگاه

  • سلام.گل من یکونیم متر ارتفاعش بود خیلی پر وسرحال بود..یکماه نبودم کلا زردو خمیده شدن..فوق العاده ناراحتومغموم شدم.آیاراهکاری یا امیدی به بهبودیش هست.خیلی برام عزیزه ۷سال پیش یادگارگرفتمش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]