یکی از گیاهانی محبوبی که میتوانید از آن به راحتی نگهداری کنید، کاکتوس است. کاکتوسها انواع مختلفی دارند و به طور کلی مراقبت از آنها بسیار راحت است. این گیاه جذاب برخلاف سایر گیاهان، میتواند در هر محیطی بدون مشکل به رشد خود ادامه دهد. از این رو افراد زیادی اقدام به پرورش کاکتوس مینمایند و با استفاده از آن، دکوراسیون خانه و یا محل کار خود را بسیار جذابتر میکنند.
با این که نگهداری از کاکتوس بسیار ساده است اما شما باید با یکسری نکات اصولی آشنایی داشته باشید تا بتوانید از آسیب دیدن گیاه جلوگیری نمایید. بنابراین اگر میخواهید گیاهانی شاداب داشته باشید و اطلاعات بیشتری نیز در این زمینه به دست آورید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
نحوه کاشت کاکتوس
دقت داشته باشید بیشتر گونههای کاکتوس از طریق کاشت رویشی قابل پرورش و تکثیر هستند و افرادی که میخواهند گیاهانی سالم داشته باشند، میتوانند به راحتی از روش قلمهزنی بهره بگیرند. کاشت کاکتوس از طریق بذر نیز امکان پذیر است اما این روش در مقایسه با روشهای دیگر، بسیار زمانبرتر است.
به همین علت اگر قصد پرورش کاکتوس را دارید، بهتر است از روش قلمهزنی استفاده کنید. برای انجام این روش ابتدا باید یک گونه کاکتوس مناسب و گلدان استاندارد تهیه کنید. در حین کاشت این گیاه جذاب، حتما از دستکش استفاده کنید تا تیغههای کاکتوس به داخل دستتان نرود.
گلدانی که آماده کردهاید باید از زهکشی مناسبی برخوردار باشد تا آب به راحتی از آن خارج شود. بهترین زمان برای قلمه زدن کاکتوس، فصل بهار و تابستان است. مواظب باشید زمانی که کاکتوس در خواب است، نباید این کار را انجام داد. برای قلمه زدن کاکتوس ابتدا باید قسمتی از گیاه را برای ریشهدار کردن انتخاب نمایید.
بیشتر بخوانید: کاشت کدو سبز
قسمت موردنظر باید حداقل بیشتر از 1 سال سن داشته باشد تا بتواند بدون مشکل به رشد خود ادامه دهد و ریشههای بهتری داشته باشد. قسمت انتخاب شده باید با استفاده از کاتر ضد عفونی شده یا تیغ به آرامی از کاکتوس جدا شود.
بعد از برش دادن قسمت مورد نظر، باید کاکتوس را در مکانی خنک قرار دهید تا خشک شود و پینه ببندد. دقت داشته باشید اگر ناحیه موردنظر به خوبی خشک نشود، گیاه بعد از کشت به علت بیماریهای قارچی از بین میرود.
خشک شدن قسمت برش داده کاکتوس ممکن است حدود 3 الی 15 روز طول بکشد. در نظر داشته باشید برای پرورش کاکتوس باید از خاک مخصوص این گیاه که ترکیبی از پیت ماس و ماسه است، بهره بگیرید. قبل از کاشت کاکتوس، حتما خاک موردنظر را با استفاده از قارچکش ها به خوبی ضدعفونی کنید تا گیاه بعد از کاشت، صدمهای نبیند.
هنگامی که قسمت برش داده کاکتوس به خوبی خشک شد، آن را در خاک آماده شده قرار دهید. با توجه به اندازه کاکتوس، باید حدود 1 الی 3 سانتی متر از آن در خاک فرو برود تا بدون مشکل رشد کند. بعد از این که کار قلمزنی به پایان رسید، گلدان را در جایی خنک که نور خورشید به صورت مستقیم به آن جا نمیتابد، قرار دهید.
فراموش نکنید که قلمه کاشته شده کاکتوس نباید بعد از کاشت، سریعاً آبیاری شود زیرا گیاه هنوز ریشهای ندارد که آب را جذب کند و در چنین شرایطی رطوبت بالا موجب میشود قلمه آسیب ببیند. حدود یک هفته بعد از کاشت قلمه، میتوانید کار آبیاری را شروع کنید و گیاه خود را تقویت نمایید.
شرایط نگهداری از کاکتوس
- کوددهی
بعد از پرورش کاکتوس نیازی نیست کار کوددهی را خیلی انجام دهید زیرا جوانههای کاکتوس تا 3 ماهگی نیازی به تغذیه و کود ندارند و مواد ضروری مورد نیازشان را از طریق خاک تأمین میکنند. بعد از گذشت 3 ماه میتوانید از کودهای غنی و کامل برای رشد بهتر ریشه گیاه بهره بگیرید و کاکتوسها را تغذیه کنید.
دقت داشته باشید کود مورد نظرتان سرشار از املاح و مواد ضروری باشد تا بتواند بدون مشکل تمام نیازهای موجود را تأمین نماید. کوددهی گیاه کاکتوس را به صورت اصولی و برنامهریزی شده انجام دهید تا ریشه یا سایر قسمتهای گیاه، دچار آسیب نشوند.
بهترین کود برای کاکتوس، کودی است که بتواند به خوبی تمام نیازهای موجود در خاک را تأمین نمایید. از این رو بهتر است سراغ کودهایی همچون کود شوک 10X، کود هیومیک اسید، کود جلبک دریایی و… بروید و از کودهای شیمیایی مضر که در ساختار آنها ناخالصیهای زیادی وجود دارد، بهره نگیرید.
کوددهی این گیاه جذاب را میتوانید با استفاده از روشهای محلول پاشی، پخش سطحی و آبیاری به سادگی انجام دهید و املاح معدنی مورد نیاز را در اختیار آن قرار دهید. سعی کنید کوددهی کاکتوس را بیش از حد تکرار نکنید زیرا ممکن است ریشه گیاه دچار سوختگی شود و از بین برود.
- نور
کاکتوسها برای رشد ایدهآل به نور نسبتاً زیادی احتیاج دارند و شما باید آنها را در مکانی قرار دهید که نور به میزان کافی در آن جا وجود داشته باشد. البته دقت داشته باشید نور مستقیم و شدید اصلا برای این گیاه مناسب نیست و موجب سوختگی قسمتهای مختلف آن میشود.
- آبیاری
برای پرورش کاکتوس به صورت عالی باید آبیاری را به صورت اصولی انجام دهید. دقت داشته باشید آبیاری بیش از حد و یا خیلی کم اصلا برای این گیاه مناسب نیست و موجب آسیب دیدن ریشه خواهد شد. بنابراین سعی کنید این کار را هم با دقت کافی و در زمانهای لازم انجام دهید.
- دما
یکی دیگر از مهم ترین مواردی که در پرورش گیاه کاکتوس نباید نسبت به آن بیتفاوت باشید، دما است. کاکتوسها به طور کلی گیاهان مقاومی هستند اما باید دمای مناسبی برای آنها فراهم شود تا بتوانند به خوبی رشد کنند. بنابراین اجازه ندهید گیاهانتان در محیطهای خیلی سرد یا خیلی گرم قرار بگیرد. زیرا در چنین دماهایی ممکن است گیاه دچار شوک شود و رشد آن متوقف شود.
بیشتر بخوانید: خاک مخصوص کاکتوس
سخن پایانی
برای پرورش کاکتوس به بهترین شکل ممکن سعی کنید حتما موارد مهمی که در این مقاله ذکر شد را در نظر بگیرید و با توجه به آنها، اقدامات لازم را انجام دهید. همچنین اگر تجربه کافی در این زمینه را ندارید، بهتر است از افراد متخصص و باتجربه بخواهید تا به شما کمک کنند.
بدون دیدگاه