کود چغندر

کود چغندر قند

بر اساس گزارش سازمان فائو در سال زراعی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ ایران بیش از ۶ میلیون و ۲۲۰ هزار تن چغندر قند تولید کرده است و با صعودی یک پله ای نسبت به سال قبل تر در جایگاه یازدهم دنیا قرار گرفته است.

در کنار نیشکر، چغندر قند از رایج ترین گیاهانی است که در تولید شکر سفید استفاده می شود.

چغندر قند همچنین برای تولید انواع دیگر شکر تصفیه شده مانند شکر قهوه ای مورد استفاده قرار می گیرد. روسیه، ایالات متحده و آلمان؛ ۳ تولید کننده برتر چغندر قند در دنیا هستند. ایران در جایگاه ۱۱ دنیا قرار دارد.

کود چغندر
کود چغندر

ایران نیز یکی از تولید کنندگان محصول چغندر قند در جهان است به طوری که به گفته مسئولان وزارتخانه در سال زراعی جاری مجموع کشت بهاره و پاییزه حدود ۷ میلیون تن بوده است.

چرا عملکرد در واحد سطح پایین است؟

تولید چغندرقند تحت تأثیر عوامل گوناگون اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هیچگاه از آهنگ موزون و مناسب رشد و توسعه برخوردار نبوده و در بیان پایین بودن بازده تولید در واحد سطح تحت تاثیر عوامل مهم محدود کننده شامل موارد زیر است:

  • کوچکی و تعدد قطعات و پراکندگی اراضی بهره‌برداران و در نتیجه عدم امکان بهره‌گیری از فناوری نوین در مراحل مختلف تولید، عدم تهیه و تدارک و توزیع کافی و به‌موقع و با کیفیت مناسب نهاده‌های کشاورزی به‌ویژه سموم علف‌کش و حشره‌کش‌ها و عدم توجه به سرمایه‌گذاری لازم در امر افزایش تولید.
  • کمبود منابع مالی و تسهیلات اعتباری برای تقویت بنیه مالی چغندرکاران، عدم توجه لازم و کافی به امر آموزش و ترویج و توسعه فعالیت‌های به زراعی، بالا بودن قیمت پاره‌ای از محصولات رقیب و گرایش زارعان خبره به کشت محصولات سودآور و در نتیجه اختصاص اراضی با حاصلخیزی کمتر به کشت چغندرقند
  • طولانی بودن دوره رشد (۷ تا ۸ ماه)، سختی کار و ضعف بنیه مالی زارعان چغندرکار عدم توجه کافی کارخانه‌های قند به بخش کشاورزی و سرمایه‌گذاری لازم در این بخش و کشت سنتی و پایین بودن دانش فنی زارعان و آموزش و ترویج ناکافی.
کود چغندر
کود چغندر

بنابراین تمام دلایل ذکر شده در پایین بودن بازدهی مؤثرند و لازم است در برنامه‌ریزی‌های آتی توسط دولت نقص‌های یادشده مرتفع شود.البته لازم به ذکر است مشکلات یاد شده مبتلابه تمام محصولات کشاورزی است که در قالب قانون خرید تضمینی به دولت فروخته می‌شود. همه ی دلایل بالا و دلایل متعدد دیگر در زمینه کشت محصول چغندر قتد باعث میشود که کشاورزان عزیز کمر همت را ببندند و با روش های جدید کشاورزی و به زراعی و بهنژادی آشنا شوند و سریعتر خود را به روز نماییند و بتوانند عملکرد و کیفیت محصولات خود را بهبود بخشند که این امر مستلزم گرفتن دانش از مجموعه های موفق کشاورزی می باشد. تجربه نشان داده امید داشتن به راهکارهای دولتی نمیتواند تغییری در وضعیت عملکرد ایجاد نماید. تغذیه و مدیریت کود در پرورش چغندر قند راهکاری عالی برای افزایش عملکرد است . دانش یافتن بهترین کود برای مزرعه و زمان مصرف و ……یک علم دقیق است که نیاز به تخصص دارد لذا پیشنهاد ما به شما کشاورز عزیز مشاوره گرفتن از متخصصین امر است . بدانیم چه کودی و د ر چه زمان استفاده کنیم. در این مقاله شما را با بهترین شیوه تغذیه اشنا میکنیم .

جست و جو در مقالات اخیر برای بهبود عملکرد و کیفیت چقندر قند

نصرت و همکاران (1398) استفاده از کود نیتروژن و باکتری محرک رشد را در کشت تاخیری چقندر قند مورد بررسی قرار دادند و برای بررسی این موضوع ازمایشی را طراحی کردند و در یافتند که استفاده از کود نیتروژن و باکتری محرک رشد به طور معنی داری بر روی صفات سطح برگ، ماده خشک، عملکرد ریشه و میزان عیار قند تاثیر تاثیر مثبت دارد.

کود چغندر
کود چغندر

خیامیم و همکاران (1380) به منظور بررسي سطوح مختلف تراكم و كود نيتروژن آزمايشي در سال ۱۳۸۰ به صورت كرتهاي يكبار خرد شده در قالب طرح پايه بلوك كامل تصادفي با سه تكرار در سطحي حدود ۲۵۰۰ متر مربع در مزرعه تحقيقاتي مرحوم مهندس مطهري (كمال آباد كرج) انجام دادند.

از صفات مهم مورفولوژيك كه نشانگر رشد گياه مي باشند، سطح ويژه برگ، ارتفاع اندام هوايي و تعداد برگ سبز و زرد گياه است. شرايط مختلف مديريتي بر اين صفات اثر گذاشته و عملكرد ريشه و قند را تحت تاثير قرار مي دهند. سه سطح تراکم و سه سطح نیتروژن مورد بررسی قرار گرفت. اثر تراكم و كود نيتروژن بر تعداد برگ سبز و زرد بدون معني بوده اما مقادير نيتروژن بر ارتفاع اندام هوايي در سطح پنج درصد اثر معني دار گذاشت. ارتفاع اندام هوايي تا اواسط مرداد ماه روند صعودي داشته و

سپس از روند ثابتي برخوردار گشت. تيمارهاي مختلف تراكم با اطمينان 99 درصد بر روي درصد قند خالص اثر معني داري گذاشت.

جواهری و همکاران (1384)  به منظور بررسی اثر کود دامی, سولفات پتاسیم و اسید بوریک بر خصوصیات کمی و کیفی محصول چغندرقند, آزمایشی در کرمان اجرا کردند. نتایج نشان داد که اثر کود دامی و سولفات پتاسیم بر عملکرد ریشه معنی دار (α=%5) بوده است. ولی اسید بوریک روی درصد قند ملاس و درصد قند سفید ریشه معنی دار نگردید. استفاده از کود دامی و سولفات پتاسیم اثر معنی داری بر عملکرد شکر سفید داشت به طوری که استفاده از 20 تن کود دامی در هکتار, 10 در صد و استفاده از 150 کیلوگرم سولفات پتاسیم در هکتار, 6 درصد عملکرد شکر سفید را نسبت به شاهد افزایش داد. اگر چه اسید بوریک اثر معنی داری بر عملکرد شکر سفید نداشته, ولی عملکرد شکر سفید را نسبت به شاهد 1.8 در صد افزایش داده است و این در حالی بود که آب آبیاری حدود 0.5 میلی گرم در لیتر حاوی بر بود.

گوهري و كلارستاقي ( 1372 )، در بررسي سطوح مختلف نيتروژن، فسفر و پتاس مشاهده كردند كه بالاترين عملكرد ريشه و توليد شكر سفيد مربوط به تيمار ۱۵۰ كيلوگرم نيتروژن در هكتار، ۱۲۰ كيلوگرم پتاس و ۶۰ كيلوگرم فسفر در هكتار بود و از نظر شكر قابل استحصال، بين تيمارهاي ۱۵۰ تا ۳۷۵ كيلوگرم نيتروژن در هكتار تفاوت معني داري مشاهده نشد. نتايج اين آزمايش در سال ۱۳۷۳ نيز نشان داد كه تيمارها از نظر عملكرد شكر ناخالص و وزن ريشه، در سطح يك درصد با هم اختلاف داشته اما در مورد ساير صفات اثر تيمارها معني دارنبود.

کود چغندر
کود چغندر

نتیجه گیری کود چغندر

انچه برمی اید اینکه مدیریت صحیح کودی مزرعه میتواند افزایش عملکردی بالا و سود آوری خوبی برای مزرعه داشته باشد و مطمینا کاری که کشورهای رتبه اول عملکرد انجام میدهند مطالعه دقیق وضعیت کودی مزرعه و سپس مشاوره با متخصصین کودی برای افزایش عملکرد در واحد سطح است. این مهم با توجه به فعالیت های جوانان کشور در ایران نیز بسیار قابل انجام شده است. و پیشنهاد ما برای شما انجام کار علمی و استفاده از کودهای جدید انالیز شده عالی است که حاوی عناصر غذایی، کود هیومیک اسید و کود جلبک های دریایی و ….. است که ساختار خاک را بهبود بخشیده و با تامین همه ی عناصر غذایی خاک سود آوری خوبی را برای کشاورز به همراه داشته باشد.

4.7/5 - (6 امتیاز)
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]