درخت شمشاد یک نوع درخت تزیینی است که با کاشت آن زیبایی خاصی به محیط زیست داده میشود. این درخت دارای دو نوع شمشاد طلایی و شمشاد ژاپنی(آکوبا) است. برای تکثیر این درخت زیبا بهترین روش قلمه زنی آن است. در این مقاله سعی بر آن شده تا شما دوستداران طبیعت را با آموزش قلمه زدن درخت شمشاد، بیشتر آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
مراحل قلمه زدن درخت شمشاد چیست؟
- انتخاب گیاه مادر و شاخه مناسب
برای قلمه زدن باید ابتدا گیاه مادر سالم و قوی انتخاب شود. بهترین ساقهها برای قلمه زدن آنهایی هستند که جوان و سالم باشند و در همان سال رشد کرده باشند. بهتر است از ساقههای افقی برای قلمه زنی استفاده شود زیرا نسبت به ساقههای عمودی ریشهزایی بیشتری دارند. توصیه میشود از ساقههایی که در قسمت بالای درخت قرار گرفته است استفاده شود، زیرا ریشهزایی بهتری نسبت به ساقههای پایین موجود در گیاه دارند.
نکته: از شاخههای نیمهچوبی( نرم) که با فشار دست خم میشوند ولی شکننده نیستند بهتر است جهت قلمه زنی استفاده شود. از انتخاب شاخههایی که بسیار نرم و انعطافپذیر بوده و یا شاخههای سخت که زمان خم شدن شکسته میشوند اجتناب شود.
- نحوه برش گیاه
جهت برش شاخه درخت شمشاد بهتر است از قیچی باغبانی یا چاقوی ضد عفونی شده استفاده شود. قلمهای به طول 15 تا 20 سانتیمتر به شکل اریب و از زیر محل گرهها برش نمایید. برای بهبود ریشهزایی بهتر است قلمه را داخل هورمون ریشهزایی قرار دهید.
لازم به ذکر است هر قلمه باید حداقل دارای دو تا سه جفت گره ( محل اتصال ساقه به برگ) باشد. برای صرف بهتر انرژی ریشهزایی قلمه شمشاد، بهتر است برگهای اضافی را قطع کرده و فقط سه الی چهار برگ بالایی گیاه، روی آن باقی مانده باشد.
- کاشت قلمه در بستر
قلمه ها را در بستر کاشت که حاوی ماسه مرطوب یا کمپوست و خاک مخصوص قلمه است، در عمق 4 سانتیمتری بکارید. توجه شود، دو گره از قلمه در داخل ماسه باشد و بند سوم به بعد را بیرون از ماسه بگذارید.
سطح گلدان مورد نظر را با یک پوشش پلاستیکی شفاف که در سطح آن چند سوراخ برای تهویه بهنر ایجاد شده است بپوشانید. در این صورت هم گرما و رطوبت لازم به گیاه میرسد و هم شرایط برای ریشهزایی قلمه فراهم میشود.
بیشتر بخوانید: قلمه زدن دیفن باخیا
- آماده سازی مخازن کاشت و خاک
برای قلمه زدن درخت شمشاد در منازل، باید از ظروف تمیز و ضد عفونی شده استفاده نمود. برای جلوگیری از کم شدن آب بعد از آبیاری، بهتر است پایین گلدان سوراخهای زهکشی ایجاد شود.
برای اینکه بتوان تکثیر مناسبی از این درخت داشت باید از خاک با کیفیت استفاده نمود. برای انجام اینکاربهتر است خاکی که سبک شل و مقوی است استفاده شود. به نظر میرسد بهترین ترکیب این است که خاک لاله یا برگ را با نسبت یک به یک با شن مخلوط نموده و کودهای معدنی پیچیده به آن اضافه نمایید.
- شرایط نگهداری از قلمه شمشاد
بستر کاشت قلمه شمشاد در طول زمان قلمه زنی باید همواره مرطوب باشد. بنابراین در صورت خشک شدن بستر آنرا آبیاری نمایید. لازم به توضیح است که آبیاری کم باعث خشک شدن و آبیاری زیاد باعث پوسیدگی قلمه میشود.
بهتر است گلدانهای حاوی قلمه به دور از نور مستقیم خورشید و در دمای 18 تا 25 درجه سانتیگراد نگهداری شود. در شرایط مناسب پس از گذشت 4 الی 8 هفته قلمهها ریشهزایی کرده و آماده انتقال به گلدان اصلی یا باغ و فضای سبز و … هستند.
چه زمانی مناسب برای قلمه زنی درخت شمشاد است؟
زمان مناسب برای قلمه زنی درخت شمشاد در خرداد ماه الی اوایل شهریور ماه است.
نکاتی در مورد قلمه زدن درخت شمشاد
چند نکته در مورد قلمه زدن درخت شمشاد عبارتند از:
بهتر است صبح زود قلمه زدن انجام شود،زیرا رطوبت درون ساقهها بیشتر است و قلمه بهتر زنده میماند.
گیاه مادر قبل از قلمه زدن به اندازه کافی آبیاری شود.
در فصل پاییز نیز میتوان درخت شمشاد را قلمه زنی کرد. در این فصل شاخهها سفت شده و از قلمه چوبی و سخت استفاده میشود.
قلمههای چوبی در مقابل خطراتی مانند شکسته شدن، مقاومتر از قلمههای نرم هستند.
از روش کاشت بذر و خوابانیدن شاخه نیز میتوان درخت شمشاد را تکثیر داد ولی بهترین روش قلمه زنی است.
بعد از قلمه زنی تا سه سال گیاه مرتب هرس شده تا شاخ و برگ آن به خوبی متراکم شوند.
قلمه چوب سخت چند نوع است؟
قلمه چوبی ساده یا مستقیم
قلمه قنداقه دار
قلمه پاشنه دار
نوع اول سادهترین نوع قلمه چوب سخت است و مراحل قلمه زنی آن مانند مراحل قلمهزنی نیمه چوبی است. در نوع دوم و سوم بخشی از چوب قدیمیتر بههمراه قلمه باقی میماند. اصولا قلمهها از ساقههای به دست آمده از رشد فصل کنونی تهیه میشوند. ولی در قلمه قنداقه دار و قلمه پاشنه دار بخشی از چوب ساقه حاصل شده از رشد سال گذشته به همراه قلمه است.
به کل میتوان گفت گیاهانی که تا حدودی ریشه زایی سختی دارند وجود این قطعه چوب به همراه قلمه به روند ریشه زایی آنان کمک بهسزایی میکند.
قلمه زدن شمشاد طلایی( شمشاد ابلق) چگونه است؟
روش قلمه زدن شمشاد طلایی( شمشاد ابلق) مانند مراحل ذکر شده است. نکته مهم در قلمه زدن شمشاد ابلق این است که از شاخههای دارای برگ ابلق استفاده شود تا درخت جدید نیز با همین شاخهها رشد کند. بنابراین زمانیکه شمشاد کمی رشد کرد شاخههایی که برگ ابلق ندارند به محض پیدایش از گیاه جدا شوند.
قلمه زدن شمشاد ژاپنی چگونه است؟
شمشاد ژاپنی که نام دیگر آن آکوبا است، در فصل بهار قلمه زده میشود. جهت قلمه زنی یکی از ساقههای سفت درخت را به اندازه 15 سانتی متر به شکل اریب برش دهید و در خاک پرلیت و یا ترکیبی از پیت ماس و ماسه بدون آنکه آب داده شود قرار دهید و روی آنرا با پلاستیک پوشش دهید.
سپس آنرا در مکانی خشک و خنک دور از تایش نور خورشید بگذارید. بعد از گذشت چهار روز از زیر گلدان به آن آب دهید. بعد از طی چند هفته با رشد برگهای جدید میتوانید روکش پلاستیکی از روی قلمه برداشته و به آن آب دهید.
بیشتر بخوانید: کاشت سبزی خوردن چگونه است؟
کلام آخر
بهترین زمان برای قلمه زنی درخت شمشاد فصل بهار و پاییز است. ولیکن این زمانها نیز بستگی به شرایط آب و هوایی آن منطقه که قصد قلمه زنی درخت شمشاد را داریم دارد. در مقاله در مورد نحوه قلمه زنی درخت شمشاد و نکانی در ارتباط با قلمه زنی اشاراتی شد. امیدواریم شما طبیعت دوستان از مقاله ارایه شده بهره لازم را برده باشید.
بدون دیدگاه