کود آمونیوم سولفات

سولفات آمونیوم چیست؟

کود آمونیوم سولفات یکی از غنی ترین ترکیبات حاوی نیتروژن است.  این کود که یک نمک غیر آلی است،از ترکیب  اسید سولفوریک  و آمونیاک حاصل می شود. ترکیب سولفات آمونیوم یا آمونیوم سولفات  در تغذیه و رشد رویشی گیاهان نقش مهمی را ایفا می کند. مزیت های استفاده از این کود شیمیایی باعث شده که کود سولفات آمونیوم در رقابت با سایر کود های ازته امتیازات فراوانی پیدا نماید، در ادامه به مهمترین مزیت های این کود شیمیایی اشاره خواهیم کرد.

کود آمونیوم سولفات
کود آمونیوم سولفات

فرمول شیمیایی سولفات آمونیوم

فرمول شیمیایی سولفات آمونیوم،  (NH4)2SO4 است. در این ترکیب شیمیایی عنصر ماکرو نیتروژن در قالب آمونیوم وجود دارد و  گوگرد در قالب سولفور یافت می شود. شکل ظاهری کود شیمیایی سفید رنگ، جامد و بی‌بو است. PH آن اسیدی  و بین 5 تا 6 می باشد. ضمناً حلالیت ترکیب 750 گرم در لیتر می باشد که میزان نسبتاً بالایی است. ویژگی های یاد شده موجب شده است که علاوه بر تأمین نیتروژن مورد نیاز خاک، سولفور ترکیب با تجزیه به اسید سولفوریک، موجب پایین آمدن PH خاک شود.از طرف دیگر پایین آمدن قلیایی بودن خاک باعث افزایش جذب بسیاری از ریز مغذی های مورد نیاز گیاه نظیر آهن، روی، مس و منگنز می گردد.

کود آمونیوم سولفات
کود آمونیوم سولفات

نقش  آمونیوم سولفات در رشد گیاهان

کود آمونیوم سولفات
کود آمونیوم سولفات

مصرف نیتروژن برای رشد رویشی در تمامی گیاهان لازم است و در برخی از درختان موجب تسریع گلدهی، میوه دهی  و بالارفتن وزن محصول می شود. از طرفی مصرف بیش از حد از این  کود شیمیایی عوارض مصرف بیش از حد عنصر نیتروژن در گیاهان را به دنبال دارد. عوارضی نظیر رشد علف های هرز در رقابت با درختان، رسیدگی بیش از حد محصول، مشکلات انبارداری و سایر معضلاتی که با پایین آمدن کیفیت آب و خاک کشاورزی پدید خواهد آمد. با داشتن  61درصد ازت و 21 درصد گوگرد از بهترین و مناسب ترین کودهای مورد استفاده در خاک های زراعی ایران می باشد، چراکه عمدتا خاک های ایران با مشکل قلیایی بودن مواجه هستند.خوشبختانه استفاده از این کود موجب پایین آمدن PH  خاک می شود. همچنین ذرات کود آمونیوم سولفات به خوبی به ذرات خاک متصل می مانند و با مرور زمان عناصر غذایی خود را در اختیار گیاهان قرار می دهند. این فرآیند از آبشویی و هدرفت کود جلوگیری به عمل می آورد.

تفاوت کود اوره و کود آمونیوم سولفات در کشاورزی

هدررفت عنصر نیتروژن یکی از اصلی ترین معضلات استفاده از کودهای ازته در خاک های ایران به حساب می‌آید مشکلی که در کود های اوره علی‌رغم میزان بالاتر نیتروژن به عنوان مسئله بزرگ تری مطرح شده است. کود اوره  با 46 درصد ازت از کود سولفات آمونیم با 21 درصد ازت بسیار غنی تر است. اما مشکل آبشویی و تبخیر موجب شده که بسیاری از ازت قابل مصرف در کود اوره هدررفت داشته باشد. کود آمونیوم  برای زمین های قلیایی و آهکی ایران بسیار مناسب تر از کود اوره است چراکه کود اوره در خاک به دی اکسید کربن  و آمونیاک تجزیه می گردد و آمونیاک در معرض نور آفتاب تبخیر خواهد شد و از دسترس گیاه خارج می گردد، البته آمونیاک باقی مانده در حضور باکتری های خاک به نیترات قابل دسترس گیاهان تبدیل شده و جذب گیاه می شود. در مورد کود آمونیوم سولفات موضوع متفاوت است، این کود با 24 درصد گوگرد در خاک به سولفوریک اسید تبدیل می شود که خاصیت اسیدی برای خاک دارد. همچنین ازت آن به فرم آمونیومی است که قلیایی بودن خاک را کاهش می دهد و در نهایت موجب بهبود کیفیت خاک می شود. کاهش PH خاک موجب تسهیل جذب سایر عناصر ضروری و کم مصرف گیاهان نظیر آهن، روی، مس و منگنز می شود. مرکبات، انگور و پسته به آمونیوم سولفات به مراتب بهتر از اوره پاسخ داده اند، چراکه زرد شدن برگ آنها با استفاده از گوگرد کاهش پیدا کرده. ضمناً تمایل کم کود سولفات آمونیوم به جذب رطوبت موجب شده که نگهداری و بسته‌بندی محصول در انبارها به مراتب راحت تر باشد. در مورد تفاوت دوام این دو کود در خاک، ظرفیت ماندگاری اوره در خاک به نسبت سولفات آمونیوم  بسیار پایین تر است. به همین دلیل استفاده از کودهای آمونیوم سولفات همراه با کود اوره یکی از مهمترین توصیه های کارشناسان کشاورزی بر اساس شرایط کشاورزی زمین های نسبتا شور و قلیایی ایران می باشد.

کود آمونیوم سولفات
کود آمونیوم سولفات

فواید کود آمونیوم سولفات

به طور خلاصه فواید کود آمونیوم علاوه بر بهبود کیفیت خاک و تغذیه گیاهان شامل موارد دیگری نیز هست:

  • آمونیوم سولفات در تصفیه فاضلاب شهری و صنایع مورد استفاده است.
  • از آمونیم سولفات در تولید پودرهای آتش نشانی استفاده می شود
  • آمونیوم سولفات به عنوان بهبود دهنده خمیر نان مورد استفاده قرار می گیرد.
  • آمونیوم سولفات در فرآیند آهک گیری صنایع چرم و دباغی مورد استفاده قرار می گردد.
  • آمونیوم سولفات در مرغ داری و دامداری برای مبارزه با بیماری کوکسیدیوز مورد استفاده قرار می گیرد
  • از آمونیوم سولفات در صنعت رنگ رزی به عنوان ماده کمکی استفاده می شود.
  • در صنعت آبکاری و نساجی به طور گستره در فرآیند تولید از آمونیوم استفاده می شود.
  • مصرف آمونیوم سولفات در فرآیند تولید کود NPK،  سولفات پتاسیم، فسفات آمونیوم نقش ایفا می کند.

 

تجارت کود آمونیوم سولفات (خرید و فروش آمونیوم سولفات)

 

عمده کود آمونیوم در ایران به‌صورت وارداتی به مرز کشور ما وارد می شود . اما کود های آمونیوم  که به فرم کریستالی و پودری در کشور موجود است، همگی وارداتی هستند.

قابل توجه است که کود آمونیوم ازبکستان در بین کودهای وارداتی از کیفیت بالاتری نسبت به رقبا برخوردار است.

توصیه های کود دهی آمونیوم  برای گیاهان 

کود آمونیوم سولفات
کود آمونیوم سولفات

مختلف

پسته، مرکبات، یونجه، ذرت، کلزا، پنبه، سیب زمینی، برنج و گندم  گیاهانی هستند که نسبت به استفاده از کود تأثیر مثبتی را گزارش کرده اند.محصول نهایی برخی گیاهان نظیر برنج نتیجه فوق العاده خوبی از مصرف را نشان داده است. تا اندازه ای که برداشت برنج در هر هکتار 800 کیلوگرم در هکتار افزایش پیدا کرده است. ازت موجود در آمونیوم سولفات بسیار به تبخیر و هدررفت مقاوم است.از طرف دیگر گوگرد موجود در ترکیب آمونیم  به کیفیت برداشت برنج کمک نموده است.

در مورد کلزا نیز گزارشات بسیار حائز اهیمت بوده است، کلزا از جمله دانه های روغنی است که عملکردش با مصرف گوگرد به طور چشم گیری افزایش پیدا می کند لذا رشد کلزا بهبود خوبی داشته است.

ترکیب شیمیایی آمونیوم علاوه بر نیتروژن میزان بالایی از گوگرد را در اختیار گیاه قرار می دهد.  از می‌توانید در کود دهی درختان بادام، پسته و گرو استفاده نمایید. عموماً در فصل بهار به ازای هر درخت یک کیلوگرم از این کود استفاده می شود. همان‌طور که می دانید نیتروژن در فرآیند ساخت اسیدهای آمینه و پروتئین نقش مهمی را بازی می کند بنابراین تغذیه درختان گردو، بادام و پسته با کود  نتایج بسیار مؤثری را در پی خواهد داشت.

کود آمونیوم سولفات
کود آمونیوم سولفات

طرز استفاده از کود آمونیوم 

از کود  گرانولی می‌توان به روش های محلول با آب آبیاری، پاشش روی سطح خاک و چالکود استفاده نمود.

باغات پسته یکی از باغاتی است که به اختلاط دو کود اوره و  واکنش فوق العاده مثبتی نشان داده است.

با توجه به حلالیت نسبتا بالای کود گرانولی  در آب، تزریق آن به سیستم آبیاری باغات مفید واقع خواهد شد و میزان رسوب در لوله‌های آبیاری از این طریق چندان مشکل‌ زا گزارش نشده است.

توصیه کود دهی برای مزارع 400 تا500 کیلوگرم در هکتار قبل از کاشت است. برای کشت‌های گلخانه‌ای نیز توصیه مصرف به میزان 15 گرم برای هر بوته می باشد.توصیه مصرف برای مصارف خانگی و باغچه‌ها میزان 25 گرم به ازای هر مترمربع زمین می باشد.

میزان مصرف کود های ازته  بر اساس شرایط خاک منطقه و نظر کارشناسان متفاوت تعیین می شود. بنابراین آزمایشات مروبط به خاک و آنالیز برگ می تواند در تخمین میزان کود مورد نیاز گیاه مؤثر باشد. استفاده مناسب از کودهای ازته علاوه بر بهبود کیفیت خاک به مدیریت هزینه‌ها نیز کمک بسزایی خواهد نمود.

جهت مطالعه مقاله کود مرغی و کود آهن به لینک مذکور مراجعه کنید.

 

 

3.2/5 - (13 امتیاز)
Summary
Review Date
Author Rating
51star1star1star1star1star
رضایتمندی شما از این مقاله!
5/5
جستجو
فهرست مطالب

همین‌حالا از مشاوره رایگان آل‌کود استفاده کن

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

مشاوره کود دهی، فروش ریز مغذی

09120807366
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]